Ener'den kardelen festivali önerisi!..

Encümen-i Erzurum (ENER) Sözcüsü Vahdet Nafiz Aksu, 1. Geleneksel Kardelen Festivali önerisini Başbakan, Siyasi parti liderleri ve üst düzey yöneticileri ile üst bürokrasiye sundu.

Erzurum Ajans-Encümen-i Erzurum (ENER) Sözcüsü Vahdet Nafiz Aksu, 1. Geleneksel Kardelen Festivali önerisini Başbakan, Siyasi parti liderleri ve üst düzey yöneticileri ile üst bürokrasiye sundu.
ENER Sözcüsü Vahdet Nafiz Aksu, önerdikleri kültür festivali içinde yer alacak olan temel etkinliklerde başarı sağlanırsa, festivalin 2011′in popülaritesi sayesinde uluslar arası nitelik kazanacağını ve sonraki yallarda büyüyerek devam imkanı yakalayacağını söyledi. Aksu, “Böylece “Palandöken, iyi pist, kayak, kar” sportif çerçevesinin içi “Tarih, Kültür ve Folklor” ile doldurulmuş olacak; bu da muazzam tesisleri “Bir kere kullanılsın, harabeye terk edilsin” akıbetinden kurtaracaktır” dedi.
“25’inci Dünya Üniversitelerararası Kış Spor Oyunları (UNIVERSIADE), bugüne kadar Erzurum’un üstlendiği en büyük organizasyon olarak karşımıza çıkmaktadır” diyen Aksu, “Bu büyük organizasyonda kent yönetiminin dikkate alması gereken dört ana esas bulunmaktadır: Kış Turizmi ile Kültür Turizmini bütünleştirmek ve bu bütünleşmeyi sürekli kılmak. Organizasyonu planlanan disiplin, güvenlik ve coşkuyla tamamlamak, Kente gelen sporcu ve konukların “İyi zaman geçirmesini” sağlamak, Oyunlar süresince “Turizm çeşitliliğini” en iyi şekilde sağlayarak, gezginlerin kent ekonomisine katkısını azami düzeye çıkarmak. Toplumlar için yeni bir imkan olarak karşımıza çıkan “Kültürel turizmin” kuşkusuz en büyük yararı, sahip olunan kültürel değerlerin korunmasına yardımcı olmasıdır. Diğer önemli bir yarı da önemli ölçüde gelir sağlayıcı bir faaliyet oluşudur. Uluslar arası Turizm ve Spor Organizasyonu düzenleyen şehirler, büyük tanıtım imkanının yanı sıra bu iki yararı elde etmenin peşindedirler. “Yarışmaları halkın katılımıyla coşkuya dönüştürmek” 2011′in temel yaklaşımı olmalıdır. “Kayak, kar, yarışma”dan ibaret bir organizasyonun, bundan sonra talip olunacak büyük organizasyonlar için yeterli referans olamayacağı açıktır.” diye konuştu.
“Kültür turizminin, geniş anlamda ziyaretçilerin gittikleri yerdeki tarihi ve bir ulusa ait değerleri görmesi ve tatması olayıdır. Erzurum, bu bakımdan büyük potansiyeli olan bir şehrimizdir” diyen Aksu, daha sonra şunları kaydetti; “Her ne kadar 2011 ve benzer organizasyonların içinde zaten “Festival ve eğlence unsuru” yer almakta ise de “Müstakil kültürel etkinlikler ve festival tertibi”, “turistik ürün çeşitlendirmesi” mantığına daha uygundur. Bu tür büyük organizasyonlarda nihai temel amaçlardan birisi de kuşkusuz mümkün olduğunca çok harcama yapılmasının sağlanmasıdır. Özellikle, kış mevsiminde icra edilecek olan 2011 oyunlarını izleyecek olan konuklara sunulacak eğlence ve ürün sınırlıdır, bu sınırlılığı aşmakta en önemli turistik ürün çeşitlerinden biri olan “Kültür Turizmi”ni ön plana çıkarmaya yönelik önerilerimiz bu bakımdan önem taşımaktadır. Önerdiğimiz Kültür Festivali içinde yer alacak olan temel etkinliklerde başarı sağlanırsa, festival 2011′in popülaritesi sayesinde uluslar arası nitelik kazanacak ve sonraki yallarda büyüyerek devam imkanı yakalayacaktır. Böylece “Palandöken, iyi pist, kayak, kar” sportif çerçevesinin içi “Tarih, Kültür ve Folklor” ile doldurulmuş olacak; bu da muazzam tesisleri “Bir kere kullanılsın, harabeye terk edilsin” akıbetinden kurtaracaktır. Etkinlik içeriğine Kültür ile Festivali birlikte yerleştirmiş olmamız tesadüf değildir. Kültür turizmi kapsamında yer verilecek olan festivaller, “Destekleyici veya etkinlik çekiciliğine” sahip olan önemli bir turizm olayıdır. Dünyada süratle yaygınlık kazanmasının nedeni budur. Festivaller, hem halklar arasındaki dostluğu pekiştirirken,hem de tanışılan yeni kültürlere ve yaşamlara duyulan merakı körükleyerek insanları yeni yerler görmeye teşvik etmekte, spor organizasyonları gibi etkinlikleri izlemeye gelenleri eğlendirmekte, onların iyi vakit geçirmelerini sağlamaktadır. Tüm bu bilinen gerçekler göz önünde tutulursa, daha önce ifadeye çalışılan kültürel boyutun yanı sıra, eğlence faktörünü de göz ardı etmememiz gerektiği ortaya çıkacaktır. İzaha çalışılan gerekçeler “kültür festivali” önerimizin ne kadar büyük bir önem taşıdığını açıkça ortaya koymaktadır. 2011 İçin bu etkinliği öneren ve bundan sonraki yıllarda da geleneksel hale getirilmesinde yarar gören ENER, etkinliklerin tespitinde genel bir çerveve çizmekle yetinecektir. Bunu, faaliyeti yürütecek olan profesyonel kadrolara saygının bir gereği olarak görmektedir.”
Aksu, kültür festivalinin amaç ve hedeflerini ise şöyle sıraladı;
Turistik ve tanıtım amaçlı gezilerin yapılması.
Ticari toplantıların planlanması.
Oyunlar münasebetiyle şehrimize gelecek yerli ve yabancı turistlerin eğlendirilmesi.
Dostluk ilişkilerinin pekiştirilmesi.
“Eğitim şehri” olma yolundaki Erzurum’da bu amaca hizmet edecek faaliyetlerin tertip edilmesi.
Kurulmakta olan ikinci Üniversite’nin, eğitim politikasına yönelik toplantıların düzenlenmesi.
Yerli ve yabancı turistlerin kaplıcalardan yararlanması için teşvik edici tedbirlerin alınması.
“Fayton” ve “Atlı kızak” başta olmak üzere, geleneksel taşıma ve ulaşım vasıtaları ile yerli ve yabancı turistlere turistik gezi amaçlı programların hazırlanması. Erzurum’un ülkemiz insanıyla birlikte yabancı ülke insanlarına tanıtılması.
2011 Organizasyonunun şehrimizin “Kış sporları merkezi” haline getirilmesi amacı için fırsata çevrilmesi.
Üniversite’nin katkısıyla Erzurum’un “Kongreler şehri” yapılması.
Üniversite’nin katılım ve katkılarıyla çeşitli konularda toplantı (panel, sempozyum, konferans, vesair) tertib edilmesi.
Aziziye Tabyası, Çifte Minareli Medrese, Yakutiye Medresesi başta olmak üzere, tabyaların ve tarihi mekanların teknolojik tüm imkanlar kullanılarak ışıklandırılması.
Işıklandırma çalışmalarının düzenli ve etkili şovlara dönüştürülerek “Gündüz Pırıl Pırıl, Gece Işıl Işıl Bir Erzurum” manzarası sağlanması,
Lazer ve benzeri imkanlar kullanılarak Palandöken Dağının üzerine, tüm şehirden okunacak şekilde etkili sloganlar yazılması,
Bu mekanların tarihi geçmişlerini ve özelliklerini birkaç yabancı dilde anlatan tabela, broşür ve sair belgelerin hazırlanması”


06.05.2010 11:03:00