Erzurumajans-İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Erzurum Şube Başkanı İlhan Tohumcu, deprem gerçeğine dikkat çekerek açıklamada bulundu.
Yapılan açıklamada şöyle denildi:
rn "İnşaat Mühendisleri Odası depremi unutmama, unutturmama ısrarını rnsürdürmektedir. İMO, güvenli ve sağlıklı yapı üretimi sağlanana kadar darn depremi unutmamaya, unutturmamaya, siyasi iktidarın görev ve rnsorumluluğunu hatırlatmaya kararlıdır. Bu salt, yapı üretim sürecinin rnasli unsuru olan meslek mensuplarının örgütü olmaktan kaynaklanmaktadır;rn toplumsal, kamusal sorumluluğun bir gereğidir.
İnşaat Mühendislerirn Odası insanın refahını ve mutluluğunu temel almakta, güvenli ve rnsağlıklı yapılarda yaşamayı taviz verilemez temel bir hak olarak rngörmekte, yapı üretim sürecinin kâr esasına göre düzenlenmesine karşı rnçıkmakta, barınma hakkı kavramını, güvenli, sağlıklı ve nitelikli rnbarınma hakkı olarak genişletmekte, mesleki-politik hattını bu görüşüne rnuygun oluşturmaktadır.
Bilindiği gibi, 15 yıl önce bugün Gölcük rnmerkezli bir deprem meydan geldi. Başta Gölcük ve İzmit olmak üzere rnİstanbul`dan Sakarya`ya, Yalova`dan Bolu`ya oldukça geniş bir bölge rndepremin yıkıcılığına tanık oldu. Onbinlerce insan hayatını kaybetti, rnyüzbinlerce insan yaralandı; insanlar evsiz, hastanesiz, okulsuz kaldı; rnülke ekonomisi telafi edilmesi mümkün olmayacak ölçüde ağır bir darbe rnaldı.
Deprem bilinen ancak yok sayılan pek çok gerçeği gün yüzüne rnçıkarttı: Tarih boyunca Anadolu coğrafyası sayısız depremle sarsılmış rnolmasına rağmen 1999 yılında depreme hazırlıksız yakalanmak başlı başınarn tuhaflığa işaret ediyordu. Anlaşıldı ki ülkemizde yapı stoku güvenli vern sağlıklı olmaktan uzaktı. Pek çok yapı kaçaktı ve mühendislik hizmeti rnalmadan inşa edilmişti. 20 milyon olarak tahmin edilen yapı stokunun rnbüyük oranlarda yenilenmesi, güçlendirilmesi gerekiyordu. İlgili mevzuatrn yetersizdi, yapı üretim süreci denetlenmiyordu, yapı malzemeleri rnnitelikli değildi. Toplumda deprem bilinci yoktu, afet anına ve afet rnsonrasına ilişkin merkezi, bütünlüklü planlama mevcut değildi. Bu rnsorunlar aynı zamanda deprem sonrası süreçte tartışma başlıkları olarak rngündeme dâhil oldu. Özellikle tartışmalar yapı denetimi sistemi üzerindern yoğunlaştı.
Türkiye bir deprem ülkesidir, bir başka ifadeyle rnülkemiz yer kürenin önemli deprem kuşaklarının üzerinde bulunmaktadır. rnTopraklarının ve nüfusunun büyük bir bölümü değişik derecelerde deprem rntehlikesini yaşamaktadır. Büyük kentlerimiz ve sanayi tesislerimiz risk rnaltındadır.
Bilinen ifadeyle; deprem bir doğa olayıdır. Doğa olayı rnolan depremin ülkemizde doğal afet gibi yaşanması ve bir türlü önlem rnalınmaması sorunun kaynağını oluşturmaktadır.
Defalarca yineledik, rnMarmara Depremi`nin 15. yıldönümünde bir kez daha tekrarlamak istiyoruz:rn İnşaat mühendisliği her zeminde ve her şart altında güvenli ve sağlıklırn yapı üretebilen ve bunu örnek uygulamalarla kanıtlayan bir bilim rndalıdır. Doğa olaylarının doğal afet durumuna geçmemesi ancak her rnyapının mühendislik hizmeti almasını sağlayacak bir sistem kurmaktan rngeçmektedir.
Depremin bir doğa olayı olduğu kabul edilmeli ancak rndenetimsizliğin neden olduğu olumsuzlukları "kader" gibi değerlendiren rnyaklaşım terk edilmeli, yer hareketlerine ve zemine uygun yapı üretmeninrn depremi tehlike olmaktan çıkartacağı gerçeği görülmelidir.
rnÜlkemizi, kentlerimizi, yapılarımızı depreme karşı hazırlamanın iki rntemel yolu bulunmaktadır. İlki mevcut yapı stokunun iyileştirilmesi, rngüçlendirilmesidir. İkincisi ise yapı üretim sürecinin denetlenmesidir. rnİlki, mevcut olumsuzluğu azaltmayı amaçlamaktadır. İkincisi ise geleceğirn kazanmakla ilgilidir.
Mevcut yapı stokunun iyileştirilmesi, mevcutrn binaların güçlendirilmesi bağlamı beraberinde pek çok soru işareti rntaşımakta, özellikle kamu binalarının akıbeti hakkındaki bilinmezlik rndevam etmektedir. Ne yazık ki ülkemizde ayrıntılandırılmış yapı rnenvanteri olmadığı için yapılarımızın olası bir depremde ne tür tepki rnvereceği bilinmemektedir. Ancak 1999 Marmara ve 2011 Van depremlerinde rnyapı stokumuzun iyi bir sınav vermediği açıktır. Bununla birlikte yapı rnstokumuzun yüzde 60`ının 20 yaş ve üzeri yapılardan oluştuğu, bunların rnbüyük bölümünün ise ruhsatsız olduğu ve mühendislik hizmeti almadan rnüretildiği bilinmektedir.
Bu gerçeklik, "kentsel dönüşüm", "riskli rnyapı", "riskli alan" gibi kavramları, bunlarla ilgili yasal düzenleme vern uygulamaları gündeme taşımış, uzun yıllar deprem tehlikesine karşı rnönlem almayan, adeta insanları deprem tehlikesi ile karşı karşıya rnbırakan siyasi iktidar, tek çare olarak gördüğü kentsel dönüşüm rnprojelerini başlatmıştır.
Siyasi iktidar, son dönemde rngerçekleştirdiği değişikliklerle Meslek Odalarını etkisizleştirmiş, rndevre dışı bırakmış, Meslek Odası-üye ilişkisini kesmiş, bunun yanı sırarn yapı denetim sistemini başıboşluğa teslim etmiştir.
Meslek rnOdalarının etkisizleştirilmesi ve devre dışı bırakılması, deprem rntehlikesi ile karşı karşıya olduğumuz gerçeğinin anlaşılmadığının, işin rnciddiyetinin kavranmadığının bir başka göstergesidir.
Oysa Meslek rnOdaları; toplumsal sorumluluğu gereği mesleki uygulamaları denetlemekte,rn mesleki niteliği yükseltmek amacıyla çalışmalar gerçekleştirmekte, rnüyelerinin sicilini tutmakta, üyeler tarafından gerçekleştirilen meslekirn faaliyetleri kayıt altında bulundurmakta, yapı üretim sürecinin kanayanrn yarası olarak kabul edilen "imzacılığın" önüne geçmeye, üyelerinin rnayıplı, kusurlu iş yapmasını önlemeye, sahte mühendisliğin önünü rnalınmaya çalışmaktadır.
17 Ağustos 1999 depreminin üzerinden 15 yılrn geçmesine karşın hâlâ bu sorunları yaşıyor olmamızın, depremin her yıl rndönümünde aynı sorunlara temas ederek kamuoyunun karşısına çıkıyor rnolmamızın nedeni bu anlayıştır.
Ancak unutulmamalıdır ki rninsanımızın canı, emek vererek sahip olduğu değerleri, sermaye rngruplarının kâr hırsına kurban verilmeyecek önemdedir.
Bu nedenle rnİnşaat Mühendisleri Odası; güvenli ve sağlıklı yapılaşma sağlanana, yapırn denetimin kamusal özelliği belirleyici olana, mühendislik hizmeti rnalmadan üretilmiş tek bir yapı kalmayana kadar susmayacaktır.
rnİnşaat Mühendisleri Odası olarak; her yıl olduğu gibi bu senede, depremern karşı halkımızı bilinçlendirmek amacıyla Yakutiye Kent meydanında 10:00rn - 18:00 saatleri arasında "Fotoğraf Sergimiz" gerçekleştirilecektir."
22.08.2014 13:30:00
Erzurum İMO deprem gerçeğine dikkat çekti
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Erzurum Şube Başkanı İlhan Tohumcu, deprem gerçeğine dikkat çekerek açıklamada bulundu.