Erzurumajans-Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Radyo Ritm'de Yayın Yönetmenimiz Orhan Bozkurt'un hazırlayıp sunduğu 'Erzurumajans' programının konuğu oldu.
ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Yücelik, Radyo Ritm Genel Yayın Yönetmeni Mesut Gülrenk'in de eşlik ettiği yayında, Orhan Bozkurt'un Erzurum ekonomisine ilişkin sorularını cevaplandırdı. "Üretmeyen bir toplum, üretmeyen bir şehir ve üretmeyen bir ülkenin kalkınması mümkün değildir" diyen Yücelik, "Ülkemizin üretim seferberliği başlatması gerekiyor. Ancak bugünkü maliyetlerle bunu sağlamak mümkün görünmüyor" dedi.
"ACIMASIZ BİR REKABET ORTAMI VAR"
Yıllar önce katıldığı bir toplantıda, merhum işadamı Sakıp Sabancı'nın, "Sanayici olacak adamda manda yüreği olması gerekir" dediğini hatırlatan Başkan Yücelik, merhum Sabancı'nın bu sözünde ne derece haklı olduğunu gördüğünü belirterek, "Gerçekten sanayici olmak için manda değil, fil gibi bir yürek olması lazım" diye konuştu. Türkiye'de üretimin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini vurgulayan Başkan Yücelik şunları söyledi;
"Bugün dünyada, 6 cent'e elektrik kullanan bir sanayicinin, 3 cent'e elektrik kullanan başka ülkedeki bir sanayici ile rekabet etmesi imkansızdır. Dünyada artık sınırlar kalktı. Kıran kırana acımasız bir rekabet var. Bu rekabete ayak uydurabilmemiz için girdilerin, maliyetlerin çok düşük olması gerekiyor. Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan, çok sevdiğimiz ve takdir ettiğimiz bir insan. Çok objektif bir bakış açısıyla ekonominin kurallarına göre hareket ediyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yüksek İstişare Kurulu'ndaki görevimiz gereğince kendisiyle zaman zaman toplantılarda bir araya geldiğimizde, bu konudaki düşüncelerimizi dile getiriyoruz. Mesela 6111 sayılı kamu alacaklarını yeniden yapılandırılmasıyla ilgili torba yasanın çıkarılmasında odamızın çok büyük bir etkisi oldu. O dönem her platformda bu konudaki taleplerimizi Sayın Babacan'a ilettik. İnşallah önümüzdeki günlerde de benzer bir torba yasa çıkarılacak ve borçlu tüccarımıza, esnafımıza rahat bir nefes aldıracak."
"İNŞAAT SEKTÖRÜ ERZURUM'UN LOKOMOTİFİ"
İnşaat sektörünün Türkiye'nin birçok şehrinde olduğu gibi Erzurum'da da lokomotif sektör olduğunu ifade eden Başkan Yücelik, inşaat sezonunun azami 6 ay olduğu kentte sektörün yaşadığı problemlerin ivedilikle çözülmesi gerektiği dile getirdi. Bu yıl kamu ödeneklerinde ciddi sıkıntılar yaşandığını anlatan Başkan Yücelik, kamudan alacağına güvenip yatırım yapan bazı firmaların büyük sıkıntı yaşadığını belirterek, "Bizim şehrimizde bile artık iflas ertelemeler çok ciddi manada arttı. Bu durum uykularımızı kaçırıyor. Hiç yok zamanımızda bile böyle sıkıntılar olmamıştı. Yıllardır bu sektörde faaliyet gösteriyoruz. Şimdiye kadar bu zamanki gibi endişe taşımıyorum. Çünkü sektörde para akışı yok. İnşaat sektörü bu sene çok durgun? Malum şehrimizdeki bazı büyük projelerin de sekteye uğraması ister istemez piyasaları altüst etti. Her zaman şehrimize moral ve motivasyon kazandırılması gerektiğini söylüyorum. Burada valiliği, belediyesi, sivil toplum örgütleri, işadamı ve vatandaşlarımız topyekun birbirimizi desteklemeli ve sorunlarımıza çözüm aramalıyız. Ancak bu şekilde üstümüzdeki ölü toprağını atabiliriz. Ama maalesef birisine bir şey oluyor, sen alkışlıyorsun, bana bir şey oluyor başkası alkışlıyor. Bu gerçekten aşılması gereken bir handikap? Yani bu fani dünyada insanların hep birlikte el ele verip bir şeyler yapması gerektiğine inanıyorum. Noksanlıklarımızı telafi ederek, haksızlığa uğrayanların yaşadığı haksızlığı önleyerek bir çaba içerisinde olmalıyız ki bu şehri kalkındıralım."
İnşaat sektöründe yaşanan durgunlukla birlikte insanların mağduriyetlerinin artacağından endişe duyduğunu kaydeden Başkan Yücelik, "Çünkü bu şehir zaman zaman çeşitli dönemlerde benzer sıkıntılar yaşadı. Sonrasında toparlanması çok zaman aldı. Şimdi de benzer bir sıkıntı yaşanacak gibi görünüyor. Allah yaşatmasın? İnşallah böyle bir şey yaşanmaz ve çok kısa zamanda toparlanır. Çünkü inşaat mevsimi çok kısa. Zaten bu sürede bunu yapamayınca bu şehirde başka türlü para girdisini sağlayamıyorsunuz. Onun için inşaat sektörünü hiç olamazsa mevcut haliyle işler hale getirmek için el birliğiyle hareket etmeliyiz."
Konuşmasında, ekonomik istikrar için siyasi istikrarın da şart olduğunun altını çizen Başkan Yücelik, rekabetçi bir ortamda üretim yapılamazsa ekonomik başarı sağlamanın çok güç olduğunu söyledi.
"ETSO'NUN ÜYELERİNE HİZMETLERİ"
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası'nın üyelerine yönelik hizmetlerinde de söz eden Başkan Yücelik, Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM), Kredi Garanti Fonu, AB Bilgi Merkezi, Beceri 10 Projesi, Avrupa İşletmeler Ağı (BSN Anatolia) ile KOBİ Çalışan ve İşverenlerinin Küresel Ekonomiye Uyum Yeteneklerinin Artırılması Projesi (KUYAP) gibi projelerle ve hizmet merkezleriyle üyelerinin eğitim ihtiyaçlarını, proje yürütme ve danışmanlık ihtiyaçlarını ve finansmana ulaşmalarını temin eden birçok hizmeti sunduğunu ifade etti.
Gazeteci Bozkurt'un sorusu üzerine, ETSO tarafından şehrin sorunlarının çözüm önerileriyle birlikte ele alındığı Erzurum Çalıştayı ve Ortak Akıl Platformu'yla ve bölgede uygulanan teşviklerle ilgili de bilgi veren Başkan Yücelik şöyle devam etti; "Teşviklerin etkisi istenildiği gibi olsa ilimizin gelişmişlik sıralaması 60. sıralarda olmaz. Geçtiğimiz ay bu konuyla ilgili hazırladığımız bir raporu, 7 Ticaret ve Sanayi Şurası'nda hükümet yetkililerine sunduk. Bu raporda gördük ki, ilimiz gerçekten ciddi anlamda bu teşviklerden yararlanamamış. Mesela stratejik yatırım alanındaki bir yatırım hangi bölgeye yapılırsa yapılsın 5. Bölge teşviklerinden yararlanıyor. Bu şekilde bölgemiz nasıl cazip hale gelebilir ki? Teşvikle ilgili önemli başka bir hususta; mevcut işletmelerin o teşvikten yararlanamaması. Bunun temin edilmesi gerekir. Sistemde yapılacak revizyonlarda bu durumun da dikkate alınmasını talep ettik."
Erzurum Çalıştayı ve Ortak Akıl Platformu'yla ilgili de görüşlerini dile getiren Başkan Yücelik, söz konusu çalışmanın çok önemli ve özverili bir çalışma olduğunu ve 10 konu başlığıyla konunun uzmanları ve ilgili kuruluşların temsilcileriyle birlikte hazırlandığını belirterek, "İkinci çalıştayımızda 90-100 saat mesai yapılmış 3 ay çalışılmış. Ama sayın bakanların da katıldığı toplantıda tarımla ilgili bir iki rakama takıldılar. Bu neyi değiştirdi merak ediyoruz" dedi.
ETSO VAKIF ÜNİVERSİTESİ
Başkan Yücelik, ETSO Vakıf Üniversitesi'yle ilgili bir soru üzerine de şu açıklamayı yaptı; "2004 yılında Ticaret ve Sanayi Odamızın yeni hizmet binasını açılışına o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan katılmıştı. Biz üniversiteyle ilgili hayalimizi dile getirmiştik. Hem çocuklarımız için kendi şehrimizde alternatif bir eğitim imkanı sunmayı hem de bölgemizdeki firmalara kalifiye eleman yetiştirecek bir eğitim yuvası kurmayı arzu etmiştik. Bu çok kolay bir iş değil. Sadece birkaç yıllık uğraşın sonucunda 'kamu yararına çalışan vakıf' statüsü kazandık. Bu çok büyük zamanımızı aldı. Şu anda geldiğimiz aşamada kampus alanı olacak 136 dönümlük arazinin tapusunu aldık. Biz buna karşılık DSİ'ye 40 adet lojman yaptırıp teslim edeceğiz. Artık önümüzdeki süreçte dosyamızı YÖK'e sunacağız. Daha sonra da Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kanunlaşma sürecini takip edeceğiz. Bundan önceki süreçte olduğu gibi sonraki aşamalarda da sayın bakanlarımızdan, milletvekillerimizden ve siyasi partilerin yöneticilerinden desteklerini bekliyoruz"
PALANDÖKEN KAYAK MERKEZİ'NİN ÖZELLEŞTİRİLMESİ
Programda, Radyo Ritm Genel Yayın Yönetmeni Mesut Gülrenk'in Palandöken Kayak Merkezi'nin özelleştirilmesiyle ilgili sorusuna ise Başkan Yücelik şöyle karşılık verdi; "Palandöken'deki özelleştirmesi süreci biraz uzadı. Buradaki tesisleri bir firmanın çalıştırması daha mantıklı. Artık kamu eliyle iş yapmak çok zor. Hele hele hizmet sektörü çok değişken bir sektör? Bir hizmeti layıkıyla yerine getirmediğiniz zaman müşterinizi bir anda kaybedebiliyorsunuz. Bu sebeple sektöründe tecrübeli, uluslararası bağlantıları olan profesyonel bir firma bu tesisleri işletirse çok daha doğru olur kanaatindeyim"
03.09.2014 18:20:59
ETSO Başkanı Yücelik: Sanayici olmak için fil gibi yürek lazım
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Radyo Ritm'de Yayın Yönetmenimiz Orhan Bozkurt'un hazırlayıp sunduğu 'Erzurumajans' programının konuğu oldu.