Erzurum Ajans-Ener Strateji Merkezi Başkanı Vahdet Nafiz Aksu, seçim öncesi yaptıkları değerlendirmede “Seçim bir demokrasi şölenidir. Öyle algılanmalıdır. Siyasi parti sözcülerinin özellikle yerel seçim çalışmalarında üzerinde titizlikle durması ve uyması gereken prensipler olduğu unutulmamalıdır” dedi.
Seçim süresince Erzurum’un konuşulmasını isteyen Aksu, “Hizmete talip olan adaylar, siyasi kimliklerinin ötesinde değerli birer Erzurum evladıdır. Dolayısıyla siyasi çalışmalarda, tartışmalarda ve televizyon programları gibi ortamlarda hemşerilik hak ve hukuku özenle gözetilmelidir. Seçim çalışmalarının temel eksenini ‘politikalar ve prensipler’ oluşturmalı, kişiler üzerinden siyaset yapma üslubundan kaçınılmalıdır” diye konuştu.
SİYASİ CENTİLMENLİK ELDEN BIRAKILMAMALI
Ener Strateji Merkezi Başkanı Aksu, Hiçbir şart ve koşulda siyasi centilmenliğin elden bırakılmaması gereken seçim sürecinde yerel parti teşkilatları ve adaylarının dikkate alması gereken temel prensipleri ise şöyle sıraladı;
“Tüm adaylar yapıcı, birleştirici, hizmeti önceleyici bir üslup benimsemelidir,
Seçim sürecinde yapacağı açıklamalar ve ortaya koyacağı vaatler konusunda parti teşkilatları ve adaylar ciddi hazırlık yapmalıdır. İl başkanlıklarında sürekli mesai yapan, yeni koşullara göre proje ve metinleri güncelleyen SEÇİMARGE bölümleri oluşturulmalıdır.
İl, ilçe teşkilatlarının ve onların belirleyeceği çalışma guruplarının temel yaklaşımı ‘sorunlar ve projeler’ üzerinde tartışmak olmalıdır. Bu hareketli ve bereketli fikri ortamı, kişisel polemik ve çekişmelerle heba etmemek gerekiyor.
Yerel teşkilatlar; şehrin temel sorunları ve çözüm yolları, hizmet öncelikleri hakkında kapsamlı araştırmalar, raporlar hazırlayarak seçmenle paylaşmalıdır.
Teşkilat ve adayların siyasi söylemleri ‘klasik nutuk anlayışı’ ile geçiştirilmemeli; yazıya, bilgiye, belgeye dayanmalıdır.
İlçede konuşma yapanlar, çalışma yönetenler ilçenin, kent merkezindekiler kentin sorunlarına odaklanmalı, İran, Irak, ABD, AB, Libya konularını Genel Başkanları ve parti sözcülerine bırakmalıdır.
İl teşkilatları, Liderin konuşacağı mitingi ciddiye almalı, liderin o konuşmada dile getirmesi gereken vaatler üzerinde çalışacak komisyonlar kurmalıdır. Genel Başkanın miting konuşmasında şehir hakkındaki tespit ve yaklaşımı son derece önemlidir ve partiyi bağlayacak vaatler zinciri burada birinci ağızdan toplumla paylaşılmalıdır.
Partilerin şehrin yerel kalkınması için hazırladıkları temel metinler, seçim boyunca tartışmaya açılmalıdır.
İşsizlik, gelir dağılımı dengesizliği, kırsal kalkınma seferberliği, hayvancılık, turizm gibi temel konularda Erzurum için düşünülen, önerilen projeler hakkında adayların ne düşündükleri özellikle toplantı ve TV programlarının gündemini teşkil etmelidir.
Vaat edilen projelerin finansman kaynakları ve tahakkuk yöntemleri üzerinde siyasi parti görüşleri sorgulanmalıdır.
Adaylar içinden, yerel projelerini parti liderine kabul ettirip, genel parti seçim beyannamesine ve acil eylem planına dâhil ettirme gücü, kapasitesi olanların bu yeteneklerinden azami derecede yararlanmalıdır. Çünkü yerel kalkınma çabalarının tahakkuku, liderlerin o projeleri sahiplenmesiyle mümkündür.”
“ŞEHİR GERÇEKLERİYLE UYUMLU, SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇALIŞMALAR BEKLİYORUZ”
Ülkemiz ve Erzurum için önemli bir sürece girildiğini dile getiren Aksu, daha sonra şunları kaydetti; “Bu süreçte, tüm siyasi partilerimizden daha özgün, şehir gerçekleriyle uyumlu, olabilir, sürdürülebilir çalışmalar bekliyoruz.
Yerel sorunlara bu vesile ile daha çok yoğunlaşılmasını bekliyoruz, istiyoruz.
Parti ve adayların şehrin temel meseleleri üzerinde hem hazırlık yapmaların, hem bu konudaki fikirlerini halkla daha çok paylaşmaları yararlı olacaktır.
Hizmet planlaması konusunda en muteber ilham kaynağı halktır. Bu fırsatı değerlendirmelerinde kendileri açısından yarar görüyoruz.
Bu noktada parti ve adaylara sivil toplum kuruluşlarının, üniversitenin, kanaat önderlerinin, yazar ve gazetecilerin destek olmalarının önemli olduğunu vurguluyoruz. Hizmet çorbasında herkesin tuzu bulunmalıdır.
Yerel kanaat önderleri, entelektüel çevreler ve basın mensuplarını dikkate almayan bir seçim stratejisi, iddialı partilere ve ciddi adaylara yakışmaz.
Erzurumlular olarak sosyal paylaşım sitelerini, internet medyasını ve gruplarını şehir çıkarları doğrultusunda yeterince kullandığımız söylenemez. “Ağ toplumu” avantajlarından daha çok yararlanmanın yolları aranmalı, internet üzerinde daha çok teşkilatlanmalı, bu çağdaş gücü şehir kalkınmasının emrine vermeliyiz. Başka illerin hemşehri ağları ve gruplarının yüz binlerle ifade edildiği bu ortamlarda ne yazık ki Erzurumlunun sesi çok cılız çıkmakta, bu ses de sadece şarkı türkü paylaşımıyla sınırlı kalmaktadır. Seçim vesilesiyle su alana dikkatlerin yoğunlaşmasında yarar görülmektedir.
Kalkınma ortak aklın, ortak vicdanın, ortak fikrin harekete geçmesini gerektirir. Hiç değilse seçim atmosferinde bu büyük hemşerilik enerjisini ve sinerjisini harekete geçirme becerisini sağlamalıyız.
Haber verme ve bilgilendirme görevi dışında kamu adına “denetim” görevi de bulunan yerel medyanın tüm siyasi etkinlikler, çalışmalar ve faaliyetleri titizlikle takibi ve murakabesi çok önemlidir.
Medya toplumun ortak vicdanı ve kayıt merkezidir. Parti ve adayların proje ve vaatlerinin seçim öncesi çerezi olmaması da medyanın fikri takip yeteneğine bağlıdır.
Entelektüel ağırlıklı seçim faaliyetlerinin zirveye çıktığı bir seçim süreci yaşamamız dileği ile parti ve adaylara üstün başarılar diliyoruz.”
17.04.2011 12:48:00