Erzurum'da 2011 incelemeleri!..

FISU Üniversite Kış Oyunları Teknik delegesi ve Uluslararası Biatlon Federasyonu (UBF) uzmanı Ubaldo Prucker ve 2011 Teknik Komite Başkanı Muhtar Kurt, Kandilli'deki Biatlon tesisi hakkında FISU Uluslararası Teknik Komite Başkanı Roger Roth ve Üniversite

Erzurum Ajans-FISU Üniversite Kış Oyunları Teknik delegesi ve Uluslararası Biatlon Federasyonu (UBF) uzmanı Ubaldo Prucker ve 2011 Teknik Komite Başkanı Muhtar Kurt, Kandilli'deki Biatlon tesisi hakkında FISU Uluslararası Teknik Komite Başkanı Roger Roth ve Üniversite Kış Oyunları Direktörü Milan Augustin'e bilgi verdi.
Erzurum’un Kandilli beldesinde 2011 Kış Oyunları için inşa edilen Biatlon tesisleri Uluslararası Biatlon Federasyonu uzmanı Ubaldo Prucker’ın beğenisini kazandı. Tesislerle ilgili FISU Teknik Komite Başkanı Roger Roth ve Üniversite Kış Oyunları Direktörü Milan Augustin’e bilgi veren Ubaldo Prucker ve 2011 Teknik Komite Başkanı Muhtar Kurt, “Tesislerin yapımı ve resmi atış testi başarıyla tamamlandı” dedi.
KANDİLLİ’NİN COĞRAFİ KONUMU UYGUN
Uluslararası Biatlon Federasyonu uzmanı Ubaldo Prucker, tesislerin kurulduğu Kandilli’nin coğrafi konumuyla Uluslar arası Biatlon Federasyonu’nun kriterlerine uygun olduğunu söyledi.
Prucker, “Erzurum, deniz seviyesinden 1900 metre yükseklikte bulunan bir şehir. Oysa Uluslararası Biatlon Federasyonu (UBF) kuralları uyarınca tesislerin inşası için deniz seviyesinden yüksekliği 1800 metre limitini aşmayan yeterli bir yer bulmak gerekliydi. Deniz seviyesinden 1742 metre yüksekte bulunan Kandilli, tesisler için en uygun yer olarak belirlendi. “ diye konuştu.
ÇALIŞMALAR KISA SÜREDE TAMAMLANDI
Prucker, Türkiye’de biatlon sporunun yeni yeni tanınmasına rağmen tesislerin çok kısa sürede tamamlandığına dikkat çekti. Prucker konuyla ilgili olarak, “Biatlon tesisinin inşasına geçen ilkbaharda başlandı. Türkiye'deki Biatlon ailesinin ve dostlarının tanınmışlığının ve tecrübesinin kısıtlı olduğu dikkate alındığında, yapılan işin büyüklüğü daha iyi anlaşılacaktır. Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık’ın proje için ortaya koyduğu çaba, tesislerin erken bitirilmesinde önemli bir rol oynadı” dedi.
SPORCULAR İÇİN HERŞEY DÜŞÜNÜLDÜ
Kandillideki tesisin uluslar arası karşılaşmalar için hazır olduğunu belirten Prucker, tesislerde sporcuların motivasyon ve rahatlığı için her şeyin düşünüldüğünü söyledi. Prucker konuyla ilgili olarak, “Projenin ilk halinde, güneşin doğuşu atış poligonundaki atletlerin atış performansını etkilediği için poligonun yönü yeniden belirlendi. Şu an atış poligonu kuzeybatıya bakıyor. Böylece gündüz saatlerinde güneş sporcuları daha az etkiliyor. Tesislerdeki atış rampası 150 cm genişliğinde bir beton zemine sahip. Hedeflerin bulunduğu bölüm ise beton bir zemin, 2 metreye kadar beyaz kaplı tahtadan bir koruma duvarı ve büyük bir çatıdan oluşuyor. Duvarın arka tarafında gerekli tüm ekipmanları yerleştirmek için geniş bir alan var. Tahtadan hedef servis kulübesi sol tarafa, rampalarla hedeflerin tam ortasına konuşlandırılarak hem atıcıları hem de hedefleri kapsayan geniş bir görüş alanı sağlandı” diye konuştu.
TESİSİ TÜRK BİATLONCULAR TEST ETTİ
Biatlon Milli Takımı’nın Kandilli’de düzenlenen kamp ile tesislerdeki ekipman ve atış poligonlarını test etme imkanı bulduğunu belirten Prucker, “Atış poligonu için tüm gerekli kablolar ve bağlantılar özenle yerleştirildi. Atış poligonu Türk Biatlon takımı tarafından da test edildi. Ceza parkuru, atış poligonunun çıkışına bitişik ve gerektiğinde uzatılıp kısaltılabilme açısından büyük bir imkan sağlıyor. UBF kuralları gereğince parkurlar farklı uzunlukta. Tümü farklı müsabakalar için yeterli profiller sunan küçük bir tepenin etrafında dolanıyor. İlk 1.5 km boyunca hepsi aynı rotayı izlerken bu noktadan sonra ayrılıyorlar ve farklı uzunluktaki müsabakaların gerektirdiği uzaklık parkurlara ekleniyor. Parkurlar yeterince geniş; minimum genişlik 7 metre ve tesviye edilip temizlenmiş durumdalar” dedi.
SUNİ KAR SİSTEMİ BEĞENİLDİ
Geçtiğimiz kış mevsiminde test edilen suni kar üretim sisteminin mevcut haliyle benzerlerinden üstün olduğunu vurgulayan Uluslararası Biatlon Federasyonu uzmanı Ubaldo Prucker, “Kandilli suni kar üretim sistemi, parkurlar boyunca yeterli miktarda zıpkın ve büyük kar tabancası bulunduğundan çok uzun taşıma yolları gerekmeden yerinde kar üretimi yapabiliyor. Yeterli doğal kar olmaması durumunda kar üretimini sağlamak üzere 55 bin metre karelik göletten alınacak su, borular aracılığıyla kar tabancalarına pompalanmaya hazır halde bulunuyor” dedi.
TESİS ORTA DOĞU’YA HİZMET VERECEK KAPASİTEDE
Kandilli Biatlon Tesisleri’nin mevcut yapısı ile Orta Doğu’ya hizmet verecek kapasitede olduğunu hatırlatan Ubaldo Prucker, “Yeni Biatlon tesisi, sadece biatlon sporunun Türkiye'deki gelişimi açısından değil aynı zamanda Orta Doğu bölgesi ve bu ülkelerin katılacağı daha büyük organizasyonların gerçekleştirilmesi açısından da büyük önem taşıyor”dedi


25.07.2010 01:48:00