Erzurum'un vekil sayısı 7'den 6'ya düştü!..

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi kapsamında, Milletvekili Seçimi Kanunu'na göre Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından yapılan milletvekili sayısı dağılımında Erzurum'un vekil sayısı bir azalarak, 6'ya düştü.

Erzurum Ajans-Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi kapsamında, Milletvekili Seçimi Kanunu’na göre Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından yapılan milletvekili sayısı dağılımında Erzurum’un vekil sayısı bir azalarak, 6’ya düştü. Milletvekili sayısındaki azalmayı değerlendiren iktidar ve muhalefet partisi liderleri, 12 Haziran’daki genel seçimle TBMM’ye girecek milletvekillerinin daha fazla çalışacağı konusunda birleşti.

YSK, Milletvekili Seçimi Kanunu’nun, seçim çevreleri ve her seçim çevresinin çıkaracağı milletvekili sayısının YSK tarafından genel nüfus sayımı sonuçlarının açıklanmasından itibaren en geç 6 ay içinde tespit edilerek ilan edileceği hükmü gereğince illere göre milletvekili sayısı dağılımını yeniden belirledi. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2010 nüfus sayım sonuçlarına göre yapılan tespitle 2007’deki genel seçimde 7 milletvekili çıkaran Erzurum, 12 Haziran 2011’deki genel seçim sonrası TBMM’ye 6 vekil gönderecek. Buna göre Erzurum, YSK tarafından yapılan ve bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan yeni listeye göre milletvekili sayısı değişen 28 il arasında yer alacak.

Erzurum açısından daha çok milletvekiliyle temsil edilmeyi istediklerini belirten Ak Parti İl Başkanı Murat Kılıç, ancak YSK’nın nüfusa göre sayısı belirlediğini söyledi.

Ak Parti olarak 12 Haziran’daki seçimde 6 milletvekilliğini kazanmayı hedeflediklerini kaydeden Kılıç, “Milletvekili sayısının 7’den 6’ya düşmesinin bir eksiklik olarak yansıyacağına zannetmiyorum. Seçilen milletvekillerinin yükü artacağı için daha fazla gayret edip, çaba harcayacaklardır diye düşünüyorum. Ama Erzurum adına bir kayıp olacağı kanaatinde değilim” dedi.

Ekonomik sıkıntı yaşayan Erzurum’un bu nedenle göç verdiğini, bunun da milletvekili sayısına yansıttığını dile getiren CHP İl Başkanı Hasan Çiloğlu, “Bizim açımızdan Erzurum’un yıllardan beri sorunlarını TBMM’de dile getiren bir milletvekili yoktur. Erzurum’un sorunlarını ciddi anlamda Meclis’e taşıyacak CHP’li vekil olması lazım. Olması lazım ki Erzurum’un sorunları üst düzeyde muhatap bulsun. Yoksa iktidar ve MHP’nin vekili yetmiyor. Sesin biri eksiliyor. Milletvekili sayının 7’den 6’ya düşmesi, seçilecek vekillerin yükünü artıracaktır” diye konuştu.

Erzurum’un TBMM’ye göndereceği vekil sayısının bir azalarak 6’ya düşmesinin kentin sorunlarının çözülmesi konusuna olumsuz katkı sağlayacağını ifade eden MHP İl Başkanı Zekai Kaya, “Sayının düşmesinin ana sebebi göçtür. Göçü durdurmadıktan sonra Erzurum’un temsil kabiliyeti de azalıyor. Gelecek, Erzurum adına kaygı verici. Bu durum seçim stratejimize daha fazla çalışma olarak yansıyacak. Altı ile 7 vekil arasında fark var. Ancak sayıda, nüfus oranına göre paylaşım söz konusu olduğu için milletvekillerine fazla bir yük getirmez” diye konuştu.

Ciddi manada nüfus kaybeden Erzurum’daki bu tablonun temsilci konumundaki milletvekili sayısına da etki ettiğini anımsatan HAS İl Başkanı Teoman Kümbet, “Göç meselesinin önlenmesi lazım. İnsanları, doğdukları yerde tutunabilmek için de onları memleketlerinde doyurmaktan geçiyor. Bu noktada sorun var. Bu gidişle Erzurum, Doğu’nun Paris’i olmak yerine, sıradan bir şehir olacak. Ne kadar milletvekili olsa o kadar iyi olur ama sonuçta yine Ak Parti 6-0 alacaksa, 8 yıldır tecrübe edilen konu gündeme gelecek. Şu an milletvekilleri Cumhuriyet Caddesi’ne çıksa kimse onları tanımaz. Siyasetçiler, tabandan gelme insanlar yerine genel başkanın iki dudağı arasında milletvekili oluyor. Bu değişmezse yeni bir 6 kişilik bir ekip gelecek ve onları da millet yine tanımayacak. Yani değişen bir şey olmayacak” diye konuştu.

Erzurum’da yaşanan göçle ilgili olarak hükümetin tedbir alması gerektiğini vurgulayan

SP İl Başkanı Sedat Laloğlu, “Erzurum’dan seçilen milletvekili sayısının 8’den önce 7’ye ve şimdi de 6’ya düşmesi Hükümet’in tedbirsizliğidir. Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet’te önemli bir merkez olan tarihi nitelikteki şehrin vekil sayısı keşke düşmeseydi. Keşke Erzurum gibi stratejik şehirlerin vekil sayısı nüfusla bağlantılı olmasa. Belirleme, şehrin jeo-stratejik yapısına göre olsaydı. Böylesine çok önemli bir şehrin sorunlarının geleceğinin tayin edilebilmesi için milletvekili sayısının en az 7 veya 8 olması gerekir. Sayının 6’ya düşmüş olması ise milletvekillerinin yükünü daha da artıracaktır” diye konuştu.


02.03.2011 17:21:00