Erzurum'da STK Evet diyecek!..

Erzurum'da 15 sivil toplum kuruluşu bir araya gelerek, güçlü ve aydınlık bir Türkiye için referandumda 'evet' diyeceklerini açıkladı.

Erzurum Ajans-Erzurum'da 15 sivil toplum kuruluşu bir araya gelerek, güçlü ve aydınlık bir Türkiye için referandumda 'evet' diyeceklerini açıkladı.

12 Eylül'de halk oylamasına sunulacak anayasa değişikliğine Erzurum'da sivil toplum kuruluşlarından destekler sürüyor. Erzurum'da aralarında Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİDEF), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Erzurum Ticaret Borsası (ETB), Abdurrahman Gazi Vakfı, Ebu İshak Vakfı'nın aralarında bulunduğu 15'e yakın sivil toplum kuruluşu temsilcisi bir araya geldi. DASİDEF toplantı salonunda yapılan programda STK temsilcileri neden 'evet' dediklerini açıkladı.

Anayasa değişikliğine 'evet' demenin siyaset üstü bir mesele olduğunu belirten DASİDEF Başkanı Mustafa Yıldız, referanduma götürülen anayasa değişikliği paketinde 26 madde olduğunu, ancak birkaç maddenin eleştirildiğini söyledi. Özellikle Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile ilgili değişiklik üzerinde durulduğunu belirten Yıldız, paketin içerisindeki diğer hakların göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi. Yüksek yargının şekillenmesi ve seçilmesinde HSYK'nın önemli rolü bulunduğunu kaydeden Yıldız, referandumdan 'evet' çıkması durumunda Adalet Bakanı'nın ve müsteşarın HSYK'daki oy oranının yüzde 30'lardan yüzde 10'lara düşeceğine değindi. Yeni düzenlemeyle Adalet Bakanı ve müsteşarın HSYK'daki etkisinin azaldığını vurgulayan Yıldız, "Acaba 'hayır' diyenler buna mı itiraz ediyorlar? Adalet Bakanlığı müsteşarı gelmedi mi HSYK'da toplantı yapılamıyordu ancak anayasa değişikliği ile bu da ortadan kalkıyor. Yine 'evet' çıkması durumunda HSYK'daki 22 üyenin 10'unu birinci sınıf hakim ve savcılar seçecek. Hakim ve savcıların üst kurulunu seçmesine bazıları neden karşı çıkıyorlar, anlamadım. Cumhurbaşkanı HSYK'ya 4 üye seçebiliyor. Cumhurbaşkanını halk seçiyor, halkın seçtiği cumhurbaşkanının HSYK'ya 4 üye atamasını eleştirmek de halkı eleştirmektir. Dünyaya baktığımızda gelişmiş ülkelerde cumhurbaşkanı bu ve benzeri kurullarda başkan konumundadır." dedi.

ETB Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu ise referanduma 'evet' demenin kendisi için mutluluk olduğunu söyledi. İstikrarın kalkınmayı, kalkınmanın da güçlü Türkiye'yi getireceğini kaydeden Hınıslıoğlu, 1982 Anayasası'nın Türkiye'yi idare etmediği için büyük çoğunluğun değiştirmek istediğini kaydetti.

MÜSİAD Başkanı Mustafa Güvenli de, 1982 Anayasası'nın hızla gelişmekte olan Türkiye'yi ancak buraya kadar taşıyabildiğini dile getirdi. Anayasa değişikliğinin Türkiye'nin önünün açılması adına zaruret olduğunu vurgulayan Güvenli, referanduma 'evet' demenin herhangi bir siyasi partiye destek olmayacağını kaydetti.

Erzurum Kültür Sanat ve Diyaloğu Geliştirme Derneği (ERKÜSAD) Başkanı Prof. Dr. Mevlüt Aras ise sosyal ve kültürel etkinliklerin özgür bir ortamda neş'et ettiğine dikkat çekti. Türkiye'de iradenin üzerinde vesayet olduğunu, iradenin özgür kalması için 'evet' diyeceklerini ifade eden Aras, "Türkiye referandumla 2 aydır enerji kaybediyor. Başka sorunlara çözüm aramak yerine referandumla uğraşıyoruz. Referanduma rasyonel bir siyaset yapılması içinde 'evet' diyoruz. Anayasa değişiklikleri daha öncede yapılıyordu ancak ilk kez bu değişiklikte kurumlara dokunuluyor." şeklinde konuştu.

Kimse Yok Mu Derneği Erzurum Şube Başkanı Yunus Polat da güçlü ekonomiye sahip ülkelerde demokrasinin de gelişmiş olduğunu belirterek, referandumda verilecek 'evet' oyunun Türkiye için yeni bir başlangıç olacağını vurguladı.

ERGİAD Başkanı Hasan Özdemir, referanduma sunulan paketteki 2 medde dışında diğer değişikliklere kimsenin itiraz etmediğini söyledi. Özdemir, referandumdan çıkacak 'evet'in Türkiye'nin gelişmesine ve büyümesine katkı sağlayacağını savunurken, bdurrahman Gazi Vakfı adına konuşan Şakir Atalay da, mevcut darbe anayasası yerine temel hak ve özgürlüklere yer veren evrensel standartlarda bir anayasayı önemsediklerini, daha kapsamlı bir anayasa değişikliği için 'evet' dediklerini açıkladı.

DOSTEL Derneği Başkanı Ünal Şahin de 12 Eylül'de hiçbir siyasi partinin oylanmayacağını, 'hayır' demenin 1980'lerde aynı silahla hayatını kaybedenlerin kemiklerini sızlatacağını dile getirdi.


25.08.2010 00:01:00