Erzurumajans-Erzurumlular Ramazan ayında iftar saatine kadar et, yumurtalı pide, tel kadayıf, içme suyu kuyruklarına giriyor.
Kentte Ramazan ayı boyunca halk her iftarda ayran aşı çorbası, pastırmalı ve yumurtalı kıyma, kadayıf dolması üçlüsünden vazgeçmiyor. Halkın bir bölümü sahura kadar yatmadığı için öğle vaktine kadar uyuyor. Bu yüzden çoğu esnaf işyerini öğleye doğru açıyor. Öğleden sonra başlayan iftar hazırlığında önce Et ve Süt Kurumu satış mağazası önünde uzayıp giden kuyruğa giriliyor. Kıyma alınıp eve bırakıldıktan sonra tel kadayıf döken işyerlerindeki kuyrukta beklenerek yöreye has tatlı yapılması için taze kadayıf alınıyor. Kadayıfın da eve tesliminden sonra yaptırılacak pide sayısına göre taze yumurta alınıp, taş fırınlara gidiliyor. Özel pide yaptıracaklar burada da sıraya giriyor. Fırında işaretlenen, isim yazdırılan pidelerin alımı sırasında bazen "Senin değil, benim" türünden tartışmalar yaşanıyor. Sıcak pidenin de eve bırakılmasıyla Palandöken Dağı'ndan gelen su almak için Erzurum- Kars karayolu üzerindeki Paşapınar'ı mevkisine geçilyor. Bidonlara su doldurulup eve gelindiğinde iftar vakti yaklaşmış oluyor.
Göç edenlerin Ramazan ayındaki özel durumları yaşamak için kente geldiğini hatırlatan Erzurumlular, "İftar yaklaşırken kuyruklar uzar gider. Önce et kuyruğuna, ardından kadayıf kuyruğuna gireriz. Sonra fırında yumurtalı pide yaptırmak ve Palandöken'den gelen tarihi çeşmelerden içme suyu almak için kuyruğa gireriz. Her gün ortalama 3-5 saat kuyrukta geçer. Bunlar Ramazana özgü ve geleneksel zevkli bekleyişler. Hiç kimse kavga etmek için kuyruğa girmez. Arkadaşlıklar, dostluklar, şakalaşmalar bu kuyruklarda başlar ve her ramazan devam eder" diye konuştular.
Zafer KUMRU/DHA
03.06.2017 16:00:56