İlk tur bitti! Gözler onlara çevrildi

Erdoğan'ın Davutoğlu'na yetki vermesiyle birlikte koalisyon görüşmelerinin ilk turu bitti. Gözler o isimlere çevrildi...

Erzurumajans-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 63. cumhuriyet hükümetini kurmakla görevlendirdiği AK Parti Genel Başkanı ve Konya milletvekili Ahmet Davutoğlu; pazartesi günü başladığı ilk koalisyon turunu, bugün HDP ziyareti ile tamamladı. İlk turun ardından Ak Parti'nin CHP ve MHP ile koalisyon kurma seçenekleri öne çıkarken; Ankara'da gözler, bayramda yapılması muhtemel gizli temaslara çevrildi

Milliyet'ten Aydın Hasan'ın haberine göre deneyimli siyasetçiler, "Türk siyasetinde koalisyonların temeli, resmi ziyaretlerde değil ortak dostların evleri veya ofislerindeki gizli görüşmelerde atılır" yorumunu yapıyor. Ak Parti'nin bu anlayış çerçevesinde CHP ve MHP ile görüşmelerde, diğer partinin dilini anlayan, kültürünü bilen isimlerden iki ayrı heyet oluşturmasına dikkat çekiliyor. Bu çerçevede CHP ile gizli temaslarda gözler Ömer Çelik'e, MHP ile temasta ise Faruk Çelik'e çevrilmiş durumda.

KOALİSYONUN TEMELİ KURMAYLARIN GÖRÜŞMELERİNDE ATILIR

Cumhuriyet tarihinin ilk koalisyon hükümeti, 20 Kasım 1961'de Cumhuriyet Halk Partisi ile Adalet Partisi arasında kuruldu. CHP ile AP'nin 27 Mayıs darbesi ertesinde tabanlarındaki zıtlıklar ve karşılıklı öfke nedeniyle bu koalisyon zor siyasi şartlar altında kuruldu. Buna benzer bir koalisyon yıllar sonra 21 Kasım 1991'de DYP ile SHP arasında kuruldu.

Deneyimli siyasetçiler, Türkiye'de koalisyonların kurulması konusunda şu değerlendirmede bulunuyor:

"Koalisyonların temelleri genelde liderlerin görüşmelerinde atılmaz. Bu görüşmelerde temel tutumlar ele alınır veya uzlaşma asğlanmışsa son noktada liderler karar verir. Ancak asıl temel, ikinci veya üçüncü adamların, kurmaylardan oluşan heyetlerin gizli görüşmelerinde atılır. Yakın tarihteki örneklerden biri DYP - SHP koalisyonu. Bu koalisyonun temeli, DYP'li Hüsamettin Cindoruk ile SHP'li Hikmet Çetin, o dönemde Hürriyet yazarı olan Emin Çölaşan'ın evinde atmışlardı."

CHP HEYETİNDEKİ İSİMLERİN ÖZELLİKLERİ

Ak Parti'nin; CHP, MHP ve HDP ile görüşmelerde üç ayrı heyet oluşturması siyasi çevrelerde, bu anlayış çerçevesinde anlamlı bulunuyor.

AK Parti'nin CHP ile temaslarındaki koordinatör isim Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik. Heyetin diğer isimleri; Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Ak Parti İstanbul Milletvekili Ayşe Nur Bahçekapılı. CHP ile temaslarda bu isimlerin seçilmiş olması önemli.

Ömer Çelik, siyaset bilimci ve sol siyasetin kavramlarına da hakim biri. CHP ile görüşmelerde, hissi ideolojik tepki içinde bulunmayacak kadar da siyaset deneyimine sahip. İslamcı siyasi gelenekten Kurtulmuş, özellikle gelir dağılımı, çalışanların hakları gibi sosyal politika konularında sola yakın düşünceleri ile biliniyor. Cevdet Yılmaz, uyumlu - uzlaşmacı kişiliği ile dikkat çekerken; Ayşe Nur Bahçekapılı, Sosyal Demokrat Hareket Platformunda Kadın-Eğitim-Hukuk Atölyelerinin İstanbul sorumlusu olarak görev yapmış sosyal demokrat geçmişe sahip bir isim.

ÜLKÜCÜLERLE DİYALOG KURABİLECEK İSİMLER

AK Parti'nin MHP heyetininin koordinatörü ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, milliyetçi hassasiyetleri olan bir isim.

Çelik, en son Meclis'teki yemin töreni sırasında Başkanlık Divanı'nda bulunan HDP milletvekili Dilek Öcalan ile el sıkıştığı sırada yüzüne bakmadığı fotoğrafı ile MHP çevrelerinde sempati uyandırmıştı.

Heyetteki diğer isimler; AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, AK Parti Antalya Milletvekili Lütfi Elvan ve AK Parti Ankara Milletvekil Ertan Aydın. Bu isimlerin de, pratik siyaset içinde MHP'nin diline, kültürüne aşina isimler olduğuna ve ülkücüler ile dahat diyalog kurabilme özelliklerine dikkat çekiliyor.

HDP'Yİ EN İYİ BİLEN İSİM


AK Parti'nin koalisyon seçenekleri arasında HDP ile ortak hükümet yok.

Ancak olası bir Ak Parti - CHP hükümetinde, HDP'nin barış süreci çerçevesinde koalisyona katkısı üzerinde duruluyor. HDP heyetinin koordinatörü Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan. Akdoğan, çözüm sürecindeki görevi nedeniyle HDP ile barış süreci çerçevesinde görüşmeleri yürütmüş ve HDP'nin siyaset dilini, tutumlarını Ak Parti içinde en iyi bilen isimlerden biri. Heyetteki diğer isimler; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, adıyaman Milletvekili Adnan Boynukara ve Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu.

AK Parti'nin heyet oluşumu sırasında, partiler arasında resmi olmayan görüşmeleri yürütecek isimleri çok ince bir ayarla belirlediği yorumu yapılıyor. Davutoğlu, ikinci tur görüşmelere bayramdan sonra başlayacak. Ancak, aradaki zaman içinde ortak dostların evlerinde, bayram ziyaretlerinde veya başka mekanlardaki gayri resmi buluşmalarda koalisyon konusunda kurmaylar arasında önemli görüşmelerin yapılması bekleniyor.

(Milliyet)

15.07.2015 21:30:22