Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü öğrencileri 'Sevgi Projesi' konulu konferans düzenledi. Konferansta Otizmli ve Down Sendromlu çocuklar anlatıldı.
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans salonunda düzenlenen konferansa Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak'ın eşi Özlem Altıparmak, İletişim Fakültesi Dekanı Uğur Yavuz, Aile ve Sosyal Politikalar Müdür Yardımcısı Cemil İlbaş, Erzurum Palandöken Otizm Derneği Başkanı Nazan Yaşarbaş, Erzurum Palandöken Otizm Derneği Başkan Yardımcısı Fatih Demir, Fakülte Hocaları ve öğrenciler katıldı.
Otizmin problemlerini anlatan Palandöken Otizm Derneği Başkan Yardımcısı Fatih Demir, "Toplumun önemli problemlerinden olan otizm son zamanlarda artmaktadır. Otizm doğuştan olan sinir sistemlerinden kaynaklanmaktadır. Otizm yaşam boyu devam eden sosyal etkileşim sözel ve sözel olmayan etkileşimde, tekrarlayıcı davranışlar ve ilgi alanları ile kendini gösteren karmaşık bir gelişimsel bir davranış bozukluğudur" dedi.
Otizmin günümüzde en çok rastlanan hastalık olduğunu vurgulayan Demir, "Anneler çocuklarını genelde bir ya da iki yaşlarında evde televizyon karşısına oturtuyor ve ev işi yapıyorlar. Çocuk ise sadece televizyonla ilgileniyor. Bu yüzden çocukta dikkat, algı ve konuşma problemleri meydana geliyor. Daha sonra hastaneye gidildiği zaman çocuğa otizm teşhisi koyuluyor. Otizm bozukluğuna neyin nasıl ne derece etki edildiği bilinmemektedir. Otizm günümüzde en çok rastlanan en fazla rahatsızlıktır. Son zamanlarda yapılan araştırmalarda otizm tanısı konulan çocuk sayısı artmaktadır" diye konuştu.
OTİZMİM BELİRTİLERİ
Otizmin belirtilerini anlatan Fatih Demir, "Otizmli çocuklar göz kontağı kuramaz kursalar da sınırlı kurabilirler. El kol hareketlerinde dengesizlik oluşur ve konuşma bozuklukları yaşanır. Gelişim düzeyine uygun imgesel maddeleri tanıyamaz, yaşlarına uygun oyunları kendi başlarına oynayamaz, kendine ve çevresine zarar verir, çeşitli ilgi takıntıları oluşur ve dolapların kapılarını sürekli açık bırakırlar." ifadelerini kullandı.
DOWN SENDROMLU ÇOCUKLARIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
Down Sendromlu çocukların fiziksel özellerinden bahseden Çocuk Gelişimi Uzmanı Dilara Büşra Aktekin, "Down Sendromunun fiziksel belirtileri karakteristik bir yüz tipiyle dünyaya gelirler. Bu bebeklerde baş normal gelişim gösteren çocuklara göre daha küçüktür. Gözler birbirinden daha uzun mesafede ve göz yapısı çekiktirler. Burunları küt ve kök kısımları daha basıktır. Dil ağız içine sığmayacak kadar büyük olur, hatta bu büyüklük çocukların konuşmasını engelleyecek kadar olabilir. Boyları kısa ve avuç içindeki çizgileri tek olur." şeklinde konuştu.
30.03.2016 19:00:12