Erzurum Ajans-Asırlar boyunca Asya ve Avrupa arasında önemli bir geçit ve ticaret merkezi olan Erzurum’un yöresel oyunu Bar, özgünlüğünü bozmadan günümüzde de canlılığını sürdürüyor.
Uluslararası folklor yarışmalarında defalarca ödül almayı başaran Erzurum Barı, Türklerin kahramanlık menkıbelerini, insan psikolojisinin tezahürlerini bölgenin adet ve ananelerini güzel ve etkileyici bir şekilde yansıtıyor. Uzmanlar tarafından öğrenilmesi ve uygulanması zor halk oyunu olarak gösterilen Bar’ın, kökeni ve anlamı üzerinde çok çeşitli görüşler bulunuyor. Şaman Türkleri’nin şölenlerinde, davul eşliğinde oynadıkları oyunlara da ‘bar’ deniliyor. Davul ve zurna eşliğinde ekip halinde oynanan Erzurum Barı, başlıca kadın ve erkek barları olarak ikiye ayrılıyor.
Erkek barları, Baş Bar, İkinci Bar (aşırma), Sekme, İkinci Aşırma, Nari, Dello, Koçeri, Temirağa, Tamzara, Tavuk Barı, Felek, Çingeneler, Uzun Dere, Daldalar, Yayvan, Hançer Barı olmak üzere 16 oyundan oluşurken, kadın barları ise Kavak, Çiftbeyaz, Çember, Döne, Nari, Çarşıda Üzüm Kara, Sallama, Mendilimde Kişmiş ile Badem Var, Tortumun Eymeleri, Aşşahtan Gelirem, Köylü Kızı, Delikız oyunlarından oluşur.
Bar tutuşmak olarak adlandırılan bu oyunlar halaya benzemekle birlikte kol ve el hareketleriyle ön plana çıkıyor. Kentteki törenlerin vazgeçilmez bir görsel şöleni haline gelen Erzurum Barı’nın dünyaca ünlenmesi, 1954’de Erzurum Halk Oyunları ve Halk Türküleri Derneği’nin kurulmasıyla oldu. Derneğin faaliyete geçmesiyle birlikte dünya çapında birçok ödül alan Erzurum Barı, günümüzde de başarılarını sürdürüyor.
02.08.2011 17:49:00