Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehirin niteliğine göre değişir. Belirtiler; 2 saat ile 6 saat sonra ortaya çıkabilir.
Zehirli mantarın yenmesini izleyen 2 saat sonraki bulgular;
sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık gorme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma ile terlemedir.
6 saat soma gelişebilen zehirlenme belirtileri; bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı, karaciğer ve böbrek yetersizliğidir. Sonuçta koma ve ölüm de söz konusu olabilmektedir.
Mantar Zehirlenmesinin Tedavisi Var mıdır?
Mantar zehirlenmelerinin tedavisi zehirlenme bulgularına yöneliktir. Zehirlenmeler konusunda 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezi'nden bilgi alınabilir. Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden ( UZEM - Ulusal Zehir Danışma Merkezi ) antidot ( panzehir ) edilebilinir.
Mantar Zehirlenmelerinden Nasıl Korunmalıdır?
Zehirlenmelerin önemli bir kısmı esasında çok basit önlemlerle engellenebilir. Bu çerçevede, mantar zehirlenmeleri de çok basit bir şekilde önlenebilecek bir zehirlenme tipi olup zehirlenmenin engellenmesindeki tek çare de doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesi bunun yerine kültür mantarının tercih edilmesidir.
Kültür Mantarları Zehirler mi?
Kültür mantarları ile zehirlenme mümkün değildir. Ancak, bu mantarlar yetiştikleri ortamda, bazı mikroorganizmalar ile temas edebilirler. Bu mikroorganizmayla bulaşık mantarların çiğ olarak yenmesi sonucunda hafif mide ve bağırsak şikayetlerinin gelişebileceği unutulmamalıdır.
Mantar satın alırken ambalajlı olanlar tercih edilmeli; aynca, ambalajda tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bazı bilgilerin yer aldığı etiketlerin olup olmadığına da dikkat edilmelidir.
Halk arasında mantarlarla ilgili aşağda belirtilen ve ilmi değeri olmayan yaygın inanışlar da vardır: