Erzurum'da Otizm günün etkinlikleri!..

Erzurum'da 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü kapsamında bir dizi etkinlik gerçekleştirildi.

Erzurum Ajans-Erzurum’da 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü kapsamında bir dizi etkinlik gerçekleştirildi.

Otizm Platformu Adına Asperger Sendromu ve Otizmle Hayat Derneği Temsilcisi Semra Özaydınlık yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler tarafından 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak ve Nisan ayı da Dünya Otizm Farkındalık ayı olarak ilan edildiğini belirterek, “Otizm, bireyin etkileşim,iletişim ve hayal gücü kapasitesini olumsuz etkileyen,beraberinde bir takım duyusal hassasiyet (aşırı duyma,ışığa hassasiyet,dokunma,koku hassasiyeti,vb.) ve takıntılı davranışlar,sosyal çekilme gibi olumsuzlukları da içeren nöropsikiyatrik bir rahatsızlıktır. Ağırdan hafife göre dereceleri bulunan Otizm’in en bilinen türü Asperger Sendromudur; Asperger Sendromu olan bireyler akademik açıdan bir sorun yaşamaz iken Otizmin 3’lü göstergesindeki ( etkileşim,iletişim ve hayal gücü’nde eksiklik ve aksamalar ) bütün olumsuzlukları ve ayrıyeten otizmin getirdiği duyusal hassasiyet ve psikolojik/sosyal sorunları birebir yaşarlar. İyi ve doğru yapılandırılmış bir eğitim ve sonrasında sağlanabilecek uygun şartlardaki iş ortamı ile hayata tutunabilen Aspergerlerin en önemli beklentileri Yüksek Öğrenim giriş kolaylığı ve muafiyeti sağlanması ve Askerlik Hizmetinden muaf tutulmalarıdır” dedi.

“Yaşadıkları olumsuzlardan travmatik olarak etkilenen Aspergerler belli etmeselerde içlerinde biriktirdikleri travmatik etkilerin sonucunda intihar yada tamamen otistik kapanma gibi riskler içindedirler” diyen Semra Özaydınlık, “17 Dernek ve 2 Vakıf olmak üzere 19 STK nun bir araya gelmesi ile oluşmuş olan Otizm Platformu nun ilgili STK ları Otizm le ilgili farkındalık ve bilinirlilik oluşturmak amacı ile bulundukları illerde çeşitli etkinlikler düzenlemektedirler.

ASPERDER olarak 30 Nisan’ı Otizm Kardeşler Günü olarak ilan ettik ve kardeşi otizmden etkilenmiş bütün insanlarımızın Nisan Otizm ayının bu son gününde hatırlanmalarını istedik.

Ayrıca ASPERDER olarak Yurdumuzun çeşitli illerindeki aile örgütlerine dernek olabilmeleri yönünde elimizden geldiğince destek olmak ve yol göstermek istiyoruz.

Güzel ilimiz Erzurum da bu illerden biri. Asperger Sendromu ve Otizme yapmakta olduğu olumlu katkılarından ötürü ASPERDER’in onur duyduğu temsilcilerinden biri olan sayın Semra Özaydınlık hanımın öncülüğünde siz Erzurum ilgili kuruluşlarına duyurmak istediğimiz önemli bir konu var:

Erzurum da yaşayan yaklaşık 70 tane eğitim çağında olan otizmli yavrumuz bulunmakta. Ve ne yazık ki bu yavrularımız için bir OÇEM ( Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi ) bulunmamakta. Yetkili kişi ve kuruluşlarımızdan Erzurum da bir OÇEM kurulmasını;.Eğitim çağını geçmiş olan 20 civarında da otizmli tanılı kişinin de mesleki eğitim desteği verilerek hayata kazandırılmasını ve sportif faaliyetlerde de faydalandırılmalarını ivedilikle talep ediyoruz” diye konuştu.

Semra Özaydınlık, Erzurum’da ki faaliyetlerinde, Otizm Platformunca hazırlatılan Otizmle ilgili Afişlerin bastırılmasında Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar, Atatürk Üniversitesi Eğitim fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rıdvan Canım, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanı Ömer Özden, şehir içi ulaşım araçlarında afilerin asılmasını sağlayarak halkın bilgilenmesine desteklerinden dolayı; kendi kurumlarında afişlerin asılmasını üstlenerek gerekli desteği veren; Erzurum Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürü Kemalettin Demirkıran; Milli Eğitim RAM Şube Müdürü Uğur Elmas ;Sağlık İl Müdürlüğü Basın Ve Eğitim Şube Müdürü Hikmet Yavilioğlu’ya Otizm Platformu adına teşekkür etti.


02.04.2011 11:15:00