Erzurum Ajans-Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, bir süredir rahatsızlığı sebebiyle evinde tedavi gören Türkü Paşa Raci Alkır’ı ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini iletti.
Erzurum Türkülerinin önemli kaynak kişilerinden birisi durumunda olan Alkır’a beraberinde Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak, Basın ve Halkla ilişkiler Müdürü Ziyaattin Uçan ve Valilik Özel Kalem Müdürü İlyas Demir olduğu halde ziyaret eden Vali Sebahattin Öztürk, Tatyan ustası Alkır ile bir süre sohbet etti.
Vali öztürk’ü, “Kadem bastın gönül tahtıma sultanım sefa geldin, Dil-i pür-reng-i tab u derde dermanım sefa geldin, Gel ey dilber-i padişahı melahat burcunun mahi, Gedanın hal-i nigahi sorup şahım sefa geldin, Gel ey dilber-i alişan çün sensin hüsrev-i devran, Sana ben hep olam heyran benim canım sefa geldin” dizeleriyle karşılayan Raci Alkır, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Oldukça samimi bir ortamda geçen ziyarette Raci Alkır’ın Türk Halk Müziği ve bölge kültürüne önemli katkılar sağladığını söyleyen Vali Öztürk, Alkır’ın eserlerinin çoğaltılması ve kaynak olarak değerlendirilmesi konusunda her türlü desteğe hazır olduklarını bildirdi.
TRT’nin Erzurum’daki korosunu kapatmasından dolayı büyük bir üzüntü yaşadığını dile getiren Alkır, Erzurum’da Türk Halk Müziği korosu kurulması konusunda katkı sağlamasını istedi. Erzurum Radyosundan yetişen sanatçıların bugün Türkiye’nin dört bir tarafında hizmet verdiklerini ve buranın mektep olduğunu kapatılmasının da hem Erzurum’a hem de bölge için önemli bir eksiklik olduğunu dile getirdi.
Vali Öztürk ise, kendisinin Trabzonlu olduğunu hatırlatarak, “Biz gençlik yıllarımızda Erzurum radyosunun Doğudan sesler korosunu büyük bir hazla dinlerdi. Erzurum radyosu uzun dalga olduğu için Karadeniz bölgesinde rahatlıkla dinlenebilirdi” diye konuştu.
Vali Öztürk’ün kısa bir süre önce Erzurum’da göreve gelmesine rağmen ilin kültür ve sanat faaliyetlerine büyük önem verdiğini söyleyen Raci Alkır, “Sayın Valimizin bu yaklaşımı bizleri ziyadesiyle mutlu etmiştir. Erzurum önemli bir kültür şehridir. Tarihi özelliğinin yanı sıra kültür ve sanat alanında büyük değerlere sahip bir şehirdir. Maalesef bu değerlerimiz bugüne kadar hakketti değeri bulamamıştır. Sayın Valimizi bu desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
BİZ MÜZİK YAPARKEN PARA FALAN BİLMEZDİK
Erzurum’un kendisi için vazgeçilmez bir kara sevda olduğunu söyleyen Alkır, “Erzurum’a ait parçaları başka yöre adı altında yazan kişiler vebal altındadır. Biz müzik yaparken para falan bilmezdik, bundan dolayı da işimizi severek yapardık. Para bizim için önemli değildi, düzenlenen her geceye elbisemizi kendimiz yaptırıp, seve seve giderdik. Para taleplerinden utanır, ar ederdik. Sanatın soytarı devrini yaşıyoruz, nerde o eski günler. Bu zaman sanatın soytarı devri. Eğer sözde sanatçı kadın ise süsleyip boyayıp sahneye çıkarıyorlar. Erkekler ise uzun saçlı ve tipsizler. Bizim mûsikîmiz pop değil, var olan halk müziği, sanat mûsikîsi ve tasavvuf müziği. Bunların dışına çıkıldı mı gelip geçici şeyler, yani sinek vızıltısı. “Dün gece yâr hanesinde diye başlayan türküm hala dillerdedir. Bu eser her zaman dillerde olacaktır. Şimdikilerin yaptığı eserler hiçbir sanat kaygısı taşımadığından ömrü kısadır. Bugün var yarın yok. Ondan dolayıdır ki, şimdi popüler olan birisi yada parçası bir yıl sonra hatırlanmayacaktır. Ama gerçek sanatçı onun eserleri daima kalacaktır. Yine 25 yaşında olsaydım, sesime güvenirdim. Genç olsam gene derleme yapar ve onları bantlara okurdum. Yeni yetişen ve türkü okuyan sanatçılar, eski türkülerle yetiniyorlar, yeni derleme yapmıyorlar. Antik Tiyatrosunda türkülerimi mikrofonsuz söyledim. Seyirciler beni ayakta alkışladı. Ayrıca Ahlat’ta konser veriyordum, bir ara mikrofon bozuldu, mikrofonsuz söylemeye başladım. Seyircinin dinmeyen alkışları hala kulaklarımdadır” dedi.
ERZURUM’UN PAŞASI
Erzurum’un Paşası” olarak bilinen Raci Alkır, söylediği türkülerle Erzurumlunun ve yöre insanının gönlünde taht kurdu. 7 yaşından 70 yaşına dek kendine has üslubuyla, davudi sesiyle türküler söyledi, türküler kazandırdı. Erzurum kültürüne sahip çıktı. Erzurum Radyosu Türk Halk Müziği Topluluğunun kurulmasında ve yaşatılmasında önderlik yaptı, büyük emek verdi.
TÜRK HALK MÜZİĞİ REPERTUARINA KAZANDIRDIĞI TÜRKÜLER:
Türk halk Müziğine çok sayıda repertuar kazandıran Alkır’ın eserlerden bazıları şunlar; Hani Yaylam, Aya bak nice gider, Vardım eşiğine yüzümü sürdüm, Kadem bastı gönül tahtı, Dün gece yâr hanesinde yastığım bir taş idi, Beni sorma bana ben ben değilem, Can bula cananını, Kapıda kavun yerler, Erzurum kilidi mülk-i islâmın, Seyreyle güzel kudreti Mevla neler eyler, Bülbül bağa girip yapmış yuvayı, Hani yaylam hani senin ezelin, Nefis sen ölmez misin, Bir bostan ektim pazı, Maşın gelir haralı, Kayalar buz bağlamış, Göç göç oldu göçler yola düzüldü (uzun hava), Bingöl bugün dumandır (uzun hava).
29.03.2010 11:34:00