Erzurumajans-47 yıl çalıştıktan sonra emekli olan ve sadece 30 yıl için ikramiye alan bir emekli açtığı dava sonucunda kalan 17 yıl için de ikramiye aldı.
Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre Anayasa Mahkemesi'nin memur emeklilerine 30 yılın üzerindeki hizmetler için de emekli ikramiyesi ödenmesi yönünde verdiği kararın ardından, ilk nakit ödeme gerçekleşti. 30 yılın üzerindeki 17 yıla ikramiye ödemeyen SGK'ya dava açan bir memur emeklisi, mahkeme kararıyla 19 bin 200 lira ilave emekli ikramiyesi almayı başardı. Emekliye ayrıca 900 lira da gecikme faizi ödendi.
47 YIL ÇALIŞTI 30 YILI ÖDENDİ
Devlet memuru R.Ş, bir kamu kurumunda çalıştığı 47 yılın ardından 2004 yılında emekliye ayrıldı. O dönemki adıyla Emekli Sandığı, yasa gereği R.Ş'ye 47 yıl yerine 30 yıllık hizmet süresinin karşılığı olarak 33 bin 882 lira emekli ikramiyesi ödedi. R.Ş'nin 30 yılın üzerindeki 17 yıllık hizmet süresi ise bütün memur emeklilerinde olduğu gibi "yok" sayıldı. Ancak, Anayasa Mahkemesi 2015' te aldığı kararla, memur emeklilerine 30 yılın üstündeki çalışmaları için de ikramiye ödenmesi gerektiğini hükme bağladı. Bu kararı gerekçe gösteren R.Ş, geri kalan 17 yıllık çalışma süresi için de emekli ikramiyesi ödenmesi talebiyle SGK'ya başvurdu.
11 YIL SONRA GELEN PARA
Ancak SGK, emekli aylığının Anayasa Mahkemesi kararının yürürlüğünden önce bağlandığını, karar geriye yürümeyeceği için 30 yılın üzerine ilave emeklilik ikramiyesi ödeme imkanı bulunmadığı cevabını verdi. R.Ş, bu cevap üzerine, avukatı Sait Elveren aracılığıyla Ankara 12. İdare Mahkemesi'ne dava açtı. R.Ş'yi talebinde haklı bulan Mahkeme, o tarihteki değerler dikkate alınarak 17 yıllık süre için de ikramiye ödenmesini istedi. Sonuçta SGK, R.Ş'ye 19 bin 200 lira ilave emekli ikramiyesi ve 900 lira da gecikme faizi olmak üzere toplam 20 bin 100 lira para ödedi. İlk kez ilave emekli ikramiyesi ödemek zorunda kalan SGK, kararın iptali için Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu.
GERİYE DÖNÜK SORUNU YOK
Mahkeme gerekçeli kararında, SGK'nın "kararlar geriye yürümez" itirazında haklı olmadığını belirtirken, şu yorumda bulundu:
"Anılan hükmün burada uygulanması mümkün olmamaktadır. Zira, davacı yeni bir hak kazanmamakta, Anayasa Mahkemesi kararı ile yeni bir hak inşa edilmemektedir. Aksine var olan bir hak önceki mevzuat ile elinden alınmış, var olan bu hakka ancak 'iptal' kararı ile kavuşmuştur. Bu sebeple davacı, Anayasa Mahkemesi kararıyla geçmişte elde edemediği bu hakkını talep etme olanağı elde etmiştir. Aksi yorum, eşitlik ilkesinin, önceden emekli olanlar ile bu karardan sonra emekli olanlar arasında yeniden ihlal edilmiş olacağı ve bunun da sosyal güvenlik hakkına ve hukuk devleti ilkesine aykırılık oluşturacağı açıktır."
İKRAMİYE DÜŞÜK KALIYOR, ÇÜNKÜ?
Mahkeme, ilave ikramiye tutarının, "emekli olunan tarihteki değerler dikkate alınarak hesaplanması" yönünde karar verdi. Bu nedenle emekli R.Ş'nin ikramiyesi 2004 yılı değerleriyle hesaplandı, tutar 19 bin 200 lirada kaldı. Oysa, o tarihte bu parayla örneğin orta sınıf sıfır bir otomobil satın alınabiliyordu. Davayı kazanan Avukat Sait Elveren, ikramiyelerin bugüne güncellenmesi için çeşitli başvurular yapıldığını, ancak, yasal hükmü gerekçe gösteren SGK'nın bu başvuruları geri çevirdiğini söyledi. Elveren, yeni haktan tüm memur emeklileri yararlanmakla birlikte özellikle 2001 sonrasında emekli olanların 10 bin ila 60 bin lira arasında değişen yüksek tutarlarda ikramiye alacağını söyledi.
(Sözcü)
29.09.2015 19:41:14
Emeklilere ikramiye müjdesi!
Bir emeklinin SGK'ya açtığı davada 19 bin 200 lira emekli ikramiyesi aldı.