Halk Sağlığı Müdürlüğü ishal vakalarına karşı uyardı

Yaz aylarında ishalle seyreden barsak rahatsızlıklarında; sıcaklık artışı, nüfus hareketlilikleri, kaynağı bilinmeyen suların tüketilmesi, genel temizlik kurallarına uyulmaması ve hazır gıda tüketimi gibi nedenlerle artışlar görülebildiği belirtildi.

Erzurumajans-Yaz aylarında ishalle seyreden barsak rahatsızlıklarında; sıcaklık artışı, nüfus hareketlilikleri, kaynağı bilinmeyen suların tüketilmesi, genel temizlik kurallarına uyulmaması ve hazır gıda tüketimi gibi nedenlerle artışlar görülebildiği belirtildi. 

Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalık Kontrol Programları Şube Müdürlüğü'nce yapılan yazılı açıklamada, vatandaşlar ishal vakalarına karşı dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda uyarıldı.

Yapılan uyarılarda şu bilgilere yer verildi; "Ellerimizi bol su ve sabunla yıkamalıyız. İçme ve kullanma suyu olarak temiz su kaynakları ya da Sağlık Bakanlığı'ndan onaylı ambalajlı su kullanmalıyız.

Temizliğinden emin olmadığımız suları kullanmamalıyız. Zorunlu hallerde en az 10
 dakika kaynatarak kullanmalıyız.

Sebze ve meyveleri bol miktarda temiz su ile yıkamalıyız.

Özellikle yaz aylarında dışarıda, açıkta satılan ve son tüketim tarihi belli olmayan yiyecekleri tüketmekten kaçınmalıyız.

Ambalajı bozulmuş gıdaları tüketmemeliyiz.

Kuru gıda, yiyecek ve içeceklerimizi ilaç ve deterjan gibi kimyasal maddeler ile bir arada saklamamalıyız.

Donmuş gıdalarımızı buzu eridikten sonra tekrar dondurmamalıyız.

Taze pişirdiğimiz veya tekrar ısıttığımız yemeklerimizi oda sıcaklığında iki saatten fazla bekletmemeliyiz.

Evde çöpleri ağzı kapalı şekilde biriktirmeliyiz.

Tüm bebeklerimizi olduğu gibi ishali olan bebeklerimizi de anne sütü ile beslemeyi ihmal etmemeliyiz."

İshal olan kişilerin kişisel temizlik kurallarına önem göstermesi, sıvı ve tuz kaybını yerine koyabilmek için ağızdan beslenmenin sürdürülmesi, özellikle çocuklarda ani sıvı kayıplarının önüne geçebilmek için kusmayla seyreden ve ağızdan beslenemeyenlerin vakit kaybetmeden doktora götürülmesi gerektiği belirtilen açıklamada, "Ayrıca; ishali olan hastaların bol su, muz, haşlanmış patates, yağsız pirinç pilavı, makarna, yoğurt ve pirinç çorbası gibi gıdalar tüketmesi tedaviye yardımcı olacaktır.

Bazı gıdalar ishal belirtilerini hafifletebildiği gibi bazı gıdalar ishali şiddetlendirebilir. İshal durumunda yağ, yağlı gıdalar ve yoğurt dışında kalan süt ürünlerini, baharatlı, asitli ve kafeinli yiyecek ve içecekleri tüketilmemelidir.

Karın ağrısı, ishal ve kusma belirtileri ortaya çıktığında, kişiler mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalı ve bu dönemde kişisel hijyen kurallarına daha da özen göstermelidir." ifadelerine yer verildi.

19.07.2017 17:45:42