Gül yerel seçim yasasını TBMM'ye iade etti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yerel seçimlerin 27 Ekim 2013'te yapılmasını öngören Anayasa değişikliğine ilişkin düzenlemeyi bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye iade etti.

Erzurum Ajans-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yerel seçimlerin öne alınmasını öngören ve TBMM’de referandum sınırına takılan anaysa değişikliğini TBMM’ye iade etti. İade kararına gerekçe olarak referandumun yapılacağı dönemdeki muhtemel mevsim şartları ve referandumun oluşturacağı maddi yük gösterildi.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, yerel seçimlerin öne alınmasını öngören 6355 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un, bir kez daha görüşülmek üzere TBMM’ye geri gönderdiği ifade edildi. Açıklamada, söz konusu kanunla anayasaya eklenen geçici madde çerçevesinde 2014 yılının Mart ayında yapılması gereken yerel seçimlerin 2013 yılının Ekim ayının son Pazar gününe alınmasının düzenlendiği hatırlatılarak, “Kanunun gerekçesinde, mahalli idareler seçimlerinin yapılacağı dönemin zorlu kış şartlarına denk gelmesi sebebiyle seçim çalışmalarında ve vatandaşlarımızın seçimlere katılımında zorluklar yaşandığı belirtilerek, bu olumsuzlukları asgari seviyeye indirebilecek bir tarihte seçimleri yapmak gerektiği ifade edilmektedir” denildi. Kanunun, TBMM Genel Kurulu’nda yapılan gizli oylama sonucu 360 milletvekilinin oyu ile kabul edildiğinin, bu sayının mevzuat gereği referandum sınırını aşamadığının belirtildiği açıklamada iade kararının gerekçe “mevsim şartları” ve “referandumun getireceği maliyet” olarak gösterildi. (Anka)

16.10.2012 18:30:47