Liseyi bitirdikten sonra 17 yaşında evlenen, 46 yaşında başladığı Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü'nü 1'incilikle bitirdikten sonra 60 yaşında ticarete başlayan heykeltraş Tülay Çakır, işitme engellilerin dünyayı güzel görmeleri için iki örnek sınıf hazırlamaya başladı. Kadınlardan oluşan gönüllülerle birlikte Dedekorkut İşitme Engelliler İlk ve Ortaokulunda iki sınıfı boyayan Tülay Çakır, şöyle dedi:
"Projemiz 6 aylık çalışma sonucu ortaya çıktı. İngiliz boya firması 25'nci yıl kutlama dolayısıyla bir proje hazırladı. 25 projenin içinde bize 'Kendi bölgenizden bir yer sunun' dediler. Projeyi hazırladım. Bu mekanın boyanmasını istedim. Bu çocuklar işitme engelli. İletişimlerini dünyaya sadece gözleri ile iletişim kurabiliyorlar. Bu çocuklar etrafını, dünyayı renkli ve canlı görmeyi hak ediyor. Bu sunumla projem 25 proje içerisine girdi. Sıraları, duvarları, tavanını, perdelerini boyayacağız. Boyamız özelliği her şeyi her yüzeyi astar ve zımpara yapmadan boyayabiliyor. Kumaş, koltuk, sandalye, metal her yüzeyi boyayabiliyor. Burada çalışan herkes tamamen gönüllü sevgi ile yapıyor bu işi. Hiç kimsenin bir kuruş para aldığı yok. Sadece bir sosyal sorumluluk projesi bu."
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel bölümünde öğrenci olan Nuran Tosun ise, bu pu projeyi duyduğunda çok sevindiğini anlatırken, şöyle konuştu:
"İşitme engelli insanları anlayamayız. Onların dünyaları çok farklı ve çok özel insanlar. Bizim bütün duyu organlarımız tamam, bunun kıymetini bilmiyoruz. Onlar dünyaya farklı geliyor, farklı görüyorlar. Çok özel insan oldukları için bu projenini de çok değerinin bilinmesi gerekiyor. Daha çok gönüllü insanın olması gerekiyordu. Ama burada 5-10 kişiyiz burada. İimizi sadece istediğimiz için onlara yardım olsun diye ve dünyanları biraz daha renkensin diye yapıyoruz."
Zafer KUMRU/DHA
02.10.2016 18:44:11