Erzurumajans-Konuyla ilgili bilgi veren Toyota Plaza Seçil Genel Müdürü Hasan Kamil Hayali, otomotiv sektörünün kendi içinde birçok sektörü beslediğini, otomotiv sektöründeki gelişmelerin aynı zamanda sanayide, madeni yağ, yakıt, oto aksesuar, sigorta şirketleri gibi çok sayıda sektörü etkilediğini hatırlattı. Otomotiv sektörünün paydaşları ile düşünülmesi gerektiğini ifade eden Hayali, şöyle konuştu:
"Türkiye'de bin kişi üzerine düşen araç sayısına baktığımız zaman gerçekten bizim yakalamaya çalıştığımız gelişmiş medeniyetlerin çok daha altında olduğunu görüyoruz. Türkiye'nin önünde gideceği daha çok yol var. Türkiye'de tüketici araç alacağı zaman ilk önce fiyatına bakıyor. Uygunsa alıyor uygun değilse almıyor. Türkiye'de gerçekten otomotivden alınan vergi tutarı hem nitelik hem de nicelik olarak çok yüksek. Günün şartlarına uymuyor ve benim görüşüme göre çok büyük bir hata içerisindeyiz. Vergi halen daha motor gücü üzerinden alınıyor. Gelişmiş ülkelere baktığımızda doğaya verilen zarar üzerinden alındığını görüyoruz. İtalya'da otomotiv üzerinden alınan vergi yüzde 21, Fransa'da yüzde 20, İngiltere'de yüzde 20, Almanya'da yüzde 19, İspanya'da yüzde 18, Türkiye'de yüzde 71'dir."
"OTOMOTİV SEKTÖRÜ CARİ AÇIK DÜŞMANI''
Türkiye'de şuan hurda araç kullandıklarını anlatan Hayali, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"İspanya'da şuan ortalama araç yaşı 10'dur. Almanya'da 8, Türkiye'de ise 16'dır. Dışarıdaki araçların 16 yaşında olması demek bizim kullandığımız araçların sakat olması demek, güvenli olmaması demektir. Yakıt ekonomisi açısından kötü olması demektir. Türkiye'deki araçların yüzde 23.7'si 20 yaş üzeridir. Bunun mutlaka yenilenmesi gerekiyor. Devlet mantığının baştan aşağıya değişmesi lazım."
Toplumumuzda otomotiv sektörünün cari açığı artırdığı şeklinde yanlış bir algı olduğunu anlatan Hayali, şunları söyledi: "Bu yanlış çünkü bunun tamamen tersi gerçekleşiyor. Bakın, otomotiv sektörü son 7 yılda 12 buçuk milyon dolar fazla vermiş yani, Türkiye'ye bu kadar para kazandırmış. Otomotiv sektörü ne yazık ki her an gelir elde edilebilecek bir sektör olarak görülüyor. ÖTV oranları ufak bir çalkantıda devletin ufak bir para ihtiyacında direk artırılabiliyor. Şuan Türkiye'de yeni araçlardan yüksek MTV, eski araçlardan düşük MTV alınıyor. Halbuki bunun tam tersi olması lazım. Normalde aracın yaşı büyüdükçe çevreye olan zararı artar. Aracın kaza riski artar. Tamamen bir tahsilat kurnazlığı. Türkiye'nin eğer 2023 hedefleri varsa bu hataları bu yanlışları kısa zamanda değiştirmeli. Çok daha farklı çok daha gelişmiş bir otomotiv sektörüyle yola devam etmelidir."
06.07.2014 12:42:37
Hayali: 'Hurda araç kullanıyoruz'
Türkiye'de araçların yüzde 23,7'sinin 20 yaş üzerinde olduğu ve bu araçların Avrupa'da hurda araç kategorisinde olduğu belirtildi.