Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nde hurda yolsuzluğuna suçüstü

AKP'li Erzurum Büyükşehir Belediyesi'ne ait 6 milyon TL değerindeki 7 bin ton hurda, ihalesiz olarak satılıp TIR'lara yüklenirken polis tarafından baskın yapıldı.

Erzurumajans-AKP'li Erzurum Büyükşehir Belediyesi'ne ait 6 milyon TL değerindeki 7 bin ton hurda, ihalesiz olarak satılıp TIR'lara yüklenirken polis tarafından baskın yapıldı.

Yolsuzluk yapıldığına dair şikâyette bulunan Erzurum Hurdacılar ve Geri Dönüşümcüler Derneği, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve yetkililer hakkında suç duyurusunda bulundu.

Erzurum Büyükşehir Belediyesi'ne ait yaklaşık 6 milyon TL değerindeki 7 bin ton hurda ihalesiz olarak satılıp TIR'lara yüklenirken Erzurum Hurdacılar ve Geri Dönüşümcüler Derneği'nin şikâyeti üzerine suçüstü baskın yapıldı. Dernek yönetimi olay yerine polis çağırarak yolsuzluğu tutanak ile tespit etti. Dernek üyeleri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve diğer yetkililer hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na ihaleye fesat karıştırmaktan suç duyurusunda bulundu.

Erzurum Hurdacılar ve Geri Dönüşümcüler Derneği Başkanı Hüseyin Alagaş ile yönetim kurulu üyeleri Mücahit Kaya ve Hatem Dolayman, bir ihbar üzerine Büyükşehir Belediyesi'ne ait Çat yolu kenarındaki parke taşı üretim tesislerinde, Belediye'ye ait 7 bin ton hurdanın TIR'lara yüklenildiğini gördü. Alagaş, hurdayı satın aldığını iddia eden S.K. ve R.Ç. isimli şahıslardan belge istediklerini ancak kendisine 'belgeler belediyede' denilerek belge sunamadığını ifade etti. Polis çağıracaklarını söylemeleri üzerine söz konusu şahısların, "Bu işi dallandırıp budaklandırmayın. Sizi de ortak edelim." teklifinde bulunduğunu söyleyen Alagaş, hurdaların parçalanmasını ve araçlara yüklenmesini görüntülediklerini aktardı.

Alagaş, belediyeye ait hurdaların satıldığını nakliyecilerden öğrendiğini belirterek şunları anlattı: "Biz hurda ve geri dönüşüm işiyle uğraşıyoruz. Erzurum'da 40 kadar esnaf bu işten ekmek yiyor. AKP'li Büyükşehir Belediyesi'nin Özel İdare ile birleşmesinin ardından ilçelerdeki hurdalar Erzurum'a getirildi. Bizler de yasal olarak hurda ihalesine girip bu 7 bin ton civarındaki hurdayı almak istedik. Ancak Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ihale yapılmayacağını, hurdanın MKE'ye verileceğini bizlere defaatle belirttiler." Hurdaların bulunduğu yere gittiklerinde 6-7 bin ton civarında kaliteli hurda olduğunu tespit ettiklerini söyleyen Alagaş, yaklaşık 50 ton civarında hurdanın çıkışının yapıldığını gördüklerini ve polisi çağırarak olayı tutanak altına aldırdıklarını ifade etti.

İHALESİZ SATIŞ MEVZUATA AYKIRI

Hüseyin Alagaş, Büyükşehir Belediyesi'nin hurdaları ihalesiz kanununa aykırı olarak satmasının suç teşkil ettiğine dikkat çekerek, "Ortada bir suç var. 50 bin TL'ye kadar 'doğrudan alım' yapılabilir. Ancak ortada 6 milyon TL değerinde hurda satışı olduğu gibi bu ihale kanuna aykırı. Bizim ihale ile nakit 5 milyon TL'ye satın alacağımız hurdalar toplamda 2 milyon TL'ye satılmış. Burada kamunun zarara uğratılması söz konusu. İhaleye fesat karıştırmak söz konusu. Bu nedenle cumhuriyet savcılığına 'ihaleye fesat karıştırmak'tan dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı ve diğer yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunduk. Hurdalar satılıyor, TIR'lara yükleniyor yaklaşık 25 kişi çalışıyor ama bir tane olay yerinde belediye görevlisi yok. TIR'lar kantara gidiyor onların yanında yine belediye görevlileri yok." diye konuştu.

Erzurum Büyükşehir Belediyesi Basın ve Protokol Daire Başkanı Ahmet Öz, iddiaların asılsız olduğunu ileri sürdü. Öz, olay günü ve saatinde Palandöken İştirak AŞ'den işçilerin fabrikaya yerleştirildiğini ve TIR'lardan malzeme indirirken işçilerin söz konumu mekânda bulunduğunu savundu. Belediyenin ihalesiz kişilere mal satmasının hukuken mümkün olmadığını da belirten Öz, "Olay asılsız. Hurda satışı söz konusu değil. Orda hurda yoktu." diye konuştu. Ancak, Daire Başkanı'nın 'Orda hurda yoktu' sözlerini olay yerinde çekilen tonlarca hurda görüntü ve fotoğrafları yalanladı. Orhan Yıldırım/Zaman

29.04.2015 15:14:32