HDP'den bomba açıklama: AKP-CHP koalisyonu...

HDP'li Sırrı Süreyya Önder AK Parti ile görüşmelerinin ardından ''Adalet-barış-demokrasi ilkeleriyle gerçekleşecek bir AKP-CHP koalisyonuna karşı yapıcı muhalefet yaparız'' dedi.

Erzurumajans-HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Başbakan Davutoğlu'nun ziyaretinin ardından açıklamalarda bulundu. Önder, "Bir AK Parti ve CHP koalisyonunu bu üç başlık altında gerçekleşmesi doğrultusunda bu yapıya yapıcı bir muhalefet tutumu alacağımızı belirttik." dedi.

İşte Önder'in açıklamalarından satır başları:

Karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. Partimizin yaklaşım ve önerilerini paylaştık. Sayın Başbakan da kendi düşüncelerini açıkladı. Başta 7 Haziran sonuçlarının değerlendirmesi olmak üzere, izleyecekleri yol ve yöntemleri bizimle paylaştılar. Koalisyon ayrı bir başlık olarak ele alındı. Partimizin adalet, barış ve demokrasi başlığı altındaki 3 temel ilkesel duruşumuzu aktarma imkanı bulduk.

Bir Ak Parti ve CHP koalisyonunu bu üç başlık altında gerçekleşmesi doğrultusunda bu yapıya yapıcı bir muhalefet tutumu alacağımızı belirttik. Başbakan da koalisyon ve diğer teme meselelerimiz hakkındaki fikirlerini paylaştık. Temaslarımız gerektikçe sürmesi, kesintiye uğramaması konusunda mutabık kaldık.

Bu ülkedeki hükümetin oy kaybı, tek başına yeniden iktidarı elde edememesi ve yeni kurulacak olan değişik hükümet alternatiflerinin temle meselesi çözüm süreci olmak zorunda. Ülkemizdeki bozucu alanların; istihdamdan tutun kadın meselesine kadar ekonomik bunalmışlığımızdan bölgesel sıkışmaya kadar tümü barış süreci konusunda alacağımız tutumla bire bir ilgilidir. Barış meselesi demokratik çözüm meselesi bu ülkenin bir alt başlığı değil teme meselemizdir. Hiçbir hükümet görüşmesi çözüm sürecinden ayrı ele alınamaz çözüm süreci de hükümet meselelerinden ayrı ele alınamaz.

Öcalan bu ülkede barış ve demokratik hareketlerin tema geliştiricisi ve teminatı olmuştur. Bizim ona sıradan bir ziyaret yapmamız söz konusu değildir. Devlette devamlılık esastır denir ya?

Barış sürece o kırılmasına sebep olan, yok sayılan doğru bulunmayan Dolmabahçe deklarasyonu şartlarına dönerek daha ileri bir noktadan ele alınmak durumunda. Bu ülkemizi ilgilendiren konu olmaktan çıkmış bölgemizin, komşularımızın ve insanlığı ilgilendirecek bir  durum almıştır. Bizim talebimiz görüşmekle ilgili bir talep değildir. Süreç bağlantılıdır.

Davutoğlu HDP'nin neler yapabileceğini görmemiz gerekir dedi?

HDP'nin seçimlerde alınan sonuçlar tüm soruların cevabı niteliğindedir. Sayın başbakan da biz de söyledik. Sayın Demirtaş'ın dile getirdiği şekilde söyleyeyim. "Demokrasi ile silah bir arada olamaz" Ama ikisinin bir arada olamaması gerçeği birinin yükselmesiyle doğru orantılıdır. Demokrasi ne kadar yükselirse silah yok olur. Salt bir meseleyi  silah boyutuna indirerek, demokrasiden ayrı olarak ele almak bu meselenin ağırlığını göz ardı etmek demektir.

Adaya gidecek misiniz ? net bir yanıt aldınız mı?  Neden HDP hükümetin bir parçası olmuyor?

Hükümetten adaya gidiş konusunda bize net bir takvim iletilmiş değil.

Bütün ülkenin hayrı için en çok oy almış iki siyasi partinin, geniş mutabakat zeminin şart olduğunu düşünüyoruz.

MASA MESELESİ

Bizim heyet üyelerinin tutumuna dahil değerlendirmeler, keyfiliğini ifade etmiyor. İlkesel tutumlara dönük değerlendirmeler oldu. Ama herkesin kavraması gereken şu ki anlaşamadığınız insanlarla müzakere edersiniz. İmralı'daki masa bu büyüklükteki bir masaydı. Biz bunu böyle bir ima amacıyla düşünmedik.  Mütavazi bir salonda siyaset yürütmeye çalışıyoruz. Sayın misafirlerimizi ağırlayabileceğimiz tek masaydı. Bizim geleneğimiz imalarla siyaset yapmaz. Yalın ve açık ilkelerimiz var.

15.07.2015 14:42:20