Erzurum Ajans-Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olan işsizliğe çözüm getirmek üzere 20 Temmuz’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından kamuoyuna duyurulan BECERİ’10 Projesi’yle ilgili çalışmalar sürüyor.
Çalışma Bakanlığı, İş-Kur, Milli Eğitim Bakanlığı, TOBB ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) tarafından yürütülen proje, İş-Kur’a kayıtlı işsizlere, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda alacakları meslek edindirme kurslarını takiben, TOBB üyesi olan firmalarda sağlanacak ücretli staj imkanı yoluyla deneyim kazandırılmasını amaçlıyor. “Beceri Kazandırma ve İş Edindirme Seferberliği” sloganıyla yola çıkan proje kapsamında yararlanacakları meslek edindirme kursları ve staj sonunda başarılı olan kursiyerleri işe alacak firmalara 4,5 yıla kadar sürecek olan sigorta prim teşvikleri sağlanacak.
ETSO’DA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
Beceri’10 Projesi çerçevesinde yapılacak ihtiyaç analizleri için pilot olarak seçilen illerde yapılan toplantılar, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ETSO) düzenlenen bilgilendirme toplantısıyla devam etti. Toplantıya Vali Vekili Naci Aktaş’ın yanı sıra, İş-Kur Genel Müdürü Doç. Dr. M. Kemal Biçerli, ETSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hasan, Yönetim Kurulu Üyesi Vakur Alemdar, Genel Sekreter Abdulkadir Ungan, projeyi birlikte yürüten kamu kuruluşlarının temsilcileri, ETSO üyeleri, TOBB ETÜ ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) araştırmacılarından oluşan proje ekibi katıldı.
Toplantının açış konuşmasını yapan ETSO Yönetim Kurul Üyesi Vakur Alemdar, proje sayesinde işsizlere çeşitli konularda eğitimler verilerek değişen şartlara adaptasyonunun sağlanacağını belirterek şöyle konuştu;
“Ülkemizin ve bölgemizin en önemli sorunlarının başında gelen işsizlik, ekonomik durumumuzu olumsuz etkilemesinin yanında, insanların psikolojik yapılarını, kendilerine olan özgüvenlerini de ciddi anlamda olumsuz yönde etkilemektedir. Bazen istihdam alanlarının darlığı, bazen de istihdam edilecek kalifiye eleman yetersizliği ve diğer bazı nedenlerden dolayı bölgemizde işsizlik oranının yüksek olduğunu biliyoruz. Beceri 10 Projesi’yle bölgemizin bu makus talihini değiştirmeyi amaçlıyoruz.”
Beceri 10 projesinin en önemli özelliğinin, kamu-özel sektör ortaklığıyla yürütülmesi olduğunu vurgulayan Vakur Alemdar, “Oda sistemimiz ilk kez doğrudan işgücü talebinin belirginleştirilmesi için kapasite inşa etmeye başlamaktadır. Proje süresince Oda olarak Erzurum ilinde sektörlerinde lider olarak yer alan 73 firmaya ihtiyaç analizi anketleri yapılarak iş gücü gereksinimleri belirlenmeye çalışıldı.” dedi. Söz konusu projeyle mesleki eğitim sisteminin daha etkili hale getirileceğini kaydeden ETSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Vakur Alemdar, “Bu projeyle aynı zamanda, bölgemize yönelik firmaların ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman ihtiyacı belirlenebilecek ve bu ihtiyaca cevap verebilecek eleman yetiştirilmesi ve istihdamı sağlanacaktır.” diye konuştu.
İŞSİZLİK YIL SONUNDA YÜZDE 12 SEVİYELERİNDE TAHMİN EDİLİYOR
Toplantıda daha sonra İş Kur Genel Müdürü Doç. Dr. M. Kemal Biçerli bir konuşma yaptı. Dünyanın temel problemlerinin başında işsizliğin geldiğini belirten İş-Kur Genel Müdürü Biçerli, işsizliğin son yaşanan küresel finansal krizde daha da arttığını söyledi. OECD ve IMF’nin geçen hafta çeşitli raporlar yayınladığını anlatan Genel Müdür Biçerli, “Bu raporlara baktığımızda çok daha iyimser tablolar çizilmediğini görüyoruz. Yani gerek Avrupa Birliği ve gerekse OECD genelinde iktisadi büyümenin çok da iyi olmayacağını söylüyorlar. Türkiye küresel krizden az hasarla çıkabilen az sayıda ülkelerden bir tanesi. Ama buna rağmen maalesef bizde de işsizlik henüz tolere edilebilir bir seviyede değil.” dedi.
Türkiye’deki işsizliğin 2001 senesine kadar yüzde 6-8 sevilerinde olduğuna dikkati çeken İş-Kur Genel Müdürü Doç. Dr. M. Kemal Biçerli, “İşsizlik 2001 krizinden sonra yüzde 10 bandına bir kez yükseldi, yükseliş o yükseliş, daha da aşağıya çekemedik. Geçen yılın sonunda yüzde 14 civarında idi şu anda yüzde 11.4 ama yıl sonu itibariyle yüzde 12 yüzde 12 buçuk arasında bir oranda olacağını tahmin ediyoruz. Geçen yıla oranla iki puanlık bir azalma başarı olarak kabul edilmelidir. Kaldı ki Avrupa bu kriz olanca şiddetiyle devam ediyor” diye konuştu.
Açış konuşmalarının ardından TOBB ETÜ ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) araştırmacılarından oluşan proje ekibinde yer alan Nilüfer Kaya ve Ayşegül Dinçağ, proje çerçevesinde işverenlere sağlanacak teşvikler konusunda katılımcıları bilgilendirdiler. Toplantının öğleden sonraki bölümünde de, sektör temsilcileri talep ve önerilerini, aralarında İŞKUR Genel Müdürü Doç. Dr. M. Kemal Biçerli’nin de yer aldığı proje heyetine iletme şansı buldu.
BECERİ’10, İŞSİZLERE DE, FİRMALARA DA AVANTAJLAR GETİRİYOR
1 Aralık’da yapılacak olan toplantıların sonuçlarına göre önümüzdeki aylarda meslek edindirme kursları açılmaya başlanacak, işsizlerin bu kurslarda 3 ay teorik ve pratik eğitim alması sağlanacak. Kursiyerler bu 3 aylık teorik ve pratik eğitim süresince günlük 15 TL alacaklar. 3 aylık teorik ve pratik eğitimin ardından, kursları tamamlayan kişilerin sanayi kuruluşlarında 3 ay staj yapmaları sağlanacak, başarılı olan stajyerlerin tamamına yakınının Ticaret ve Sanayi Odalarına üye olan firmalarda istihdam edilmeleri sağlanacak.
Becerii’10 projesi kapsamında stajyer çalıştıran firmalara da önemli avantajlar sağlanıyor. Meslek kurslarını tamamlamış olan kişileri stajyer olarak çalıştıran firmalar herhangi bir maaş ödemeyecek, stajyerlerin günlük 15 TL olarak belirlenen ücretleri İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanacak. Ayrıca, stajını başarılı bir şekilde bitiren kursiyerleri istihdam eden firmalara sigorta prim teşviki sağlanıyor. Buna göre, başarılı stajyerleri istihdam eden firmalar 4,5 yıla varan bir süre boyunca bu kişilerin Sigorta Primi İşveren Payı ödemelerinden muaf tutulacak, bu ödemeler yine İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanacak.
74 FİRMADAN 63’Ü STAJYER İSTİHDAM ETMEK İSTİYOR
İşsizlere yönelik açılacak olan mesleki eğitim kursları, illerde yapılmış olan anketlerin analiz sonuçlarına göre belirlenecek. Yapılmış olan anketlerde Erzurum’da BECERİ’10 Projesi’ne verilen destek oldukça yüksek olup firmaların çoğu stajyer talep formunu imzaladı. Bunun en büyük nedeni, firmaların mesleki eğitime verdiği önemin yüksek olması gösterilebilir.
Erzurum’da istihdam edilen kişilerin eğitim düzeyi işsizlere göre daha düşük. Buna paralel olarak çalışanların beceri uyumsuzluğuna ilişkin algı da, Erzurum’daki firmalar arasında oldukça yüksektir. Firmalar, bu uyumsuzluğun mesleki eğitim ile çözülebileceğine inanmakta, bu nedenle BECERİ’10 projesine destek vermektedirler.
YOĞUN TALEP GÖREN MESLEKLER VAR
Erzurum’da imalat sanayiinde gıda sektörü ile metal eşya-makina ve gereç sanayi önemli bir paya sahip olup, bu sektörlerdeki firmalar sanayinin yarısını oluşturmaktadır. 74 firma ile yapılan anket uygulaması sonucunda, önümüzdeki aylarda bu sektörlerde 57 farklı meslekte 245 stajyere ihtiyaç olduğu ortaya çıkmıştır. Erzurum’da en çok talep gören mesleklerden bazıları şunlar: Pazarlamacı, Ön Muhasebeci, Elektrikçi (Genel), Elektronik Teknikeri, Makine Teknikeri.
01.12.2010 13:36:00