Eve de cağa da et yok

Ramazan ayına sayılı günler kala Erzurum Kasaplar Odası Başkanı Kenan Ejder’den çarpıcı açıklamalar geldi.

Erzurumajans-Ramazan ayına sayılı günler kala Erzurum Kasaplar Odası Başkanı Kenan Ejder’den çarpıcı açıklamalar geldi. Kuzu ve koyun etini mumla aradıklarını belirten Ejder, “Ramazan’da kimse koyun eti aramasın, cağcılara bile et yok. İthal ete bile razıyız, yeter ki getirsinler” derken, cağ esnafı ise, “Et, altınla yarışıyor. Önlem alınmazsa dükkanlara kilit vuracağız” dedi.

Hayvancılıkta Türkiye’nin kalbi olan Erzurum tarihinin en kötü günlerini yaşıyor. Kuzu ve koyun kıtlığı yaşanan Erzurum’da, et mağduriyeti yaşanmaya başladı. Ramazan ayına 15 gün kala kötü haber Erzurum Kasaplar Odası Başkanı Kenan Ejder’den geldi. Kuzu ve koyun etini mumla aradıklarını söyleyen Ejder, Ramazan’da fiyatların ateş pahası olacağını belirtti.

Fiyatlar ateş pahası olacak

Yaşanan mağduriyetin çözülmesi gerektiğini savunan Kenan Ejder, “Erzurum mağduriyet bölgesi olmuş. Sözde hayvancılıkta ismimiz var ama etimiz yok. Etlerimiz Bursa’dan, Trakya’dan geliyor. Erzurum’da et mağduriyeti yaşıyoruz, kasap esnafı sıkıntı çekiyor. Bu kadar acı olay olmaz. Koyun şu an 44 lira, Ramazan da yaklaşıyor. Hal böyle devam ettikçe fiyatlar 50 liranın üstüne çıkacak. Vatandaş evine kuzu ve koyun eti almaya gelecek eli boş dönecek, cağcılara bile et yok” diye konuştu.



İthal olsun, yeter ki gelsin

Erzurum’a et gelmediğini öne süren Ejder, “Erzurum’da bir tane kesim yok. Bizim ayda 6 bin tane koyun giderimiz var ama maalesef yok. Mezbahanede 10 tane koyun kesiliyor mu desen yok. Buraya ithal koyun getirsinler, en azından bu şehir rahatlasın, şehre canlı koyun girmeli. Avustralya’dan gelen koyunlar Batı’da kesiliyor ama Erzurum’a gelmiyor. Bu Erzurum esnafı esnaf değil mi acaba. Yetkililere sesleniyorum bizim sesimizi duysunlar” dedi.

Önümüzü göremiyoruz

Erzurum’daki Cağ Kebabı işletmecileri de etin yokluğundan dert yandı. Dükkanları kapatma noktasına geldiklerini belirten Oltu Cağ Kebap işletmecisi Recep Çelebi, yaşananlara isyan etti. “Önümüzü göremiyoruz” diyen Çelebi, “Ne kuzu ne koyun etini bulamıyoruz. Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Dışarıdan gelen hayvanlarla idare ediyoruz gelse de kısıtlı geliyor. Ayrıca bizim mor koyunu tutmuyor, aşırı yağlı. Bu zaten cağın kalitesini de düşürüyor. Biz ömrümüzü, geleceğimizi yiyoruz” şeklinde konuştu.

Dükkanları kapatacağız

Öyle bir duruma geldik ki artık et gelsin de nereden gelirse gelsin diyoruz. Artık düştüğümüz acziyete bakın. Yok işte, yok bulamıyoruz. Ben ikinci dükkanımı açtım ama gel gör ki pişmanım. Çünkü et fiyatlarından önümüzü göremiyoruz. Et bulamıyoruz artık dükkanları kapatma noktasına geldik. Yarın bir gün insanlar bir bir dükkanlarını kapatacak. Artık geçici değil kalıcı çözümler istiyoruz. Ramazan’da yaklaştı göreceksiniz fiyatlar 50 liranın üstüne çıkacak. İnsanlar yılda bir cağ görürse ne ala” dedi.



Et altınla yarışıyor

Bir diğer cağ esnafı olan Volkan Yılmaz da, etin altınla yarıştığını vurguladı. Et piyasasının gün geçtikçe daha da kötüye gittiğini belirten Yılmaz, “Etin bile artık borsası oldu, inip çıkıyor. Cağa kullanacak kuzu ve koyun bulamaz hale geldik,  inanılmaz sıkıntı çekiyoruz. Eti bulsak da fiyatlar aldı başını gitti. Bu iş tekelleşmeye başladı. Eti ellerinde tutanlar da fiyatları yükseltip piyasaya öyle sürmeye çalışıyor” sözlerini kullandı.

Cağ Erzurum’un ama eti değil

Etin hem yokluğu hem ateş pahası olmasının yanı sıra bir diğer probleme işaret eden Yılmaz, eski lezzetin kalmadığının altını çizdi, “Hayvancılıkla anılan şehirde hayvan bulunmayınca biz de dışarıdan kuzu ve koyun alıyoruz. İthal ete de karşıyız. Çünkü bu cağın kalitesini de lezzetini de bozuyor. Her yerde cağ kebabı satılıyor ama Erzurum’daki başka. Çünkü yörenin koyunu buradan faydalanıyor. İstanbul’dan gelen müşterimiz orada cağ kebabı bulamadığı için gelmiyor, buradaki lezzeti orada bulamadığı için geliyor. Cağ Erzurum’un ama eti Erzurum’dan değil” dedi.

Doğa ALCA/Pusula

30.04.2018 17:15:00