Erzurum Ajans-Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Erzurum Yakutiye ilçe başkan yardımcısı Hikmet Korkmaz, eğitim kurumlarında görev yapan, memur, kaloriferci, müstahdem, bekçi, şoför, aşçı, bahçıvan, şef ve hizmetlilerin eğitim ordusunun önemli bir parçası olduğunu belirterek, “Memur ve hizmetlilerin sorunları çözülmeli” dedi.
Nitelikli, verimli ve başarılı bir eğitim sistemi için yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan ve sayıları 200 bine yaklaşan eğitim çalışanlarının sorunlarının çözülmesi gerektiğini ifade eden korkmaz, “Okullarda, üniversitelerde ve yurtlarda memur ve hizmetli olarak görev yapan eğitim çalışanlarının mesleki, özlük ve ekonomik haklarının iyileştirilmesine ihtiyaç vardır” dedi.
Sorun ve taleplerini paylaşmak için ziyarete gelen bir grup memur ve hizmetlileri kabulünde konuşan (DES) Erzurum Yakutiye ilçe başkan yardımcısı Hikmet Korkmaz, “Bu arkadaşlarımıza ek ders ücreti ve eğitim öğretime hazırlık ödeneğinin muadili olarak farklı bir isim altında ücret ve ödenek verilmelidir” dedi.
Öncelikle, yardımcı hizmetler sınıfına giren eğitim çalışanlarının görev tanımlarının netleştirilmesine büyük ihtiyaç bulunduğunu kaydeden Korkmaz, “Memur ve hizmetli arkadaşlarımızın istekleri dışında başka iş ve kurumlarda görevlendirilmeleri kendilerince sürgün veya ceza olarak algılanabilmektedir. Bu konuda bir standart getirilmeli ve görevlendirildikleri takdirde süre 3 ayı geçmemelidir. Memur ve hizmetlilerin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na ve İLO standartlarına uygun olarak çalışma saatleri günlük 8 saati, haftalık 40 saati geçmeyecek şekilde ayarlanmalıdır. Fazla mesailerde ek ücret ödenmelidir. Hizmetliler hijyensiz ortamlarda çalışmalarından dolayı her yıl düzenli olarak sağlık kontrolünden geçirilmelidir. Maske, eldiven ve koruyucu elbise verilmelidir. Şoförler için günlük, haftalık, aylık yol takip çizelgesi düzenlenmelidir. Memur ve hizmetlilerin hizmet içi eğitimden faydalanmaları ve görev tanımlarına uygun hizmet içi eğitime alınmaları sağlanmalıdır. Bilgisayar, yabancı dil ve beceri eğitim kurslarına hizmetli ve memurların da katılmaları sağlanmalıdır” diye konuştu.
Eğitim kurum ve kuruluşlarının yemekhanelerinde, kölelik dönemlerinden kalma ilkel kast sistemi uygulamalarının devam ettiğini anlatan Korkmaz, ayrımcılığa ve dışlanmaya karşı hassasiyetini her fırsatta dile getiren Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun bu duruma son vermesini istedi.
Hikmet Korkmaz, Kredi ve Yurtlar Kurumu ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlar başta olmak üzere hemen tüm kamu dairelerinde, hizmetli, şoför, bekçi, hademe, şef, öğretmen gibi şube müdürü altındaki kamu görevlilerinin yemekhanelerde ikinci sınıf vatandaş muamelesi gördüğünü; yemekhanelerde müdür, amir ve bürokratlara özel bir bölümde kaliteli tabak, kaşık ve çatalla masalarına yemek servisi yapıldığını, memur ve hizmetlilerin ise ayrılmış başka bir bölümde kuyruğa girerek tabldotlarla yemeklerini aldığını ve böylece yemekhanelerde bir aşağılama ve insan hakkı ihlali yaşandığını söyledi.
Devletteki görevinin niteliği nedeniyle kamu çalışanları arasında ayrımcılık, küçümsenme ve aşağılanma yapılamayacağını, onursal konumu bakımından bir hizmetli ve bir müsteşarın eşit olduğunu, ayrı yemekhaneler, ayrı ikram ve sunumlarla makamların kutsal birer mekan olarak sunulmasının yanlış olduğunu, kamudaki mevcut uygulamanın insanın değil, makamın yüceltilmesi şeklinde olduğunu, ki bu durumun onur eşitliğine aykırı olduğunu kaydeden DES Erzurum Yakutiye ilçe başkan yardımcısı Hikmet Korkmaz, “Milli Eğitim Bakanı Sayın Nimet Çubukçu’dan yemekhanelerde yıllardır devam eden ilkel kast sistemine son vermesini bekliyoruz. Öte yandan lojmanlarda memur ve hizmetlilere bodrum katlarının layık görülmesi, en nazik ifadeyle ötekileyici bir durumdur. Sayın Bakanımızdan bu adaletsizliğe de son vermesini ve eğitim ordusunun yıllardır kanayan bu dertlerini çözmesini ve bu ezgin arkadaşlarımızın gönüllerini alarak motive etmesi gerektiğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.
04.04.2010 16:20:00