El bombalı cezaya 9 yıl hapis!..

Elazığ'da askerin eline pimi çekilmiş el bombası vererek patlamasına neden olduğu öne sürülen Piyade Teğmen Mehmet Tümer 9 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Erzurum Ajans-Askerin eline pimi çekilmiş el bombası vererek patlamasına neden olduğu öne sürülen Piyade Teğmen Mehmet Tümer 9 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı. 8. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesinde görülen duruşmada, mahkeme önce müdahil avukat özgür Murat Büyük'ün esasa ait talebini dinledi. Ardından, savcının esasa ait mütalaasını istedi. Savcı iddianameye göre cezalandırılma talep etti. Daha sonra sanık avukatı Behiç Cantürk'ün esasa ait savunması dinlendi. Teğmen Tümer'in son sözlerini de dinleyen Mahkeme, müzakere için ara verdi. Yaklaşık iki saat süren müzakerenin ardından kararını açıkladı. Mahkeme sanık Tümer'e bilinçli taksirle birden fazla adamın ölümüne sebep olmak suçundan 8 yıl hapis kararı verdi. İlgili kanun uyarınca bunu üç yıl artırarak 11 yıla çıkardı. Mahkeme daha sonra cezanın 6'da birini indirerek, Teğmen Tümer'e 9 yıl iki ay hapis cezası verdi.

KASITLI ADAM ÖLDÜRMEKTEN CEZA İSTENDİ

Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde askerin eline pimi çekilmiş el bombası vererek patlamasına neden olduğu öne sürülen Piyade Teğmen Mehmet Tümer'in yargılandığı duruşmada, müdahil avukat Özgür Murat Büyük, sanığın ''işkence'' veya ''kasıtlı adam öldürmekten'' cezalandırılmasını istedi. 8. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanık Tümer ile şehit Piyade Onbaşı İbrahim Öztürk'ün babası Hacı Öztürk, Şehit Piyade Er Mesut Bulut'un babası Sinan, amcası Muharrem Bulut ile Piyade Çavuş İbrahim Yaman'ın babası Adem, annesi Nuriye Yaman hazır bulundu. Müdahil avukat Büyük'ün esasa ait görüşünün dinlendiği duruşmada Büyük, tanıkların savcılık ve mahkemede verdikleri ifadelere, olay yeri inceleme raporuna, el bombasının piminin ele uyguladığı kuvvet hakkında MKE'den gelen yazıya atıfta bulundu. Öztürk'ün sicil dosyasında disiplinsiz olduğuna dair bir kayıt bulunmadığını ifade eden Büyük, ''disiplinsiz olduğuna dair tanık ifadelerine itibar edilmemesini'' istedi. Avukat Büyük, ''Sanığın yaptığı uygulama yerleşik uygulamalara tamamen aykırıdır. Olayın kaza veya ihmal değil, kasıtlı davranış olduğu ortadadır. Fırsat eğitimi de söz konusu değildir. Emrah Göz de uyumuştur ama onun alev gizleyeni alınmıştır. Bu olay Öztürk'e uygulanan ceza nedeniyle olmuştur'' dedi. Şehit asker Öztürk'ün, elindeki bombanın ağırlığı, maşaya uygulanan kuvvete yaklaşık 1-1.30 saat maruz kalması ve sıcak hava nedeniyle ruhsal ve fiziksel işkence gördüğünü öne süren Büyük, ''Sanığın, TCK 94 ve 95. maddeleri uyarınca işkence sebebiyle adam öldürmek suçundan veya TCK 21/2 ve 81. maddeleri uyarınca kasten adam öldürmek suçlarından cezalandırılmasını talep ediyoruz'' diye konuştu.

SAVCI, İDDİANAMEYE GÖRE CEZA İSTEDİ


Mahkeme, daha sonra askeri savcıdan esasa ilişkin mütalaasını istedi. Savcı, sanığın iddianamedeki ''bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne neden olmak suçundan cezalandırılmasını'' istedi. Duruşmaya, mütalaanın ardından sanık avukatı Behiç Cantürk'ün müvekkili ile görüşmek istemesi üzerine 10 dakika ara verdi.

''EĞİTİM MAKSADIYLA YAPMIŞ'' SAVUNMASI

Aranın ardından sanık avukatı Cantürk, esasa ait yaptığı savunmasında TSK İç Hizmet Kanunu, ilgili yönergelerde bahsedilen ''tek er lider eğitimi'', mevzide el bombası bulundurulması, pusu mevzisi özellikleri gibi konularda tanımlara değinerek, müvekkilinin eyleminde ''bilinçli taksir'' kavramının oluşmadığını öne sürdü. Öztürk'ün verilen emre uymadığını, mevzisinde beklemek yerine 4 mevziyi gezerek şakalar yaparak disiplinsiz davranışlarda bulunduğu savunan Cantürk, ''Sanık, görev ve hizmet için eğitim maksadıyla bu uygulamayı yapmıştır, ceza amacıyla değil... Ki ceza verme yetkisi de yok'' diye konuştu. Şehit asker Öztürk'ün mevzide durmamasının unsur komutanı astsubay Soner Süvari'nin ihmal ve özensizliğinden; Uzman Çavuş Şakir Akçan'ın da uyuyan bir personelin malzemesini alıp kol komutanına vermek gibi bir yetkisi bulunmamasına rağmen bu davranışıyla kol komutanını ''tetikleyici'' rol oynadığını öne süren Cantürk, sanık Teğmen Tümer'in beraatını istedi. Cantürk, eğer cezalandırma yoluna gidilecekse tüm yasal indirimlerin uygulanmasını istedi.

SON SÖZ


Mahkeme, sanık Teğmen Tümer'e son sözünü sordu Teğmen Tümer, ''Bu işi yaparken ceza amacıyla değil, eğitim amacıyla hareket ettim. Ancak daha sonra kavga eden iki askerin meselesi ile uğraşırken dikkatim başka yöne kaydı, eğitimi tamamlayamadım. Takdir mahkemenindir'' dedi.

 KARAR

Mahkeme, son sözün ardından karar için müzakere etmek üzere ara verdi. 2 saat süren aranın ardından mahkeme, Tümer'i, ''Bilinçli taksirle adam öldürmek suçundan'' önce 8 yıl hapis cezasına çarptırdı. Ardından ceza, sağının, birden fazla kişinin ölümüne neden olması nedeniyle 3 yıl arttırılarak 11 yıla çıkarıldı. Mahkeme, TCK'nın ilgili maddesi uyarınca, sanığın iyi hali ve sabıkasız olması nedeniyle cezayı 6'da bir oranında indirerek 9 yıl 2 ay hapis cezasına çevirdi. Mahkeme heyeti ayrıca meydana gelen Hazine zararı 4 bin 317 TL'nin sanıktan alınmasına hükmetti.

OLAY


Karakoçan'da 17 Ağustosta Düzpete mevkisinde yürütülen iç güvenlik operasyonu sırasında mevzide el bombasının patlaması sonucu Piyade Er Mesut Bulut, Piyade Çavuş İbrahim Yaman ile Piyade Onbaşı İbrahim Öztürk ve Piyade Onbaşı Ali Osman Altın şehit olmuş, patlamanın Teğmen Mehmet Tümer'in, Piyade Onbaşı İbrahim Öztürk'e mevzide uyuduğu iddiasıyla pimi çekilmiş el bombasını vermesi sonucu meydana geldiği iddia edilmişti. Teğmen Tümer 18 Ağustosta sevk edildiği mahkemece ''Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak'' iddiasıyla tutuklanmıştı.

21.11.2009 00:08:00