Ezan şikayeti Diyanet'i herekete geçirdi

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, 28 Şubat uygulaması olduğu için eleştirilen merkezî ezan sistemini kademeli olarak kaldırması bazı sorunları beraberinde getirdi.

Erzurum Ajans-Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, 28 Şubat uygulaması olduğu için eleştirilen merkezî ezan sistemini kademeli olarak kaldırması bazı sorunları beraberinde getirdi.Uzun süre ezan okumayan din görevlileri yeni dönemde ezanı usulüne uygun olarak ve güzel sesle okuyamayınca şikâyetler arttı.

Tepkiler üzerine harekete geçen Diyanet İşleri Başkanlığı, eğitim çalışmalarına hız verdi. Ezan, kamet ve salanın güzel sesle ve cami musikisi formlarına uygun olarak okunmasının önemli bir ihtiyaç olduğunu düşünen Diyanet, 'Ezanı Güzel Okuma Kursları'nı devreye soktu. Diyanet bu kapsamda ilk olarak 'rehber öğreticileri' belirledi. Belirlenen merkezlerde 40 saatlik ders ve 7 günlük seminer programının ardından toplam 356 rehber öğretici yetiştirildi. Daha sonra Türkiye genelinde toplam 331 il ve ilçe merkezinde rehber öğreticilerin gözetiminde ezanı güzel okuma kursu düzenleyen Diyanet, 2 binin üzerinde din görevlisine eğitim verildi. Eğitime katılanlar 3 hafta süren kursta toplamda 80 saat ders aldı. Yıl sonuna kadar 4 bin 300 müezzini daha kursa tabi tutmayı hedefleyen Diyanet, ezanı yeterli okuyamayan camilerde ise merkezi ezan uygulamasına bir süre daha devam edecek. Diyanet İşleri Başkanlığı 2012 yılında açıkladığı 4 yıllık stratejik planda merkezî ezan sistemini 2016 yılına kadar kademeli olarak kaldıracak.

Asıl sıkıntının camilerin büyük bir kısmının müezzin kadrosunun olmamasından kaynaklandığını belirten Prof. Dr. Suat Yıldırım, "Böyle olunca ezanı rastgele cemaatten biri okuyor. Neticede ezan düzgün okunamayabiliyor. Bu kesinlikle önlenmeli. Cemaatten herhangi biri tabii ki ezan okuyabilir ama ezanı edasına ve usulüne uygun okumak şartıyla. İnsanların kulaklarını tırmalayan, makamı bozuk bir ezanı dinlemektense oralara merkezi ezan verilmesi daha doğrudur. Ezanın güzel ses, makam ve nağmeyle okunmaması insanları cezbetmez hatta rahatsız edebilir." şeklinde konuştu.

AYDIN HAKLI ÇIKTI...PROF. DR AYDIN OLAYI BÖYLE GÜNDEME GETİRMİŞTİ

Erzurum'da Psikiyatri Profesörü Nazan Aydın'ın 104 desibele varan ezan sesinin ruh ve beden sağlığına zarar verdiğini belirterek savcılığa suç duyurusunda bulunmasına, bazı vatandaşlardan tepki geldi.

Atatürk Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı ve Türkiye Psikiyatri Derneği Erzurum Şube Başkanı Prof. Dr. Nazan Aydın, Erzurum'daki camilerin birçoğunda yapılan ezan yayınındaki ses şiddetinin yasal ve tıbbi limitin üzerinde olduğunu tespit etti. Hacı Selim Efendi Camii'nde yapılan ölçümlerde yasal sınır olan 65 desibel yerine cami hoparlörlerinden 104 desibele varan şiddette ses yayınlandığı belirlendi. Bunun üzerine Prof. Dr. Aydın, 5237 Sayılı Çevre Kanunu'nun 182 ve 184'üncü maddeleri

kapsamında bu ses düzeyinin Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmenliği'ne göre zararlı, Dünya Sağlık Örgütü ile Avrupa Birliği değerlerine göre ise tehlikeli olduğunu belirterek Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunu inceleyen Cumhuriyet Savcısı Yusuf Eraslan, "Ezanın gürültü olarak nitelendirilmesi mümkün değildir" görüşü ile kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Ezan sesinin hiç kimseyi bu ülkede rahatsız etmemesi gerektiğini belirten vatandaşlar ise, "Ezan sesini daha iyi duyabilmek için bazen pencerelerimizi bile açıyoruz. Ezan sesinin yüksekliğinden hiç rahatsız değiliz. Müslüman bir ülkede ezan sesi tüm yüksekliğiyle okunmalıdır" diye konuştular.

Erzurum Müftülüğü vaizleri ise ezan sesinden topluluk olarak kimsenin rahatsız olmadığını, bazen ferdi olarak rahatsız olan birilerinin çıkabileceğini söylediler.(Palandöken)

13.07.2012 19:30:39