Erzurum'da ayva hasadı başladı

Sonbahar mevsimi ile birlikte bağ ve bahçelerdeki ummalı çalışmalar yavaş yavaş sona eriyor.

ErzurumAjans-Sonbahar mevsimi ile birlikte bağ ve bahçelerdeki ummalı çalışmalar yavaş yavaş sona eriyor. Erzurum’un Olur ilçesine bağlı Ormanağzı köyündeki bahçe sahipleri ayvaları toplamaya başladı.

Ayvanın birçok hastalığa iyi geldiğini dile getiren Mikdat Aydın, “Ayva yemeyenin aklı yoktur” dedi. Sağlık için ayvanın bulunmaz bir nimet olduğunu söyleyen Aydın, kışın tüketilmesi gereken en önemli meyve olduğunu belirterek herkesin yemesini tavsiye etti.

Ayva toplamanın oldukça zor olduğunu belirten Mikdat Aydın, ayvanın uzun süre saklanabilmesi için zede almadan toplanması gerektiğini belirtti. Bunun için ya elle ya da kendilerinin icat ettikleri alacak dedikleri aletle ayvalar zedelenemeden topladıklarını belirten Aydın, ayva hasadının oldukça verimli olduğunu dile getirdi.

AYVANIN FAYDALARI

Ayvanın birçok rahatsızlığın giderilmesi ve korunmasında etkin olduğunu vurgulayan ayva üreticileri, “Ayva, çocuklarda sağlığı korur, büyüme ve gelişmeyi hızlandırır. Birçok hastalığa şifa olan ayva, kalp, akciğer, boğaz, mide, göz, bağırsak ve ağız rahatsızlıklarının tedavisinde faydalıdır. Her yaşta sinir sistemini güçlendirir, mide ve bağırsakları zararlı mikroplardan koruyarak hazımsızlık gibi sorunları önler. Cildi ve tırnakları zinde, parlak ve daha sağlıklı hale getirir. Grip ve nezle de iyileşmeyi hızlandırır. Ayva ya da ayva suyu ishalin geçmesi için de çok geçmesi için de çok faydalıdır. Meyvesi veya meyvesinden hazırlanan şurup ve komposto ishale iyi gelmektedir. Vücudun gücünü artırarak, zinde tutmaya yardımcı olarak yorgunluk ve bitkinlikten korur. Ağız kokusunu önler. İçerdiği vitamin ve minarelerle kalp ve damar hastalıklarından koruduğu, varisi önlediği ve varis tedavisine yardımcı olduğu, cinsel gücü artırdığı bildirilmektedir. Kandaki kötü kolesterolü düşürerek damar sertliğinden korur. Ayva hoşafı ağızdaki yaraların iyileşmesini hızlandırır. Tereyağında pişirilen ayva, balgamı söker, kronik öksürüğe, solunum sistemi hastalıklarına ve bronşite iyi gelmektedir” dediler. 

03.11.2012 17:30:43