Ergenekon davası İstanbul'da görülecek!..

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Ergenekondavasının, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen İrticayla Mücadele Eylem Planı iddiasıyla ilgili Ergenekon davayla birleştirilmesine karar verildi.

Erzurum Ajans-Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen “Ergenekon” davasının, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen “İrticayla Mücadele Eylem Planı” iddiasıyla ilgili “Ergenekon” davayla birleştirilmesine karar verildi.
Dün akşam 18.20′de verilen ara sonrası saat 23.30′da başlayan duruşmada Mahkeme Başkanı Mustafa Karatay, ara kararı açıkladı. Karatay, Erzincan-Erzurum Ergenekon dosyasının İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen “İrticayla Mücadele Eylem Planı” iddiasıyla ilgili “Ergenekon” davasıyla nitelik ve mevcut durum örtüşmesinin bulunması nedeniyle birleştirilmesine, 2′ye 1 olarak çoğunluk ile ayrıca aralarında Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in de bulunduğu 10 tutuklu sanığın tutukluluk
hallerinin devamına karar verildiğini açıkladı.
Mahkeme Başkanı Karatay, karara 7 gün içerisinde itiraz edebileceklerini ifade ederek, tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesinin gerekçesini delillerin karartılabilmesi şüphesi olduğunu belirtti. Karatay, 3′ncü Ordu Komutanı Saldıray Berk ile ise diğer sanıklar gibi durumunun 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde değerlendirilmesine karar verildiğini kaydetti.
Dosyanın İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesine red oyu veren Hakim Ali Kaya ise tutuklu sanıklardan İlhan Cihaner’in kişisel suçu harici terör örgütü kapsamındaki suçlamasının ve diğer tutuklu sanıklardan Jandarma Üsteğmen Ersin Ergut ile MİT görevlileri Şinasi Demir, Kıvılcım Üstel ve Sadri Barkın İnce’nin tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmaları görüşünü savundu.
İlhan Cihaner’in avukatlarından Asım Kılıç, dosyanın ikinci kez Erzurum’dan kaçırıldığını öne sürdü. Kararla ilgili olarak itiraz haklarını kullanacaklarını belirten Kılıç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuruda bulanacaklarını dile getirdi. İstanbul’un dipsiz kuyu olduğunu söyleyen Kılıç, dosyanın 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davayla ilgisi bulunmadığını öne sürdü.
Başsavcı Cihaner’in diğer avukatı Baki Uzun ise, kararın hukuka uygun bir karar olmadığını belirterek, Yerel mahkemenin Yargıtay’a güvenmediğini iddia etti.
Uzun, “Yargıtay’ın değerlendirme yapmasına fırsat vermeden Erzurum 2. Ağır ceza mahkemesinin böyle bir karar vermesi kendi planları çerçevesinde Yargıtay’ı engel olarak görmelerinin açık bir göstergesidir. İstanbul’daki davanın duruşma ta Haziran’a bırakılmışken acilen birleştirme kararının verilmesinin başka bir anlamı yoktur. Haklarımızı arayacağız” dedi.
Tutuklu MİT mensubu 3 kişinin avukatı Sadullah Kara ise tahliye kararı beklediklerini belirterek karar karşısında gerekli itirazlarını yapacaklarını dile getirdi.


11.05.2010 11:17:00