Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, 2023 yılı biçerdöver ile hasat yapılırken uyulması gereken kuralları paylaştı.
Çiftçilerin büyük emekle üretmiş oldukları hububat ve benzeri ürünlerin, biçerdöverlerle hasat edilmeleri sırasında meydana gelen dane ve sap kayıplarının asgari seviyeye indirilmesi için geçmiş yıllarda olduğu gibi 2023 hasat döneminde de Erzurum Valiliği yetkilileri tarafından tarla kontrolleri yapılacak. Bu kapsamda Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, biçerdöver ile hasat yapılırken uyulması gereken kuralları duyurdu.
İşte Akar’ın o açıklaması;
“Çiftçilerimizin büyük emek ve masrafla üretmiş oldukları hububat ile diğer ürünlerin, biçerdöverlerle hasat edilmeleri sırasında meydana gelen dane ve sap kayıplarının asgari seviyeye indirilmesini sağlamak üzere, geçmiş yıllarda olduğu gibi 2023 hasat döneminde de Erzurum Valiliğince görevlendirilen elemanlar tarafından tarla kontrolleri yapılacaktır.
Hasat öncesinde ve hasat sırasında biçerdöver sürücüleri, biçerdöver sahipleri ile ürün sahiplerinden aşağıda belirtilen hususlara uyulması istenecektir.
1. Biçerdöver sahipleri, hasat sezonundan önce, biçerdöverlerini tekniğine uygun bir şekilde bakım ve ayarlarını yaptırarak, hasada hazır hale getireceklerdir.
2. Biçerdöver sahipleri, biçerdöverlerini operatör belgesi olmayan sürücülere kullandırmayacaklardır.
3. Biçerdöver operatör belgesi olmayan sürücüler, biçerdöverle ürün hasadı yapmayacaklardır.
4. Ürün sahiplerince, biçerdöver operatör belgesi olmayan sürücülerin hasat yapmalarına müsaade edilmeyecektir.
5. Hasat esnasında ürün sahibi, tarlasının başında bulunacak, kayıpları sık sık kontrol edecek, kayıp tespit ettiğinde operatörü uyaracak, bu uyarıya uymayan operatörü en yakın İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildirecektir.
6. Her ürüne göre, hasat zamanı hassasiyetle belirlenecek, hasat olgunluğuna erişmemiş ürünlerin hasadından kesinlikle kaçınılacaktır.
7. Hasatta, üründeki rutubet durumu dikkate alınacak, çiğ kalkmadan hasada başlanılmayacak ve çiğ düşmeden önce hasada son verilecektir.
8. Hasat edilecek ürüne ve çevreye zarar vermemek için ilgililerce yangın tehlikesine karşı, yerinde ve zamanında her türlü emniyet tedbiri alınacaktır.
9. Biçerdöverlerin hassas ayarları, ürünün cinsi ve durumuna göre, tekniğine uygun olarak yapılacak, her tarla değişiminde ayarlar yeniden kontrol edilecektir.
10. Biçerdöverlerin çalışma hızı, biçerdöverin özelliklerine, arazinin yapısına, ürünün cinsine ve durumuna göre tespit edilecektir.
11. Kayıpların azaltılması amacı ile engebeli arazilerde ve yatık ürünlerde, biçerdöverlerin dolap ve parmak ayarı yapılmalı.
12. Operatör belgeli sürücüler, tarla ve ürün durumu ile arazi yapısını dikkate alarak, anızın yakılmasına meydan vermeyecek en uygun yükseklikten biçim yapacaklardır.
13. Faaliyet dönemi boyunca yangınlara karşı biçerdöverlerde ve balya makinelerinde yangın söndürme tüpü bulundurulması gerekmektedir.
14. Biçerdöverle hasatta, kayıpları kontrol etmek ve azaltmak amacı ile görevlendirilen Bakanlık elemanlarına, ürün sahipleri, biçerdöver sahipleri ve biçerdöver operatörleri gerekli kolaylıkları göstereceklerdir.
15. Ürün hasat kira bedeli ile ilgili olarak Çiftçilerin, Muhtarların, Belediye Başkanlarının köy/kasaba adına biçerdöver sahipleri ile hukuki geçerliliği olan yazılı sözleşme yapılması uygun olacaktır.
16. Dane kayıp oranı en fazla yüzde 1,5 olarak hedeflenmiştir.
Yukarıda belirtilen hususlara uymayarak, ürün kaybına sebep olanlar ile görevlilere karşı gelenler hakkında yasal işlem yapılacaktır.
İlgililere önemle duyurulur.” Kaynak/Pusula
24.07.2023 13:50:25