Erzurum Ajans-Denetimli serbestlik uygulaması Erzurum'da geçen yıl içerisinde 282 kişiyi cezaevine girmekten kurtardı. Çeşitli yaş gruplarından 282 kişi işledikleri suç nedeniyle cezaevine konulmak yerine topluma yeniden kazandırıldı. Erzurum Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre; 2009 yılında çoğunluğu çocuk olmak üzere karıştıkları çeşitli suçlardan hapis cezası alan 282 kişi cezalarını cezaevinde çekmek yerine alternatif uygulamalara tabi tutuldu. Kısa süreli hapis cezası yerine seçenek yaptırımlar ile çeşitli yükümlülük şartı getirilenlere rehberlik ve rehabilitasyon amaçlı olarak eğitimlerine devam etme, kamuda ücretsiz çalışma, kamuya açık eğlence merkezlerine girmeme ve futbol müsabakalarına gitmeme gibi cezalar verildiği belirtildi.
Erzurum'da 2009'da mahkeme kararıyla denetimli serbestliğe tabi tutulanların sayıları ve yükümlülükleri şöyle gerçekleşti: Erzurumpsor'un futbol maçlarına gitmeme 38, eğitim kurumlarının düzenlediği kurslara gitme(33), internet ve kahvehanelere gitmeme (47), kamuda ücretsiz çalışma 9, rehberlik (toplum içinde düzenli davranış biçimi kazandırma kursu) 21, sürücü ehliyetine el konulan 2, uyuşturucu kullanların tedavi merkezlerine sevk edilmesi, mükerrer rehberlik hizmeti 3, konutta infaz 1, yurt dışına çıkma yasağı konulanların adli kontrolü 21, polis merkezine giderek imza yükümlüğüne tabiyet 8, Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'na ait yurtlarda barınmasına karar verilen ve eğitimlerine devam etmeleri için denetlenen çocuk sayısı 12.
Karıştığı bir hırsızlık suçundan dolayı mahkeme tarafından kitap okuma yükümlülüğüne çarptırıldığını belirten D. K. (16), söz konusu uygulama sayesinde cezaevine girmekten kurtulduğunu söyledi. Mahkemenin 6 ay süresince ayda 5 kitap okuma yükümlülüğü verdiği D.K. 6 ayda 30 kitap okuyup bunu özetleyerek Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü'ne verdiğini söyledi. D.K, önceden kitapla arasının iyi olmadığını, ancak kitap okuma yükümlülüğü sayesinde kitap kurdu haline geldiğini dile getirdi. D.K., "Artık kitapsız bir hayat düşünemiyorum. Cezam bittikten sonra da kitap okumaya başladım. Kitap okumak bir ceza, bir yükümlülük değil bir ödül oldu. Okuduğum kitaplar sayesinde ufkum açıldı; daha geniş ve özgür düşünmeye başladım." diye konuştu. (CİHAN)
12.01.2010 11:45:00