Erzurum İHD Halepçe katliamını kınadı

İnsan Hakları Derneği (İHD) Erzurum Şubesi'nde düzenlenen programda, Halepçe katliamı kınanarak, katliamda hayatını kaybedenler anıldı.

Erzurumajans-İnsan Hakları Derneği (İHD) Erzurum Şubesi'nde düzenlenen programda, Halepçe katliamı kınanarak, katliamda hayatını kaybedenler anıldı.

İnsan Hakları Derneği Erzurum Şubesi binasında düzenlenen programda konuşan Şube Başkanı Medeni Aygül, "Bilindiği gibi Mart ayı, yaşadığımız coğrafyada birçok katliama tanıklık etmiştir. İnsanlık; tarih boyunca büyük katliam ve soykırımlara uğramıştır. Bunlardan; 16 Mart 1978'de tarihe Beyazıt katliamı olarak geçen katliamda 7 öğrenci yaşamını yitirmiş, 41 öğrenci ise yaralanmıştır. 12 Mart 1995 tarihinde yine tarihimizde Gazi olayları olarak anılan katliamda 17 kişi yaşamını yitirmiştir. 12 Mart 2004 tarihinde ise Rojava'nın Qamışlo kentinde meydana gelen ve 51 kişinin yaşamını yitirmiş olduğu bir katliam olarak tarihteki yerini almıştır. Bu yaşanan trajedilerin en büyüklerinden biri bundan 25 yıl önce takvim yaprakları 16 Mart 1988 tarihini gösterdiği gün, Halepçe'de yaşandı. Saddam ve rejimi tarafından kimyasal ve biyolojik silahlar kullanılarak gerçekleştirilen soykırımda, 6 bini aşkın insan yaşamını yitirdi. Bir o kadar insan da sakat kaldı. Üzerinden yıllar geçmesine rağmen Halepçe'nin yaraları kapanmadı. Sonuç olarak Halepçe'de yaşamını yitiren kadın, erkek, çoluk-çocuk, yaşlı insanlarımızı rahmetle anıyoruz." 

16.03.2013 17:58:47