Erzurum'a yeni cezaevi kuruluyor

Erzurum’da kurulacak olan ‘Çok Kapsamlı Cezaevi’için aylardır aranan yer bulundu. Yeni cezaevinde yaklaşık 2 bin kişi görev yapacak.

Erzurum Ajans-Doğu Anadolu Bölgesi’nin en kapsamlı Cezaevi olarak planlanan kampüs Dumlu’da bulunan eski Tümen Komutanlığı’nın boşalttığı  alan üzerine kurulacak. Palandöken Gazetesi'nden Derya Doğan yazdı..

Dumlu’da yeni bir cezaevi kuruluyor…

Bilimsel bir gerçek olarak artık tescil edildi: Nüfus artış hızına paralel olarak, toplumda suç işleme oranı da artıyor.

Yani, Türkiye’nin nüfusu çoğaldıkça ve iktisadi açıdan geliştikçe, suçlu ve suç sayısı da büyüyor. Hal böyle olunca, hemen her ilde mevcut olan cezaevleri de artık ihtiyacı karşılayamıyor. Hükümet, bir yandan adına doğrudan  “af” demediği ama bal gibi “örtülü af”larla, tıka basa dolmuş olan cezaevlerini boşaltmaya çalışıyor, bir yandan da daha büyük kapasiteli yeni cezaevleri inşa ediyor.

Aslında hiçbir siyasi irade, yeni cezaevleri yapmaktan mutlu olmaz. Fakat sayıları çığ gibi büyüyen suçlulara karşı da başka çözüm yolu yok gibidir. Bu sebeple AK Parti hükümeti de, belki istemeye istemeye her yıl yeni cezaevleri kuruyor. Resmi rakamlara göre, ülke genlindeki bütün cezaevleri, kapasitelerinin en az dört katının üzerinde bir doluluğa sahip. Hani bu doluluk oranı, turizmle ilgili verilerde olsa hayli sevineceğiz de, mesele cezaevi olunca insan ister istemez irkiliyor.

Örtülü af da çare değil, çok yakında uygulamasına başlanılacak olan “denetimli serbestlik” sistemi de… Çünkü toplum suç ve suçlu üretmekte öylesine mahir oldu ki, siz devlet olarak kimseyi “içeri tıkmak” istemeseniz dahi, gelişmeler sizi bu sona itiyor.

Türkiye; Amerika’yı, Çin’i, Rusya’yı ve bazı diktatörlükleri saymazsak, dünyanın en büyük cezaevlerine sahip bir ülke!

Her yıl mevcut cezaevlerine yenileri eklenmiş olsa da, “artan talep” karşılanamıyor!

Bırakın bilindik suçları, artık adı henüz konulmamış suçlar üretiyoruz.

Tam bu noktada iktidarı eleştirmek çok da doğru değil.

Değil; çünkü size şunu söyleyebilirler:

“Ne yani, bırakalım da suçlular sokakta ellerini kollarını sallayarak dolaşsınlar mı, ya da işledikleri suçun yanlarına kar kaldığını görüp, yeni suçlar mı işlesinler? Bir yerde suç varsa, karşılığında ceza olmalıdır.”

Yerli yerinde bir savunma…

Bu yüzden yeni cezaevleri kaçınılmaz bir ihtiyaç!

Erzurum, cezaevi noktasında oldum olası hep “merkez” ve “önder” bir şehir olmuştur.

Ekonomide belki birinciliğimiz yok ama, farklı isimlerle tanımlanmış cezaevlerimizle, hep adımızdan söz ettirmeyi başarmış bir şehirizdir.

Erzurum’da bugün itibarıyla, normal suçlular için bir cezaevi varken yanı başında bir tane de terör suçluları için yapılmış çok daha kapsamlı başka bir cezaevi var. Ayrıca bir tane de cezalarının büyük bir kısmını tamamlamış olan hükümlüler için tesis edilen açık cezaevi bulunuyor. Bitmedi, bir tane de askeri cezaevimiz mevcut…

Yani bu durumda dört adet cezaevimiz olmasına rağmen, artan talep karşılanamadığı için, hükümetimiz Erzurum’da yeni bir cezaevi kurmanın arayışında.

Aslında hükümet durup dururken böyle bir araştırmaya girmiş değil elbette… Bu, Erzurum adliyesinden Ankara’ya giden bir talep…

Buradaki yetkililer, “Mevcut cezaevinin kapasitesi artık ihtiyacı karşılamaktan çok uzaktır. Bu nedenle acilen yeni bir cezaevi kurulmalıdır” demiş.

Birkaç aydan beri yer aranıyordu, acaba yeni bir cezaevi nerede yapılabilir veya bugün kullanılmayan bir kamu binası cezaevine dönüştürülebilir mi?

Uzun bir araştırmanın ardından bir yer bulundu:

Dumlu’daki vaktiyle Tümen karargahı olarak hizmet veren ama sonra boşaltılmış olan binalar ve arazi, yeni bir cezaevi için ideal bir yerdi.

Bizce de doğru bir seçim…

Madem yeni bir cezaevi ihtiyaçtır ve öyle ya da böyle kurulacak. O halde  hem atıl durumdaki kamu binaları değerlendirilmiş olur, hem de Erzurum’a en az iki bin kişilik yeni bir istihdam alanı açılır.

İstiskal yapmıyorum, gerçekten böyle düşünüyorum.

Yapılacak olan yeni bir cezaevi en az iki bin personel demek. Bu da, işsizliğin zaten ileri boyutlarda olduğu Erzurum için önemli bir imkandır. Öte yandan Dumlu’da kaderine terk edilen o muhteşem yapılar ve arazi değerlendirilmiş olacak.

Üstelik yapılacak olan bu yeni cezaevi sadece düz bir cezaevi olmayacak. Tutuklu ve hükümlülerin eğitim alacağı, üretime katkı sunacakları modern bir sisteme sahip olacak.

Hiç kuşku yok ki, cezaevi yerine fabrika veya iş yeri kurulsa çok iyi olur ama şimdilik böyle bir imkan en azından yakın planda görünmüyor.

Bence bu fırsat kaçırılmamalıdır.

Biz Erzurum halkı ayağa kalkıp nümayiş yapsak, “istemiyoruz” diye…

Hükümetin canına minnet, olmaz Erzurum, olur falanca yer… Çünkü mevcut cezaevleri yetmiyor, behemehal  yenileri yapılacak zaten…

Bir zamanlar, o tümen sayesinde Dumlu Erzurum’un en seçkin noktalarından biriydi. Ne zaman ki tümen dağıtıldı, asker çekildi, Dumlu da arısı kaçmış sönmüş kovana döndü.

Şimdi kurulacak bu cezaevi ve kompleks sayesinde, şehrin o kanadı yeniden şenlenebilir.

Cezaevi sevimli bir şey değil ama neylersiniz ki olmazsa olmaz bir ihtiyaç.

Hani Said-i Nursi diyor ya, “Cennet çok güzel lakin cehennem de lüzumsuz değil”

İşte o misal…

Ben derim ki, gelin bu imkanı kaçırmayalım…
(Derya DOĞAN/Palandöken)

30.04.2012 14:20:45