İşte dağcıların gönlündeki dağlar!..

Yapılan anketlere göre, dağcıların en çok Marco Polonun Hiçbir zaman çıkılamayacak dediği Ağrı Dağına çıkmak istiyor.

Erzurum Ajans-Yapılan anketlere göre, dağcıların en çok Marco Polo’nun “Hiçbir zaman çıkılamayacak” dediği Ağrı Dağı’na çıkmak istiyor. Dağcıların en çok çıkmak istediği dağ sıralamasında Cilo ikinci, Kaçkarlar ise üçüncü sırada yer alıyor.
Efsanelere konu olan, adına filmler yapılan Ağrı Dağı, dağcılar için bir efsane… Dağcılar, en çok Ağrı Dağı’na zirve yapmak istiyorlar.
Dağcılık Federasyonu’nun yaptırdığı anketlere göre, dağcıların en çok tırmanmak istedikleri dağların başında Ağrı Dağı yer alıyor. Ankete katılan dağcıların yüzde 40′ı en çok Ağrı Dağı’na zirve yapmak istediklerini belirtirken, yüzde 32’sinin oyunu alan Cilo Dağı en çok çıkılmak istenilen ikinci dağ oldu. Anketlerde öne çıkan diğer dağlar ise Kaçkarlar, Süphan Dağı, Erciyes Dağı ve Aladağlar oldu.
AĞRI DAĞI’NA İLK TIRMANIŞ, 1829′DA YAPILDI
Marco Polo’nun ”hiç bir zaman çıkılamayacak” dediği, Ağrı Dağı’na ilk tırmanış, kayıtlara göre 9 Ekim 1829′da Prof. Frederik Von Parat tarafından gerçekleştirildi. İlk kış solo tırmanışı ise 21 Şubat 1970′te eski Dağcılık Federasyonu başkanlarından Dr. Bozkurt Ergör tarafından yapıldı. 1980′li yıllarda binlerce dağcı Ağrı Dağı’nı ziyaret etti. Ağrı’ya tırmanış 1990 yılında yasaklandı. 1998′de Dağcılık Federasyonu’nun girişimi sonucu bir grup dağcıya izin verilmesiyle bu yasak kaldırıldı.
EN ETKİLENİLEN DAĞ: KAÇKARLAR
Doğal güzellikleri ve tarihi dokusuyla yerli ve yabancı ziyaretçileri kendisine hayran bırakan Kaçkarlar, dağcıların da en çok etkilendikleri dağların başında geliyor. Ankete katılan dağcıların yüzde 38′i en etkilendikleri dağın Kaçkarlar olduğunu belirtiyor. Kaçkarları, yüzde 24′le Ağrı Dağı takip ediyor. Kaçkar dağlarına tırmanmak isteyenler büyük bir bölümü Rize üzerinden Kaçkarlar’a ulaşıyor, ancak Yusufeli-Yaylalar köyü güzergahını kullanarak da kolay bir ulaşım sağlanabiliyor. Kaçkar Zirvesi ile bölgenin diğer dağlarına yapılacak tırmanışlar için en uygun mevsim ağustos ve eylül ayları.
CİLO DAĞI
Çok sayıda sarp, sivri tepeleri bulunan Cilo, diğer bir adıyla Buzul Dağı, devamlı karları, buzul gölleri, kilometrelerce buzulları ile özellikle dağcıların dikkatini çekiyor. Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Hakkari sınırları içerisinde yer alan Cilo Dağı, Türkiye’nin en yüksek ikinci doruğuna sahip. 4 bin 135 metre yüksekliğindeki Uludoruk buzulunun uzunluğu 4 kilometreyi buluyor.
SÜPHAN DAĞI
Sönmüş bir volkan olan Süphan dağı, Büyük Ağrı (5 bin 137 metre) ve Cilo (4 bin 168 metre) dağından sonra Anadolu’nun üçüncü en yüksek doruğu olarak dikkat çekiyor. Van Gölü’nün kuzeyinde Adilcevaz, Erciş ve Patnos arasında yükselen dağın, en yüksek zirvesi, 4 bin 58 metre yükseklikteki Sandıktepe.
ALADAĞLAR
Kayseri-Niğde-Adana illeri arasında bulunan dağ sırası, bitki örtüsü ve hayvan çeşitleri bakımından zengin bir çeşitliliğe sahip. Bu nedenle dağın 54 bin 524 hektarlık bir bölümü 1995 yılında milli park ilan edildi.En yüksek doruğu 3 bin 756 metre olan Aladağlar’da, tırmanışlar için 3 bin 700 metre üzerinde üç doruğun yanı sıra 3 bin metrenin üzerinde çok sayıda doruk bulunuyor. Bu doruklar Niğde sınırları içinde devam eden Toros dağ kıvrımlarının (Orta Toroslar) en yüksek dorukları.
ERCİYES DAĞI
”Uzaklaştıkça yakınlaşan, yakınlaştıkça uzaklaşan dağ” yakıştırması yapılan Erciyes Dağı, dağcılık ve kış sporlarında Türkiye’nin belli başlı merkezlerinden biri.İç Anadolu’nun en yüksek dağı olan Erciyes Dağı, Kayseri’nin 30 kilometre güneyinde yer alıyor ve 2 bin 150 metre yükseklikteki Erciyes kayak pisti, dünyanın en iyi kayak pistlerinden biri olarak gösteriliyor.


09.04.2010 11:31:00