Ehliyette otomatik vites dönemi başlıyor

Ehliyette yeni dönem resmen başladı. Gece dersi ve adap eğitiminin yanı sıra kasisli (engel) sınavı da müfredata girdi.

Erzurumajans-Ehliyette yeni dönem resmen başladı. Gece dersi ve adap eğitiminin yanı sıra kasisli (engel) sınavı da müfredata girdi.

Sürücü ehliyeti alabilmek için yeni şartlar getirildi. Ehliyet için trafik eğitimi veren kurslarda sürücü adaylarına, geceleri akan trafikte en az 2 saat süreyle ders verilecek. Sürücü adaylarına trafik adabı dersi de verilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu yönetmeliğinde değişiklikler yapıldı. Buna göre ehliyetler sınıflarına göre yeniden düzenlendi. Kamyon şoförlerine C sınıfı, traktör sürücülerine F sınıfı, Minibüs sürücülerine D1 sınıfı, motorlu bisiklet sürücülerine M sınıfı, motosiklet sürücülerine A, A1 ve A2 sınıfı,otomobil sürücülerine B sınıfı, otobüs sürücülerine ise D sınıfı ehliyet düzenlenecek.

OTOMATİK VİTESE ONAY!

Sürücü adayları otomatik vitesli araçlarla da eğitim alıp sınava girebilecek. Ancak bu sürücüler trafikte sadece otomatik vitesli araç kullanabilecek. Manuel vitesli araç kullanabilmeleri için ek ders almaları gerekecek. Sürücü adaylarına da K sınıfı 6 ay süreli ve geçici K sınıfı ehliyet verilecek.

TRAFİK ADABI DERSİ

Sürücü kurslarındaki eğitime "Trafik adabı dersi" de eklendi. Kurslarda 16 saat trafik ve çevre, 8 saat ilk yardım, 6 saat  araç tekniği, 4 saat de trafik adabı dersi teorik olarak verilecek. Adaylar trafiğe çıkmadan önce direksiyon eğitimi dersleri simülasyon cihazlarıyla yapılacak.

Kursiyerlere akan trafikte güvenli araç kullanacak seviyede eğitim vermeden, sınava sokan Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kursları hakkında Valilikçe soruşturma yapılarak kursu kapatmaya kadar varan cezalar verilecek.

Teorik eğitim sınavlarına herhangi bir nedenle girmeyenler ile teorik sınavda başarısız olanlar, yeniden kursa devam etmeden ve kurs ücreti ödemeden aralıksız üç kez daha sınava girebilecekler. Direksiyon eğitimi dersi sınavına girip de başarısız olanlar ise başarısız oldukları her sınavdan sonra kursun ders ücretini ödeyecek ve en az iki saat direksiyon eğitimi dersi alarak toplam üç dönem daha sınavlara girebilecek.

GERİ GERİ SÜRÜŞ VE PARK

Çift fren ve çift debriyaj sistemi bulunmayan araçlarla direksiyon eğitimi dersi yapılamayacak. Teorik trafik sınavında 100 tam puan üzerinden en az 70 paun alan adaylar başarılı sayılacak.  Direksiyon sınavında adaylardan, geri geri gitme ve parketmeleri de istenecek. Ayrıca adaylara 20 km hıza ulaştıktan sonra önüne çıkan engelden kaçma eğitimi de verilecek.

Deniz AYHAN/Sözcü

05.12.2015 15:48:48