Erzurum'da balyalama ve paketleme projesi!..

Erzurumda Silaj ve TMR Balyalama ve Paketleme Tesisi projesi hazırlanarak, hayvancılıkta modernizasyon sürecine öncülük edilecek.

Erzurum Ajans-Erzurum’da “Silaj ve TMR Balyalama ve Paketleme Tesisi” projesi hazırlanarak, hayvancılıkta modernizasyon sürecine öncülük edilecek.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje Yöneticisi Yücel Erkmen, “Silaj ve TMR Balyalama ve Paketleme Tesisi” adını verdikleri projenin, Erzurum’daki hayvancılık faaliyetlere yepyeni bir vizyon kazandıracağını söyledi.
Kendisiyle birlikte Prof. Dr. Mustafa Y. Canbolat, Prof. Dr. Muhlis Macit, Prof. Dr. Mustafa Tan, Prof. Dr. İbrahim Örün, Yrd. Doç. Dr. İsmail Öztürk, Doç. Dr. Mevlüt Karaoğlu, Zir. Yük. Müh. Şerafettin Çakal ve Dr. Cihat Yıldız’dan oluşan proje ekibiyle, hayvancılık işletmelerinde kaba yem teminine ilişkin yeni bir model ortaya koyduklarını kaydeden Erkmen, “Yapılması planlanan bu proje ile başta mısır olmak üzere her türlü yeşil yem bitkilerinin (sorgum, sudanotu, sorgum-sudanotu melezi, ayçiçeği, yonca, buğday ve arpa hasılları, fiğ-tahıl karışımları gibi) sabit silolarda yapılan silajlarının ve tam yem olarak tabir edilen TMR’ın (Yetiştiriciliği yapılan hayvanların cinsine göre ihtiyaç duyduğu besin elementlerinin tümünü içeren yem karışımı) sabit bir tesiste hazırlanıp balyalanması ve daha sonra ambalajlanarak ticari bir ürünün ortaya çıkarılması hedeflenmektedir.” diye konuştu.
PROF. DR. YÜCEL ERKMEN, PROJEYE İLİŞKİN OLARAK BİLGİLER VERDİ
Prof. Dr. Yücel Erkmen, Ziraat Fakültesi, Veteriner Fakültesi ve Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü gibi bünyesinde hayvancılık üretim birimleri bulunan büyük işletmelerin yem ihtiyacını, modern teknolojiyi kullanarak daha kaliteli ve daha kolay temin etmek amacıyla hazırladıkları projenin, Erzurum’daki hayvancılık faaliyetleri için de örnek teşkil edeceğini kaydetti.
Proje çerçevesinde üretilen silaj ve TMR’ın ihtiyaç fazlasını, piyasadaki büyük ve küçük ölçekli hayvancılık yapan işletmelere satarak maddi getiri sağlamayı amaçladıklarını vurgulayan Erkmen, talep durumuna göre yöredeki üreticilerin kendi üretmiş olduğu silajı, belirli bir ücret karşılığı balyalayıp ambalajlayarak kendilerine teslim edeceklerini dile getirdi.
Yöredeki üreticilerin de, ambalajlanmış balya silajı satarak para kazanmasına yardımcı olmayı hedeflediklerini aktaran Erkmen, projenin diğer hedeflerini ise, şöyle sıraladı: “Hammadde temini için yöre çiftçisiyle sözleşmeli üretim yapıp, üretilen silajlık bitkileri ücret karşılığı satın alarak, yöre çiftçisine yeni ve sürdürülebilir bir gelir kaynağı oluşturulacak. Bölgede bitkisel ve hayvansal üretim yapan işletmelerin, daha fazla gelir elde ederek yaşam standartlarının yükseltilmesini sağlanacak. Ziraat ve Veteriner Fakültesi öğrencilerinin bu tesisi bir laboratuar gibi kullanarak, silaj ve TMR üretimi konusunda kendilerini yetiştirmelerini sağlanacak. Silaj ve TMR konusunda bilimsel çalışmalar yapan bilim adamlarına çalışmalarında materyal temini, çalışmanın yürütülmesi ve laboratuar imkanları ile yardımcı olunacak. Kurulacak bu tesis ile silaj ve TMR balyalama ve ambalajlama işine girmek isteyen müteşebbislere model oluşturmak ve onları eğitmek, böylece bu üretim ve tüketimi daha geniş bir tabana yaymak amaçlanmaktadır.
REKTÖRLÜK, PROJEYE 125 BİN TL TUTARINDA DESTEK VERDİ
Proje Koordinatörü Prof. Dr. Yücel Erkmen, söz konusu projenin, Türkiye’de geleneksel yöntemlerle üretilen silaj yapımında yeni bir dönem başlatacağını ve silaj ticaretinin önünü açacağına vurgu yaptı. Prof. Dr. Erkmen, projenin sözleşmeli üreticilik yöntemiyle kırsal kalkınmayı teşvik edeceğini, bölge çiftçisine yeni ve sürdürülebilir bir gelir kaynağı oluşturacağını belirterek, “Projeyle büyük veya küçük ölçekli her türlü hayvansal üretim yapan işletmelerin yem ihtiyacı kolaylıkla karşılanabilecek ve proje benzer tesisler kurmak isteyen müteşebbisler için model de oluşturacak.” ifadelerini kullandı.
Projenin, Ekim 2009 döneminde Atatürk Üniversitesi’ne, Bilimsel Araştırma Projesi olarak sunulduğunu ve başlangıç itibariyle 125 bin TL destek gördüğünü bildiren Erkmen, “Projemize olan bu desteklerinden dolayı da öncelikle Atatürk Üniversitesi Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Hikmet Koçak’ a, Rektör Yardımcılarımızdan Prof.Dr. Sebahattin Tüzemen’e ve de BAP Komisyonuna teşekkür ederiz.” dedi.


26.06.2010 00:08:00