Fisu'dan Erzurum'a takdir!..

FISU Yönetim Kurulu Başkanı Killian, Erzurumluların ve Türk halkının yapılan yatırımlar ve organizasyon için şükran duyması gerektiğini söyledi.

Erzurum Ajans-FISU Yönetim Kurulu Başkanı Killian, Erzurumluların ve Türk halkının yapılan yatırımlar ve organizasyon için şükran duyması gerektiğini söyledi.  

 Dünya Uluslararası Üniversite Sporları Federasyonu (FISU) Yönetim Kurulu Başkanı George Killian, Erzurumluların ve Türk halkının yapılan mükemmel yatırımlar ve düzenlenecek organizasyon için şükran duyması gerektiğini söyledi. 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları öncesinde Uluslararası Üniversite Sporları Federasyonu (FISU) Yönetim Kurulu Başkanı George Killian, FISU Denetleme Komitesi Başkan Yardımcısı Leons Eder, FISU Teknik Komite Başkanı Roger Roth, Erzurum 2011 Kış Oyunları Organizasyon Komitesi Genel Koordinatörü Bekir Korkmaz, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Kemal Tamer Teknik Komite Başkanı Muhtar Kurt’un katıldığı bir basın toplantısı düzenlendi.

ŞEHRİ TANIMAKTA GÜÇLÜK ÇEKTİM

FISU Oteli’nde düzenlenen toplantının açılışında konuşan FISU Başkanı Killan, Kasım ayındaki toplantıyı kaçırdığını ifade ederek: “Ben geldiğimde bulunduğum yeri tanımakta güçlük çektim. Büyük farklılıklar olmuş. Kulelerin ışıklandırılmış halini görmek, şehrin güzel halini görmek mutluluk verici. Bütün üniversite öğrencileri için de durum böyle. Bu sporcular oyunlar köyündeler. Bilmiyorum eve gitmeye hazırlar mı. Kimileri ‘gitmiyorum biraz daha kalacağım’ diyebilir. Buna hazırlıklı olun. Mükemmel rahat tesisler yapılmış. Gece oyunlar köyüne yemek için davet edildim. Otelden ayrılıp buraya yerleşeceğim. Yemekler müthişti. Eminim sizlerde bunları hissedeceksiniz.”dedi. Hep gazeteciliğe özendiğini ifade eden Killan, “İstediğinizi söylemekte özgürsünüz. Benim ülkemde basın mensupları harikadır. Söylediklerinin en azından yüzde 50’sinin ne ile ilgili olduğunu bilirler. Soru sormaktan çekinmeyin. Sorun ki bizlerde size yalnızca gerçekleri söyleyelim.”diye konuştu.

SEREMONİ MUHTEŞEM OLACAK

Açılış ve kapanış seremonilerinin çok muhteşem olacağı konusunda şüphesi bulunmadığını kaydeden Killan, şunları söyledi:“Çünkü sözkonusu firma İzmir’deki yaz oyunlarında da açılıştan sorumluydu. Çok iyi ağırladı bizi her şey yolundaydı. Her şehir bir önceki şehrin yaptığı açılışdan daha iyisini yapmaya çalışır. Biz şu ana kadar yapılmış en iyi açılışı yaptık diyebilmek isterler. Ve sanat yönetmeninin bize güvencesi var, mükemmel olacağı konusundaki şüphem yok. 35 bin koltuk dolu geçer. Eminim harika yazılar yazacaksınız. Görmeden önce bir şey yazmayın. Açılışla ilgili size kimsenin söylediğine inanmayın, gelin gözlerinizle görün, gidin ve açılış seremonisinin görkemli öyküsünü yazın.”

ÜNİVERSİTEYİ TANIYAMADIM

Erzurum’u uzun yıllar önce de gördüğünü kaydeden Killian bu konuyla ilgili soruya da şu cevabı verdi: “İspanya’da rektör Sütbeyaz ile tanışmıştım. Gelip Erzurum acaba kış oyunlarına ev sahipliği yapacak şehir olabilir mi diye inceleme yaptık. Kar sporlarıyla ilgili fazla bilgim yok ama izledim, insanlarla beraber gezdik. Oradaki makinaları izledim, bir takım kısımları düzeltiyorlardı, yurtlar vardı. Olasılıklara baktık yeni tesislere baktık Üniversite zamanda oldukça gelişmiş yerleşik üniversiteydi. Sizin üniversitenizden bu şekilde bir işbirliği içinde olmak çok büyük bir onur. Fahri derece almış olmak da benim için büyük bir onur. Geçtiğimiz toplantıya talihsiz olaylar yüzünden gelemedim. Son geldiğimde her taraf karanlıktı ama farklılaştığını gördüm, şimdi her yer aydınlatılmış. Şehrin çehresi değişmiş. Üniversitenin içinde nereye gittim tanıyamadım.”

BEN TÜRK OLSAYDIM, BU ŞEHİRLİ OLMAKTAN GURUR DUYARDIM

Oyunlar sonrasında tesislerden tüm ülkenin faydalanacağını en başta Erzurumluların buralardan istifade edeceklerini bildiren Killan, daha sonra şunları kaydetti: “Gerçekten dünyada bilinen önemli bir kış sporları şehri olarak tanınacaksınız. Burada çalışmaya başladığımızda Erzurum neresi dediler. Türkiye’nin neresinde. Size garanti veriyorum gelecek haftadan itibaren gelecek günler boyunca siz basın mensupları olarak, dünya çapında tanınan bir şehir olacağını, kış sporlarında Erzurum adının geçtiğini duyacaksınız. Bu şehirdeki herkes buna şükran duymalı, Dün biriyle konuşuyordum. Çocukların fotoğraflarını gösterdiler. 3 yaşında çocuğu kayağa başlamış. Burada doğmanın ne kadar güzel bir şey olacağını düşündüm.Organizasyon komitesi çok büyük bir iş çıkardı, inşaat, stadyum alanında. Ben ilk geldiğimde buraya yeni bir stadyum yapmaları gerekir diye düşünürdüm üstesinden geliriz,dediler ve yaptılar. Umuyorum hepiniz gazetelerde hikayelerini yazarken şunu da yazarsınız. FISU herkese teşekkür etti, beşikteki çocuktan yetişkin herkese kadar. Bütün yapılan çalışmaların faydalanıcı sizsiniz, biz kiracı siz sahipsiniz. Ben de Türk olsaydım Erzurum’da yaşasaydım, bu şehirli olmaktan gurur duyardım.”

BU ŞEHRİN İNSANININ ELİNİ SIKIN

Oyunlara şu an itibariyle 58 ülkenin katılacağını ve bin 108 katılımcının tamamiyle Erzurum’a ulaştığını anlatan Killan, “Bugün en az bin 500 katılımcı daha bekliyoruz 58 ülkeden bahsediyoruz. Bu da şu anlama geliyor; öyle bir grup toplum var ki burada Türk hayatının kısımlarını deneyimleyecekler. Şehrimizin insanlarıyla tanıyacaklar, yemeklerin tadına varacaklar ve dahası kültürünüzün özelliklerine yakından tanıyacaklar. Başka ülkeden gelen biriyle el sıkışın ayırt etmeniz zor olmayacaktır. Bir Türk vatandaşının elini sıkın.”dedi.

KİLLİAN BİZE YOL GÖSTERDİ

2011 Genel Koordinatörü Bekir Korkmaz da Killian’ın söylediklerinin her zaman kendileri için yol gösterici olduğunu belirterek, Killian’ın konuşmalarının rehberlik edici niteliklere sahip sözler olduğunu kaydetti. Genel Koordinatör Bekir Korkmaz da, bir gazetecinin sorusu üzerine : “Oyunları yapabilmek maksadıyla önümüzdeki yol haritası var,plan var. Faaliyetleri bu plan çerçevesinde yürütüyoruz. 2-3 aylık sürelerde FISU’nun bizimle ilgili olarak yaptığımız işlemleri gözden geçirmek için denetleme komitesi var. Bu denetleme komitesinin bizim çalışmalarla ilgili hazırladığı raporlar var. İki –üç gün önce 10. ve son ilerleme raporunu sunduk. Denetleme Komitesi Başkanı Kairis Ulp ve üyelerden, gerek operasyonel ve tesisler anlamda güzel geri dönüşler güzel oldu. Tabi eleştiriler de oldu. Bu eleştiriler bizi doğruya, etkin başarılı bir oyun hazırlamaya yönelik eleştirilerdi. Şu an bizim bakımımızdan 22 Ocak’tan itibaren operasyon başladı. Oyunlar zaten yapılıyor. Şu an itibariyle en ziyaretçiler Ankara ve İstanbul üzerinden girişler yapıyor. En büyük sporcu girişi bugün olacak. Sabah saatlerinden beri ülkelerden gelen sporcuları karşılıyoruz. Zaman zaman karşılaştığımız yığılmaları da yaptığımız anlık kriz müdahaleleri çözüyoruz. Operasyona hazırız. Yarın itibariyle görkemli bir açılış töreni olacak.”ifadelerini kullandı. Açılış töreninin yarın saat 19.30’da başlayacağını anlatan Korkmaz, şu bilgileri verdi: “Bir saatlik bir sportif program olacak, takımların geçişleri sonrasında kendileri için tribünde ayrılan yere oturmalarının ardından, kültürel program başlayacak. Kültürel program bir saat 10 dakika sürecek. Tüm program 2, 2,5 saatte tamamlanacak Sayın Killan FISU adına konuşacak, Devlet Bakanımız Faruk Nafiz Özak Hazırlık ve Düzenleme Kurulu ve Organizasyon Komitesi Başkanı olarak yapacak. Başbakanımızın ve katıldıkları takdirde Cumhurbaşkanımızın bir konuşması olacak. Görkemli bir açılış töreni hazırladık. Töreni yapacak firma İzmir oyunların açılış-kapanışlarını yapmıştır. Uluslar arası üne sahip olan Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan nezaretinde bir haftadır sürekli provalar yapılıyor. Bu anlamda cumhuriyet tarihimin en görkemli açılış töreni olacak. Bütün dünya bizi konuşacak.”

YATIRIMLARA 278 MİLYON HARCADIK

Korkmaz, yatırımlarla ilgili sorulan bir soruya şu yanıtı verdi: “Burada bizim spor yatırımları var, bir spor dışı yatırımlar, var bir de organizasyon için ayırdığımız büyük bir kısmını tükettiğimiz harcamalar var. Toplam yatırım rakamlarımız 278 milyon eurodur. Bunun 190 milyon eurosu spor yatırımları için, 70 milyon euroluk spor dışı yatırımları için Geriye kalan organizasyonel yatırımdır. Bu harcamalarımız hala daha devam etmektedir. Ön görmediğimiz gider çıkmaktadır. Kaynak bakımından sıkıntı bulunmamaktadır. İmkanlar çerçevesinde her türlü sorunun üstesinden gelebiliyoruz.” Korkmaz, toplantının son bölümünde FISU ailesine, organizasyon konusunda büyük emek harcayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar ve Atatürk Üniversitesi’nin eski Rektörü Prof.Dr. Yaşar Sütbeyaz ile Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı Kemal Tamer’e teşekkür etti.

TÜRKİYE İLK KEZ BÖYLESİNE BÜYÜK BİR ORGANİZASYONA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Tamer, Türkiye’nin ilk kez böylesine büyük bir organizasyona ev sahipliği yaptığını belirterek, Türkiye’de ilk kez bu kadar büyük yatırımı bir arada gerçekleştirdiğini ifade etti. Bazı spor branşlarında yeni yeni tanınıyor olduğunu kaydeden Tamer, bir sıkıntı bulunmadığını, bunu hem Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı , hem de FISU’nun bir üyesi olarak gördüğünü söyledi. Tamer: “Biraz daha kar yağarsa görüntü güzel olacak, kar yağmasa bile şu an için bütün yarışları yapmak üzere hazırız. Ve yapacağız.”şeklinde konuştu. Tamer, Türkiye’nin tüm branşlarda yarışmalara katılacağını, yalnızca kayakla atlama branşında özel izinle 2 lise öğrencisinin yarışacağını ve tasnif dışı tutulacağı bilgisini verdi. Tamer, Türkiye’nin toplamda 69 bayan sporcu 81 erkek sporcu ile yarışmalara katılacağını, “Bakalım kar mı çok yağacak madalya mı çok yağacak. Türkiye olarak sadece Serbest stil kayak mogul branşında sporcumuz olmayacak.” Bilgisini verdi.

KURT: FAZLA KAR İŞLERİ ZORLAŞTIRIR

2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları Teknik Komite Başkanı Muhtar Kurt da 5-10 santimlik kar yağışına hayır diyemeyeceklerini belirterek, daha fazla miktarda kar yağmasının işleri zorlaştıracağını bildirdi. Oyunlar sonrasında ilgili federasyonların salonları kullanacağını ve bu yönde faaliyet programı geliştireceklerini kaydeden Kurt, şöyle dedi: “Benim diğer özelliği kayak federasyonunda yönetim kurulu üyesiyim. 2012’de Dünya Gençler Nordiç Şampiyonası Erzurum’da olacak. Ayrıca Dünya Kayak Seven Gazeteciler Yarışması Erzurum’da olacak”.

ROTH:BİRİNCİ SINIF TESİSLER YAPILDI

FISU Teknik Komite Başkanı Roger Roth da toplantının son kısmında duygularını söyle dilye getirdi: “Ben de Erzurum’a ilk geldiğimde 2004 yılıydı güzel bir dağ vardı Burada Palandöken’de eski bir takım liftler vardı. Çok fazla bir şey yoktu ama şu anki durum birinci sınıf spor olanları inşa edilmiş bu çok önemli. Tabiî ki sporcular burada rekabet etmekten oyunlara katılmaktan gurur duyacaklar. Birincı sınıf tesisler var.

Normalde Erzurum’da yılın bu zamanı büyük kar olur. Az kar olması, çok fazla kar olmasından iyi. Yerel yönetimin verdiği destek kar araçları göndermesi yardımcı oldu. Son boşlukları dolduruyoruz. Antrenmanlar başlıyor. Her şey bu yarışmaların düzenli gidebilmesi için. Tesislerle ilgili olarak her türlü sizi cesaretlendirmek isterim. Federasyonlar buraların kullanılması için etkin çalışsınlar. Pek çok kişi sıfırdan başlayarak bunları yerine getirdi. Burada olimpiyat seviyesinde bir hazırlık yaptık. Teknik seviyesinden baktığımızda olimpiyat seviyesinde. Ama bütün bunlar olimpiyatın sadece bir adımı”.

EDER:HERŞEYE TEŞEKKÜR EDERİM

FISU Denetleme Komitesi Başkan Yardımcısı Leonz Eder de , Erzurum’da her şeyin sıfırdan yapıldığını belirterek, düşüncelerini şöyle dile getirdi: “Diğer ülkeler zaten pek çok deneyimleri vardı. Biz burada sıfırdan başladık. Bu hale getirmek büyük bir zorluktu. Denetleme komitesi de organizasyon komitesi dostane bir şekilde çalıştık. Olimpiyat konusunda çok fazla rakibiniz yok. Ben bugüne kadar yapılan her şeyi tebrik ve takdirle karşılıyorum.”

 


27.01.2011 00:53:00