Dünyanın en uzun atlama kuleleri!..

Erzurum Universiade 2011 kapsamında inşa edilen tesislerden Kayakla Atlama Kuleleri Türkiye'yi yeni bir heyecanla tanıştıracak.

Erzurum Ajans-Erzurum Universiade 2011 kapsamında inşa edilen tesislerden ‘Kayakla Atlama Kuleleri’ Türkiye’yi yeni bir heyecanla tanıştıracak. Avrupa’da en son atlama kulesi Avusturya`da yapıldı. Erzurum’dan sonra bu coğrafyada Çin’e kadar başka kayakla atlama kulesi bulunmuyor. Ancak, yenileri önümüzdeki yıllarda 2014 Kış Olimpiyatları için Rusya’nın Soçi şehrinde inşa edilecek.

Erzurum’da yapımı süren kuleler tamamlandığında, 125 metrelik uzunluğu ile dünyanın en yüksek rakımdaki atlama kulesi olma özelliğini taşıyacak. Kiremitlik Tepe bölgesinde, 20, 40, 60, 95 ve 125 metre uzunluklarında 5 ayrı atlama kulesi yapılıyor.

DÜNYANIN EN SEÇKİN ATLAMA KULELERİ
Dünyada atlama kuleleri 90`la 120 metre olarak inşa edilirken Erzurum kuleleri 95 ve 125 metrelik uzunluklarıyla dünyanın en uzun atlama kuleleri olma özelliğini taşıyor. Atlama kuleleri 125 metrelik uzunluğu ve hilal şeklindeki görüntüsü ile organizasyonun sembol tesisleri arasında yer alıyor. Kule üzerinde 5 kıtayı sembolize eden 5 ayrı sütun yer alacak. Sütunlar hilal yapısıyla dikkat çekecek. Atlama kulesi, bölgeye gelecek yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olacak.

Atlama kuleleri Yaklaşık 57 milyon TL maliyetle, 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Spor Oyunları için yapılacak tesisler arasındaki en pahalı tesis olacak.Şimdilik 24 saat esasıyla inşaat çalışmalarının sürdüğü tesisler Ekim ayında tamamlanarak 2011 Universiade yarışları için hazır hale getirilecek.

1948’DE ERZURUM’DA YAPILIYORDU
Türk kayağı, bu sporun en önemli branşlarından biri olan kayakla atlama ile bu tesisler sayesinde yeniden tanışacak. Türkiye'de 1940'lı yıllarda Erzurum'da yapılan, ancak daha sonra çeşitli nedenlerle ilgi görmeyen kayakla atlama, bu görkemli kuleler sayesinde şimdiden 7’den 70’e herkesin ortak heyecanı oldu. Erzurum’da 60 yıl önce bir tahta tramplenden yapılan atlayışlar halen şehirde dilden dile konuşulurken, o günlerde çekilmiş siyah-beyaz fotoğraflarda şehirde yaşayanların bu spor dalına olan tutkunluğunu gözler önüne seriyor.


05.06.2010 12:21:00