Hurda araçlar ekonomiye kazandırılmalı

Makine Mühendisi ve Enerji Uzmanı Güngör Kaya, "Zamanla gelişen ve değişen sanayileşmenin çevre ve insan sağlığı üzerinde yol açtığı tahribatı yok etmek veya bunlara kısmen mahal vermemek için alınacak tedbirler çok önem arz etmektedir.

Erzurumajans-Makine Mühendisi ve Enerji Uzmanı Güngör Kaya, "Zamanla gelişen ve değişen sanayileşmenin çevre ve insan sağlığı üzerinde yol açtığı tahribatı yok etmek veya bunlara kısmen mahal vermemek için alınacak tedbirler çok önem arz etmektedir. Özellikle çevre ve insan sağlığının korunması için araçlardan kaynaklanan atıkların oluşumunu engellemek, ömrünü tamamlamış hurda araçlar ve bunlara ait parçaların geri dönüşüm ve geri kazanımlarına önem verilmelidir" dedi.

Kaya, "Ömrünü tamamlamasına rağmen halen trafikte kullanılan araçlar ile mahalle aralarına gelişi terk edilmiş ve bulunduğu yerde çevre kirliliği oluşturan ve etrafına tehlike saçan, güvenlik tehlikesi oluşturan özellikle çocuklar için kırık camları, paslanmış kaporta ve motor aksamıyla büyük tehlike arz eden hurda araçların toplatılarak bir plan dahilinde geri dönüşüm tesislerin de çeşitli geri dönüşüm metotlarıyla hammadde veya yarı mamul olarak ekonomiye kazandırılmalıdır. Bu işlem, otomobil sanayinin hammadde ve çevreyle ilgili etkilerini minimuma indirilmesini sağlar. Bu nedenle çevremizin ve çocuklarımızın daha sağlıklı geleceği için geri dönüşüme önem vermeliyiz." diye konuştu.

Türkiye'de trafiğe kayıtlı toplam yaklaşık 16 milyon civarında araç bulunduğunu ifade eden Makine Mühendisi ve Enerji Uzmanı Güngör Kaya, "Trafiğe kayıtlı 16 milyon civarında aracın yüzde 21.74'ü en az 20 yaşında, toplam araç sayısının yüzde 12.3'ü ise 27 yaş ve üzerinde. Yani şuanda trafiğe kayıtlı araçların neredeyse yarısı 20 yaşın üzerinde. Bu konuda gerek can ve mal güvenliği açısında gerekse bu araçların çevreye verecekleri etkiler göz önünde bulundurularak acil önlem alınmalıdır. Yapılması gereken sıkı denetim mekanizması kurularak trafiğe çıkmaları sakıncalı olan ve trafikte patlamaya hazır bomba gibi dolaşan bu araçlarla sokaklarda başıboş halde bırakılmış ve tehlike arz eden araçlar en kısa zamanda toplanarak geri dönüşüm tesislerinde hammadde veya yarı mamul olarak ekonomiye geri döndürülmelidir. Kimseyi mağdur etmeden yapılacak bu işlemler hurda araç sorununu çözecektir hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

26.02.2013 13:28:27