Erzurum'da bu çeşmelere dikkat

Erzurum Halk Sağlığı Müdürü Dr. Cumhur Hakkı Çankaya, mahalli çeşmelerin kirliliği konusunda vatandaşları uyardı.

Erzurumajans-Erzurum Halk Sağlığı Müdürü Dr. Cumhur Hakkı Çankaya, mahalli çeşmelerin kirliliği konusunda vatandaşları uyardı.

Çankaya, Erzurum’un kaynak suları yönünden zengin olduğu, bu kaynaklardan beslenen yaklaşık 111 mahalli çeşme bulunduğu belirtti. Halkın büyük bir kısmının bu çeşmelerden içme suyunu temin ettiği hatırlatan Çankaya, “Mevsimsel geçiş ve kar sularının kaynaklara karışmasından dolayı ilimizdeki mahalli çeşmelerde bu dönemde kirlilik oluşmakta olup mahalli çeşmelerinin çoğunun kaynağı ve isale hattı bilinmediğinden dolayı gerekli önlemlerin alınması yönünde sıkıntılar yaşanmaktadır.” dedi.

Çankaya, “İlimizde mevsimsel geçiş ve kar sularının kaynaklara karışmasından dolayı, bu dönemde kaynağı ve isale hattı belli olmayan mahalle çeşmelerinde kirlilik oluşabileceği ve kirli çıkan mahalle çeşmeleri kurumumuz tarafından basın yoluyla halkımıza açıklanmıştı. Daha önce mikrobiyolojik acıdan kirli olduğunu belirttiğimiz çeşmelere ek olarak; İstasyon Sağlam Yapı Koop. Önü Çeşme,Numune Önü Çeşme, Kurtderesi Celal Akın İ.Ö.Okulu Önü Çeşme, Kuşkay Önü Çeşme, Saraybosna Çukur Çeşme, Saraybosna Yazıcı İbrahim Paşa Çeşme, M.Paşa Cami S.Bingöl Çeşme, Çaykara Cad. M.Bilgin Çeşme, Dabakhane Çeşme, M.Başı Akpungar Çeşme. Mahalle çeşmelerinin de mikrobiyolojik açıdan kirli olduğu tespit edilmiştir. Halkımızın sağlığı açısından yukarıda belirttiğimiz çeşmelerden içme-kullanma suyunu temin etmemeleri gerekmektedir. Ayrıca ilimizdeki diğer mahalli çeşmelerden alınan su numuneleri her ne kadar temiz çıksa da bu dönemde mahalle çeşmelerinde her an mikrobiyolojik kirlilik oluşabilir. Bu açıdan halkımızın mahalle çeşmelerinden içme suyunu kullanmamaları önem arz etmektedir. Müdürlüğümüzce rutin olarak sürdürülen içme sularının denetimi devam etmekte olup, yapılan denetimler sonucu mikrobiyolojik veya kimyasal kirlilik halkımızla paylaşılacaktır.” diye konuştu.

Daha önceden kirli olarak açıklanan çeşmeler ise şöyle olmuştu:
“Çamlıca Cami Çeşmesi, Orman Müdürlüğü önü çeşme, Gez Mahallesi Gez Cami Arkası Çeşme, Gez Cami Önü Çeşme, Kasım Paşa Caddesi Saruhan Çeşmesi, Tahtacılar Caddesi Dervişağa Cami Çeşmesi, Kasımpaşa Mahallesi Gümüş Masat Çeşmesi, Çırçır Mahallesi Kuran Kursu Çeşmesi, Aşağı Yoncalık Mahallesi Palu Çeşmesi, Murat Paşa Cami Çeşmesi, Alipaşa Cami Çeşmesi ve Mahallebaşı 2003 çeşmesi.” 

01.01.2013 15:42:33