“Medeniyetimizin ve tarihlimizin bize yüklediği sorumluluk elbette ağırdır ama bir o kadar da şereflidir. Dünyada bizim gibi binlerce yıllık kesintisiz devlet geleneğine, bizim kadar kadim bir medeniyet birikimine sahip millet yoktur. Geniş bir coğrafyaya yayılan bu mirası bize unutturmak için çok çalıştılar. Kadim geçmişimizi tüm haşmeti ve zenginlikleri ile tamamen silerek takvimi bugünden başlatmaya kalkıştılar. İnancımızı, değerlerimizi, kültürümüzü yok etmek, bizi kendi ecdadımıza düşman etmek için her türlü yolu denediler. Hamdolsun bu gayretler başarılı olamadı. İnşallah ülkemizde en eski dönemlerden bugüne kadar tarihimizi yeniden hatırlayan, yeniden keşfeden, yeniden kucaklayan bir nesil yetişiyor. Başkalarına hayran olmak yerine kendine güvenen, azimle çalışan, araştıran, üreten, geliştiren, başarıya kilitlenen bir gençliğin ayak seslerini duyuyorum. Hele okul çağına henüz gelen çocuklarımızın gözlerindeki pırıltı ve konuşmalarındaki heyecan ümitlerimizi katlayarak artırıyor.
Bu çerçevede özellikle Malazgirt Zaferi'nden başlayıp İstiklal Harbimize kadar uzanan ve günümüzde de süren coğrafyamızda verdiğimiz mücadeleyi çok iyi öğretmemiz gerekiyor. En büyük gücümüz tarihi mirasımızdır. Bu miras hakkı ile hıfzedilmeden ne 15 Temmuz anlaşılabilir ne cumhuriyetimizin kıymeti bilinebilir ne Osmanlı ne Selçuklu mirasının farkında olunabilir. Bir başka ifade ile tarihimizi bilmeden maziden atiye kurduğumuz köprü eksik kalır, işlevsiz kalır. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 97. yıldönümü vesilesiyle Millet Kütüphanemizde açtığımız Milli Mücadele Sergisi işte bu sürecin küçük bir kesitine ışık tutmaktadır. Sergimizde yer alan eşyalar ve belgeler İstiklal harbimizin ve cumhuriyetin ilk döneminin hatıralarını gözlerimizin önünde yeniden canlandıracaktır.
Kürsümüzün önünde yer alan Çanakkale Savaşımızın sembollerinden 57. Alayımızın Sancağı bunlardan biridir. Gazi Mustafa Kemal bu sancağın sahibi olan 19. Tümene bağlı 57. Alayımızın askerlerine ‘sizlere taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum' diyerek Çanakkale geçilmez destanının omurgasını inşa etmiştir. Gençlerimiz her yıl Gelibolu'da yaptıkları vefa yürüyüşü ile 57. Alayımızın adını ve hatırasını yaşatıyorlar. Bugün İstiklal harbi kahramanlarının hayattaki yakınlarından bir kısmının bizimle birlikte olması sergimizi daha da anlamlı hale getirmiştir. İştirakleri için kendilerine şahsım, eşim, milletim adına teşekkür ediyorum.”
Serginin açılışına katılan Milli Mücadele kahramanlarının hayattaki bazı yakınlarının isimleri ise şöyle:
"Fethi Okyar (Fethi Okyar'ın torunu), Emine Gürsoy Naskali (Celal Bayar'ın torunu), Ayşe Baturay (İsmail Hakkı Altunbezer'in torunu), Selma Argon (M. Akif Ersoy'un torunu), Ömer Sayar (Halide Edip Adıvar'ın torunu), Fatma Nur Çakmak (Fevzi Çakmak'ın kardeşinin torunu), Feyzullah Aldırma ve Figen Aldırma (Atatürk'ün dayısının torunu)"