ESTP Başkanı Güvenli'den kapalı kayak merkezi önerisi

Erzurum Sivil Toplum Kuruluşları Platformu (ESTP) Başkanı A. Mustafa Güvenli, Erzurum'da kış turizmine yılın 365 günü imkan sunabilecek bir öneride bulundu.

Erzurumajans-Erzurum Sivil Toplum Kuruluşları Platformu (ESTP) Başkanı A. Mustafa Güvenli, Erzurum'da kış turizmine yılın 365 günü imkan sunabilecek bir öneride bulundu.

Güvenli, "Dubai'de 50 dereceyi bulan çöl sıcağında kayak yapılabiliyorken, Erzurum'da yılın her döneminde kayak yapmak neden mümkün olmasın?" diye sordu.

Erzurum gündemi üzerine yaptığı değerlendirmelerle dikkati çeken ESTP Başkanı A. Mustafa Güvenli, Kayak Federasyonu'na 'kapalı kayak merkezi' teklifinde bulundu. Dubai'deki kapalı kayak merkezinin, Erzurum için eşsiz bir model olduğunu vurgulayan Güvenli, "Dubai'de 50 derece sıcaklıkta üstelik şehrin tam da ortasında 365 gün 24 saat tam kapasite işleyen bir kayak merkezi var. 400 metre uzunluğunda bir tüple bu iş halledilmiş. Çöl sıcaklarında devasa soğutma sistemleriyle çalışan bu kayak merkezi, yılın her gününde dünyanın dört bir yanından kayak sever turistlerin akınına uğruyor" diye konuştu.

Erzurum'un zaten Palandöken'in eteklerinde kurulmuş bir şehir olduğunu dile getiren Güvenli, Palandöken'le şehir merkezi arasındaki mesafeye dikkat çekti. Güvenli, şehrin bittiği yerde Palandöken'in başladığını ifade ederek, "Eğer bu potansiyeli gerçekten harekete geçirmek istiyorsak, önerimiz Palandöken'de uzmanlarca tespit edilebilecek en uygun bir noktaya kapalı kayak merkezi kurulması yönündedir. Üstelik bizim bir tüp yapıp, onu havaya dikmek gibi bir zorunluluk içerisine girmemize de gerek yok. Palandöken'de zaten doğal bir eğim var, bize düşen en uygun noktanın üzerini kapatmak ve orada modern bir tesis inşa etmektir" şeklinde konuştu.

Son yıllarda Erzurum'da kar sıkıntısı çekildiğinin herkesin malumu olduğuna değinen Mustafa Güvenli, bu yüzden rezervasyon iptallerine bile rastlandığını kaydederek, bunun dışında olumsuz iklim koşullarına da işaret etti. Güvenli, "Karın olmadığı dönemlere ilaveten kar yağsa bile fırtına ve rüzgârdan dolayı Erzurum'a gelip kayak yapamadan geri dönen turistlerin olduğu da biliniyor. Şimdi böyle bir durumda uzunluğu 800 metreden az olmamak kaydıyla yapılabilecek modern bir kayak merkezi, Erzurum'da 365 gün 24 saat kayak yapmak demektir. Kar yağsa da yağmasa da, fırtına ve rüzgâr çıksa da çıkmasa da, istenilen her an kayak imkânı demektir" diye konuştu.

Dubai'deki kayak merkezinin, sadece kayak yapılan bir mekan olmadığını, aynı zamanda içerisinde çok çeşitli sosyal donatılar da bulunduğunu belirten Güvenli,"Oradaki tesis içerisinde turizme katkı sağlaması bakımından penguen ve fok gibi buzul hayvanları da var. Erzurum'da yapılması mümkün böyle bir tesisi çok daha çeşitli alternatiflerle donatabiliriz" dedi.

Erzurum'a bu yönde kurulacak modern bir tesisin maliyetinin, Universiade için kurulan tesislerin yatırım maliyetinden çok daha düşük ama katma değerinin çok büyük olacağına vurgu yapan Güvenli, Palandöken'deki otellerin de işin içine çekilmesi halinde kış turizminin Erzurum'a sağlayacağı katkının 2011'in kendi yılında sağladığı katkının bile kat kat üzerinde olacağını kaydetti.

Söz konusu projenin Türkiye Kayak Federasyonu (TKF) tarafından Erzurum'da rahatlıkla hayata geçtirilebilecek bir proje olduğunu anlatan ESTP Başkanı Güvenli, bu önerilerini TKF Başkanı Sayın Erol Yarar ve ekibiyle de paylaşacaklarını dile getirdi.

Güvenli, "Erzurum'un kış turizmi ve kayak sporu açısından farkını ortaya koyabilmenin ve Türkiye'de yeni bir konsept oluşturabilmenin yolu kapalı kayak merkezinden geçiyor" dedi.

20.10.2014 23:30:58