Erzurum'da Tarihi ayıp hala giderilmedi!..

İlhanlılar tarafından 1310'da yaptırılan Yakutiye Medresesinin tepesinde bulunan fenerin kaldırılarak yerine plastik takılması eleştirilere neden oldu.

Erzurum Ajans-İlhanlılar tarafından 1310'da yaptırılan Yakutiye Medresesi’nin tepesinde bulunan fenerin kaldırılarak yerine plastik takılması eleştirilere neden oldu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Selçuklu dönemi geleneksel mimari örneklerinden biri olan Yakutiye’nin onarımında şimdiye kadar çimento, eserin yapısı ile uyuşmayan sıradan tahta kapı ve pencereler ile mermer kullanıldığını belirleyerek hataları gidermek için restorasyon çalışması başlattı.
Cumhuriyet Caddesinde, tek minareli medrese olarak da tanınan Yakutiye’de geçen yıl Nisan ayında başlayan ve Ocak ayında tamamlanması planlanan çalışmalar hala bitirilemedi. Üst örtü, çatı, zemin, doğrama, vitrinler, alttan ısıtma sistemi ve elektrik panoları ile kablolarının kaldırılması ile görüntü kirliliğinin önüne geçilmesine çalışılırken, Medresenin tepesine PVC takılması tepkilere neden oldu.
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Erzurum Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından denetlenen restorasyon sırasında orta avlunun üzerinde bulunan aydınlatma amaçlı kubbe de (Fener) sökülerek yerine plastik olanı takıldı.
Yapılan restorasyon çalışmasını eleştiren vatandaşlar, tarihi eserin bütün özelliklerinin değiştirildiğini ve dünyanın hiçbir yerinde böylesi bir uygulama olmadığını belirttiler.


25.07.2010 01:48:00