Erzurum STP'den katsayı tepkisi!..

Meslek lisesi öğrencilerine eşit eğitim hakkı sunulması amacıyla YÖK tarafından alınan 'üniversiteye girişte katsayı farkını kaldırma' kararının, Danıştay tarafından durdurulmasına gösterilen tepkiler devam ediyor. Erzurum Sivil Toplum Kuruluşları Platfor

Meslek lisesi öğrencilerine eşit eğitim hakkı sunulması amacıyla YÖK tarafından alınan 'üniversiteye girişte katsayı farkını kaldırma' kararının, Danıştay tarafından durdurulmasına gösterilen tepkiler devam ediyor. Erzurum Sivil Toplum Kuruluşları Platformu, yaptığı yazılı bir açıklamayla, Danıştay'ın aldığı karara tepki gösterdi.

Erzurum Sivil Toplum Kuruluşları Platformu (ESP) adına bir açıklama yapan Mustafa Güvenli, Danıştay'ın kararının, mesleki eğitim sistemine büyük zarar vereceği görüşünü savundu.

Katsayı uygulamasının, meslek lisesi öğrencileriyle düz lise öğrencileri arasına konulmuş bir uçurum olarak değerlendirildiği açıklamada, YÖK'ün bir süre önce yürürlükten kaldırdığı bu sistemin, Danıştay'ın aldığı kararla yeniden ülke gündemine oturduğu kaydedildi.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası tarafından koruma altına alınan "eğitim hakkı"nın, fırsat eşitliğini ortadan kaldıran katsayı uygulamasıyla ihlal edildiğini ileri süren A. Mustafa Güvenli, "Katsayı adaletsizliği yüzünden meslek lisesi öğrencileri, yıllarca düz liselerde öğrenim gören öğrencilerle eşit şartlarda yarışamadı. Sayıları on binlerle ifade edilebilecek kadar çok meslek lisesi öğrencisi, bu uygulama yüzünden mağdur edildi. YÖK, işte bu adaletsizliğe son vermişken, Danıştay'ın aldığı iptal kararı herkesi şaşırttı" dedi.

YARGININ ASIL ÇİFTE STANDARDIN ÖNÜNE GEÇMESİ GEREKİYOR

Danıştay 8. Dairesi'nin, İstanbul Barosu tarafından yapılan bir başvuruyu değerlendirdiğini ve ardından YÖK tarafından alınan kararı iptal ettiğini hatırlatan Güvenli, Danıştay'ın bu konuyla ilgili olarak daha önce aksi yönde verdiği bir kararı da anımsattı. Bir öğrenci velisinin, katsayı uygulaması ile ilgili olarak Danıştay'a yaptığı başvuruya dikkati çeken Güvenli, "Bu başvurunun ardından Danıştay, katsayı uygulamasıyla ilgili düzenleme yetkisinin YÖK'e ait olduğunu belirtmiştir. Ama her ne hikmetse aynı Danıştay, daha önce düzenleme yetkisinin YÖK'e ait olduğunu belirttiği bir hususta, bu kez farklı bir karar vererek, hukuk sistemine duyulan güveni de zedelemiştir. Çifte standardın önünde durması gereken yargının bu kararı, herkesi şok etmiştir" diye konuştu.

Katsayı uygulamasının, kamuoyunun vicdanını kanatan bir adaletsizlik olduğunu ifade eden Güvenli, "Diploma notları yüksek olduğu için meslek liselerini tercih eden gençlerimizin hevesleri, yargı tarafından maalesef kursaklarına dizilmiştir. Bu karar adil değildir, siyasi kaygılarla örülüdür." ifadelerini kullandı.

"DANIŞTAY'IN KARARI, MESLEK LİSELERİ GİBİ İŞ DÜNYASINI DA OLUMSUZ ETKİLEYECEK"

Erzurum Sivil Toplum Kuruluşları Platformu adına yaptığı açıklamada Güvenli, resmi yada özel her kurum veya kuruluşun, eğitimin önünü açacak formüller üretmesi ve girişimlerde bulunması gerekirken, alınan siyasi kararlarla Türkiye'de eğitim sisteminin önüne devamlı engeller çıkarıldığını vurguladı. İmam Hatip Liseleri de dahil olmak üzere, tüm meslek liselerini olumsuz yönde etkilemesi söz konusu olan Danıştay kararının, iş dünyası açısından da bir takım sakıncalar doğurabileceğini anlatan Güvenli, "Ülkemizde yetişmiş elemana duyulan ihtiyaç, her platformda dile getiriliyor. Sanayici ve işadamları olarak nitelikli işgücüne duyduğumuz ihtiyaca bizler de sık sık vurgu yapıyoruz. Özellikle sanayici olan ve sanayide çalışan üyelerimiz, bu ihtiyacı daha fazla duymaktadır. Meslek liselerinin cazip hale getirilmesinin, sanayi ve endüstrimizin, dolayısıyla da ülkemiz için büyük bir kazanım olacağı görüşündeyiz. Danıştay'ın bu kararı, Türkiye'de teknik ve meslek adamı yetiştirilmesine de engel olur." diye konuştu.

"DANIŞTAY DAVA DAİRELERİ GENEL KURULU'NUN KARARI BOZACAĞINA İNANIYORUZ"

Mustafa Güvenli, Danıştay'ın aldığı katsayı kararına YÖK tarafından itiraz edildiğine işaret ederek, konunun, Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu'nda da görüşüleceğini kaydetti. Genel Kurul'un, Danıştay 8. Dairesi tarafından alınan söz konusu kararı bozacağına olan inançlarının tam olduğunu dile getiren Güvenli, YÖK'ün itirazının, gecikmeden bir karara bağlanması gerektiğini de hatırlattı. Güvenli, "Bu konuda vakit kaybetme lüksümüz yok. Çünkü önümüzdeki Şubat ayından itibaren üniversiteye giriş sınavları için başvurular başlayacak ve ilk sınav da Nisan ayında yapılacak. Meslek lisesi öğrencilerinin durumlarının netlik kazanması açısından, bu hususun bir an önce netliğe kavuşturulması gerekiyor." dedi.


04.12.2009 13:03:00