Cumhurbaşkanlığı ve 28’inci dönem milletvekilliği seçimlerinde Erzurum’da 70 binin üzerinde seçmen sandığa gitmedi. 14 Mayıs’ta kent genelinde yaklaşık 10 bin kişinin oyu ise geçersiz sayıldı. Siyasi partiler, sandığa yansımayan yaklaşık 80 bin oyu radarına aldı.
Geçtiğimiz 14 Mayıs’ta gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı ve 28’inci dönem milletvekilliği seçimlerinde Cumhurbaşkanı adaylarından hiçbiri yüzde 50+1 oy oranına ulaşamayınca seçimler ikinci tura kaldı. 28 Mayıs’ta yapılacak olan ikinci tur Cumhurbaşkanı seçimleri öncesi sandık başına gitmeyenler ve geçersiz oylar, adayların gündeminde.
İkinci tur Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu aday olarak yarışacak. İki lider de seçim propagandalarında ‘sandığa gidin’ çağrısını yaparken geçersiz oylar ve sandığa gitmeyen seçmenler seçim çalışmalarında odakta.
10 bin geçersiz oy
Seçim çalışmalarında sahadaki siyasiler doğru oy kullanımına dikkat çekiyor. Erzurum’da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde toplam 510 bin 281 seçmenden 440 bin 221’i sandık başına giderken 70 bin 60 seçmen oy kullanmadı. Geçersiz sayılan oy sayısı ise 9 bin 145 oldu. Milletvekilliğinde ise 440 bin 156 seçmen oy kullanırken, 70 bin 125 kişi ise sandığa gitmedi. Milletvekilliğinde geçersiz oy sayısı ise 10 bin 763.
En fazla geçersiz oy Palandöken’de
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde merkez Yakutiye’de 1824, Palandöken’de 1907, Aziziye’de ise 530 oy geçersiz sayıldı. Milletvekilliği oy pusulasında ise Yakutiye’de 2 bin 85, Palandöken’de 2 bin 221, Aziziye’de ise 647 oy geçersiz sayıldı.
Cumhurbaşkanı seçip milletvekili seçmediler
Şehirde sandık başına giderek oy kullanan seçmenlerden bazıları Cumhurbaşkanlığında oy kullanırken Milletvekilliğinde oy kullanmadı. Toplamda 65 kişi aynı sandıkta Cumhurbaşkanlığı pusulasında adayını seçerken Milletvekilliğinde oy pusulasını boş bıraktı.
Yeniden seçmen kâğıdı alınmayacak
Erzurum’da ilk turda olduğu gibi 28 Mayıs’ta da 2 bin 241 sandık kurulacak. Bu sandıklarda oy kullanacak seçmenlerin yeniden seçmen kâğıdı alması gerekmiyor. Seçmen 14 Mayıs’ta hangi numaralı sandıkta oy kullanmışsa ikinci turda da aynı numaralı sandığa giderek Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartıyla oy kullanabilecek. Sandık numaraları e-devlet üzerinden de öğrenilebilecek.
Oylar hangi hallerde geçersiz sayılacak?
Oy pusulalarında yırtık, işaret veya yazı olmamasına dikkat edilecek. "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında, pusulanın herhangi bir yerine imza atılması veya işaret konulması halinde oy geçersiz sayılacak. Oy pusulalarından başka, zarfa hiçbir şey konulmayacak, aksi halde kullanılan oy geçersiz olacak. Bu işlemlerin ardından seçmenlerin imza atma zorunluluğunu yerine getirmeleri gerekecek. "EVET" ya da "TERCİH" mührü basılmayan, birden fazla adaya mühür basılması halinde de oylar geçersiz sayılacak.
Oy pusulasının bütünlüğünün bozulacak şekilde yırtılması veya koparılması, pusula üzerine mühür dışında veya mühür yerine herhangi bir özel işaretin, isim, imza kaşesi veya parmak izinin basılması da kullanılan oyu geçersiz kılacak. Ayrıca, oy pusulasının belirgin bir şekilde karalanması, çizilmesi veya işaretlenmesi, zarftan işaret amacı taşıyan herhangi bir madde çıkması hallerinde de oylar geçersiz sayılacak.
Yanlış oy kullandığını söyleyen seçmene yeni pusula verilir mi?
Seçimde, seçmene bir oy pusulası verilecek. Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimlerine ilişkin bir oy pusulası tek zarfa konulacak. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek. Kaynak/Pusula
23.05.2023 11:15:12