Erzurum yaylaları için rapor hazırlandı

İl Genel Meclisi Tarım ve Hayvancılık Komisyonu tarafından Erzurum'un mera roporu hazırlandı. Raporda en büyük tehlike olarak köylüler ile başka illerden gelen kiracıları arasında meydana gelen husümet ve kavgalar gösterildi!..

Erzurum Ajans-Levent AKPINAR'ın özel haberi-İl Genel Meclisi Tarım Gıda ve Hayvancılık Komisyonu tarafından köy mera ve yaylalarının kiraya verilmesi konusu rapor haline getirilerek meclise sunuldu. Raporda mera ve yaylaların bölge insanı dışında birilerine kiralanmasının hem bölge hayvancılığına büyük darbe vurduğu hem de köylüler ile mera kiracıları arasında husumet ve kavgaların meydana gelmesine neden olduğu ifade edildi.
Komisyon Başkanı Yusuf Kılıç, Haziran ayı İl Genel Meclisi toplantısında verilen önerge ile köy mera ve yaylaların kiraya verilmesi konusunu araştırdıklarını belirterek, bu yönde köylülerin isyanıyla karşılaştıklarını belirtti. Erzurum mera ve yaylalarının bölge insanı dışından birilerine kiralanması çeşitli sorunları da beraberinde getirdiğini belirten Kılıç, Bu sorunların en önemlisi kanaatimizce asayiş sorunudur. Sorun hem halk ile kiracılar arasında hem de komşu köyler arasında çeşitli husumet ve zaman zaman kavgaya varan tartışmalar şeklinde tezahür ediyor dedi.
Bir çok bölgede kiracıların mera ve yaylaların kapasitesinin üstünde hayvan getirdiğini ve bu hayvanların diğer meralardan faydalandığını da ifade eden Kılıç, Adam başka bir bölgeden gelip mera kiralıyor. 100 hayvanın otlayacağı meraya 1000 hayvan getiriyor. Bu hayvanlar diğer meraları da işgal ediyor. Buda köylüler ve kuracılar arasında husumete ve kavgalara neden oluyor diye konuştu. (Palandöken)

07.07.2012 02:00:12