'Dosyanın içinde ne var ne yok kimse bilmiyor'

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 'Sayın Bilal Erdoğan ile ilgili bir takım değerlendirmeler yapılıyor. Dosyanın içinde ne var ne yok kimse bilmiyor' dedi.

Erzurumajans-Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 'Sayın Bilal Erdoğan ile ilgili bir takım değerlendirmeler yapılıyor. Dosyanın içinde ne var ne yok kimse bilmiyor' dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Sayın Bilal Erdoğan ile ilgili bir takım değerlendirmeler yapılıyor. Dosyanın içinde ne var ne yok kimse bilmiyor. Bir takım gazetelerde, televizyonlarda, internet sitelerinde çıkan, doğruluğu eğriliği tartışmalı haberler üzerinden sanki bunlar dosyanın içinde varmış gibi değerlendirmeler yapılıyor" dedi.

HSYK Kanun Tasarısı'nın görüşüldüğü Adalet Komisyonu'nda milletvekillerinin kendisine yönelttiği sorulara cevap veren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türkiye'de parlamento çatısının mahkeme salonlarına dönüştürüldüğünü Bekir Bozdağ, "Parlamentoda kimileri itham ediliyor, kimileri aklanıyor, kimisi mahkum ediliyor, kimisi beraat ettiriliyor. Bunları yapmak bizim görevimiz değildir. Yaptığımız tartışmalarda şikayet ettiğimiz her şeyi aynı günün içinde bizim çiğnememiz yanlıştır. Anayasa'nın 138. Maddesine hepimizin uygun davranması lazım" diye konuştu.

"SAYIN BİLAL ERDOĞAN İLE İLGİLİ BİR TAKIM DEĞERLENDİRMELER YAPILIYOR"

Durdurulmuş bir soruşturma ve durmuş bir soruşturmanın söz konusu olmadığına işaret eden Bekir Bozdağ, "Türkiye Cumhuriyeti Başbakanının veya Adalet Bakanının herhangi bir soruşturma açılması yönünde talimat vermesi söz konusu değildir, durdurulması yönünde talimat vermesi de söz konusudur. Bir soruşturma başladıysa o soruşturma CMK'nın ön gördüğü usuller çerçevesinde neticelendirilir. Başka bir usul ile neticelendirilme imkanı yoktur. Sayın Bilal Erdoğan ile ilgili bir takım değerlendirmeler yapılıyor. Dosyanın içinde ne var ne yok kimse bilmiyor. Bir takım gazetelerde, televizyonlarda, internet sitelerinde çıkan, doğruluğu eğriliği tartışmalı haberler üzerinden sanki bunlar dosyanın içinde varmış gibi değerlendirmeler yapılıyor. Ben isterdim herkes şikayet ettiği geçmişte olan konuları da dikkate almak suretiyle 'bunlar yapıldı, biz bundan sıkıntı çektik, başkalarına yapılmasın' demeli. Anayasa 38. Madde de hakikatin bir sıkıntı var. "Suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar kimse suçlanamaz' diyor, masumiyet ilkesini tam koymuyor. Halbuki, suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar herkes masumdur, böyle dendiğinde daha net olur. Mahkemelerin yerine geçerek burada kanaat serdedilmesi fevkalade yanlıştır" şeklinde konuştu.

"HUKUKUN EKSENİNDE TARTIŞIRSAK ÜLKEMİZ KAZANIR"

"Eğer Sayın Başbakan'ın veya bizim savcıları durdurma talimat verme yetkimiz olsa bugün eleştirme konusu edilen konuların hiç birisi Türkiye gündemine gelmezdi. Bir yandan mahkemelere karar verdiriliyor, bir yandan 'AK Parti'nin savcıları', bir yandan 'AK Parti'nin hakimleri' deniliyor. Öte yandan ortaya çıkan soruşturmalara baktığı aman başka başka şeyler söyleniyor. Bu tartışmaları soruşturmanın ve koğuşturmanın muhatabına endeksli tartışmadan Türkiye siyaseti çıkartsın, hukukun ekseninde tartışırsak ülkemiz kazanır" ifadelerini kullandı.

Bakan Bozdağ'ın konuşmasından sonra CHP'li Süheyl Batum'un Bakan Bozdağ'a yönelik eleştirilerde bulunması üzerine Bakan Bozdağ, "Sen hocasın, profesörsün, elinde damga gelene yapıştırıyorsun, gidene yapıştırıyorsun, ayıp yahu" dedi.

HSYK KANUN TASARISI'NDA 15. VE 16. MADDE TKABUL EDİLDİ, 17. MADDE METİNDEN ÇIKARTILDI

Görüşmelerin yapıldığı Adalet Komisyonu'nda HSYK Kanun Tasarısı ile ilgili 15. Ve 16. Maddeler kabul edildi.

Kabul edilen maddelerin içeriği şöyle: "MADDE 15- 4954 sayılı Kanunun 17 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi yürürlükten kaldırılmış ve (f) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

f) Akademice verilen hizmetler karşılığında alınacak ücretleri gösteren tarifeyi hazırlamak, değiştirmek ve yürürlüğe koymak."

MADDE 16- 4954 sayılı Kanunun 18 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "üç" ibaresinden sonra gelmek üzere "asıl iki yedek" ibaresi eklenmiştir"

17. MADDE METİNDEN ÇIKARTILDI

Metinden çıkartılan 17. Madde: "MADDE 17- 4954 sayılı Kanunun 19 uncu maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "Şubat" ibaresi "Temmuz" şeklinde değiştirilmiştir."

"FRANSA'DA ÖLDÜRÜLEN TERÖRİSTLERLE İLGİLİ MİT VE DİĞER BİRİMLERİNİN İSMİNİN KARIŞTIRILMASI BİR İFTİRA KAMPANYASIDIR"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Fransa'da öldürülen teröristlerle ilgili MİT ve diğer birimlerinin isminin karıştırılması bir iftira kampanyasıdır" dedi.

Fransa'da 3 kadın PKK'lı teröristin öldürülmesiyle ilgili olarak açıklama yapan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Ankara'da Cumhuriyet Başsavcılığı bununla ilgili bir soruşturma başlatmış durumda. Şuanda Ömer Ziya Güney hakkında PKK-KCK terör örgütü üyesi olmakla örgüt faaliyeti çerçevesinde kasten adam öldürme suçlarından dolayı bir soruşturma yürütülmektedir. Yürütülen soruşturma kapsamında Fransa yetkili adli makamlarından konuya ilişkin adli yardım talebi istenmiş, hala da cevap verilmemiş durumda. Türkiye Cumhuriyeti Devleti uzunca bir samandır bölücü terör örgütü ile mücadele etmektedir. Mücadelesi hukuk içinde yapmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ve devletinin herhangi biriminin organının hukuk dışına çıkması söz konusu değildir. Fransa'da öldürülen teröristlerle ilgili MİT ve diğer birimlerinin isminin karıştırılması bir iftira kampanyasıdır. Biz konunun araştırılmasını, maddi gerçeğin ortaya çıkartılmasını, katilin arkasında gerçek azmettiriciler kimse Türkiye ve dünya kamuoyuna deşifre edilmesi için soruşturma devam etmektedir. Ben Bakan olarak bu konuyu özel olarak takip edeceğim" diye konuştu.

Şuanda Adalet Bakanının da Başbakanın da herhangi bir Cumhuriyet Başsavcısına veya savcısına soruşturma başlatın talimatı vermesinin mümkün olmadığını belirten Bakan Bozdağ, "Bir takım davalarla ilgili Sayın Başbakanımızın soruşturma yapılması yönünde talimat verdiği, savcılarla bir araya gelip bir takım planlar yaptığına dönük söylenen sözler tamamıyla iddiadır, bu iddialar gerçek dışıdır. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın böyle bir talimat vermesi söz konusu değildir" şeklinde konuştu.

KOMİSYONDA 18, 19 VE 20 MADDELER KABUL EDİLDİ


HSYK Kanun Tasarısı'nın görüşüldüğü Adalet Komisyonu'nda 18, 19 ve 20. maddeler kabul edildi.

KABUL EDİLEN 18. MADDE

Kabul edilen 18. Madde şöyle: "MADDE 18- 4954 sayılı Kanunun 20'nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "Genel Sekreterin teklifi üzerine" ibaresi madde metninden çıkarılmıştır"

KABUL EDİLEN 19. MADDE

Kabul edilen 19. Madde şöyle: "MADDE 19- 4954 sayılı Kanunun 22'nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan "meslekte fiilen on yılını tamamlamış;" ibaresi madde metninden çıkarılmış ve aynı bendin birinci cümlesinden sonra gelmek üzere "Yargıtay, Danıştay, Askerî Yargıtay ve Askerî Yüksek İdare Mahkemesi üyesi ile askerî yargı hâkim ve savcıları ve noterler yönünden yetkili kurulların belirlenmesinde 23 üncü maddenin ikinci fıkrası esas alınır. Adlî ve idarî yargı hakim ve savcılarının muvafakatler alınarak görevlendirilmeleri Başkanın talebi üzerine Bakan tarafından yapılır. Adli, idari ve askeri yargı hakim ve savcıları, avukatlar, noterler ve alanında uzman kişilerin görevlendirilmeleri için meslekte fiilen on yılını tamamlamış olmaları şartı aranır." cümlesi eklenmiştir"

KABUL EDİLEN 20. MADDE

Kabul edilen 20. Madde şöyle: "MADDE 20- 4954 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan "Yönetim Kurulu tarafından, yapılacak çalışmanın kapsamı ve süresi de dikkate alınarak en çok bir yıl süreyle görevlendirilebilirler. Süresi sona erenler, aynı usule göre yeniden" ibaresi "Başkanın talebi üzerine Bakan tarafından" şeklinde değiştirilmiş, ikinci fıkrada yer alan "hâkimler ve savcılar hakkında Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Adalet Bakanlığında çalışan hâkimler hakkında Bakan," ibaresi madde metninden çıkarılmış ve ikinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir. "Başkanın talebi üzerine Bakan tarafından, adalet uzman yardımcıları ve uzmanları muvafakatleri alınarak Akademide görevlendirilebilir".

HSYK Yasa Taslağı'nın görüşmelerinin 4 gündür yapıldığı Adalet Komisyonunda 4. günün sonunda 25 maddenin görüşmesi yapıldı. 4, 5, 12, 17 ve 25. Maddeler metinden çıkartıldı, 20 madde kabul edildi.

KOMİSYONDA 21, 22,23 VE 24 MADDELER KABUL EDİLDİ, 25 MADDE METİNDEN ÇIKARTILDI

Komisyon görüşmelerinde kabul edilen 21. Madde şöyle: "MADDE 21- 4954 sayılı Kanunun 26 nci maddesinin üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır."

Kabul edilen 22. Madde şöyle: "MADDE 22- 4954 sayılı Kanunun 27 nci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır."

Kabul edilen 23. Madde şöyle: "MADDE 23- 4954 sayılı Kanunun 43 üncü maddesinin madde başlığında ve birinci fıkrasında yer alan "Eğitim Merkezi Müdürü ve müdür yardımcıları" ibareleri "daire başkanları" şeklinde değiştirilmiştir."

Kabul edilen 24. Madde şöyle: "MADDE 24- 4954 sayılı Kanuna, geçici 11 inci maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

"GEÇİCİ MADDE 12 - a) Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte Türkiye Adalet Akademisinde; Başkan, Başkan Yardımcıları, Genel Kurul, Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyeleri, Genel Sekreter, Eğitim Merkezi Müdürü ve müdür yardımcıları, 23 üncü madde uyarınca görevlendirilen hakim ve savcılar ile diğer personelin görevleri sona erer. Eğitim Merkezi Müdürü ve müdür yardımcıları, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından; kadrosu Akademide bulunan diğer personel ise Adalet Bakanlığı tarafından görevlerinin sona erdiği tarihten itibaren onbeş gün içinde kazanılmış hak aylık derecelerindeki başka bir göreve atanırlar. 9 ve 23 üncü maddeler uyarınca Akademide geçici olarak görevlendirilen hakim ve savcılar ile diğer personel, kadrolarının bulunduğu yerlerde göreve başlarlar.

b) Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren on gün içinde Bakan tarafından başkan yardımcıları ve daire başkanları atanır; onbeş gün içinde Bakan tarafından üç başkan adayı belirlenerek Bakanlar Kuruluna sunulur ve ilk Bakanlar Kurulu toplantısında Başkanın atama ya da görevlendirmesi yapılır.

c) Bu Kanuna göre Başkan atanıncaya ya da görevlendirilinceye kadar Başkan tarafından yapılması gereken görev ve hizmetler, Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürü tarafından yürütülür.

d) Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle yürürlükte bulunan Başkanlık, Yönetim Kurulu ve Genel Kurul karar ve yönetmeliklerinin bu Kanuna aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam olunur.

e) Kanunun uygulanmasına ilişkin yönetmelikler, Kanunun yayımı tarihinden itibaren bir yıl içinde hazırlanarak yürürlüğe konulur.

f) 12'nci maddede yazılı kurum, kuruluş ve kurullar, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içinde Akademi Genel Kurul üyelerini seçerek Başkanlığa bildirirler. 12'nci maddenin birinci fıkrasının (f) bendi uyarınca yapılacak görevlendirmeler ay süre içinde yapılır. Genel Kurul üyelerinin belirlenmesi ve Başkanın daveti üzerine en geç bir ay içinde Genel Kurul ilk toplantısını yapar. Genel Kurulun ilk toplantısında, Yönetim ve Denetim Kurullarının asıl ve yedek üyeleri seçilir."

25. MADDE METİNDEN ÇIKARTILDI

Komisyon görüşmelerinde 25. Madde metinden çıkartıldı.
Metinden çıkartılan 25. Madde şöyle: "MADDE 25- 26/9/2004 tarihli ve 5235 sayılı Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanunun 31'inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Komisyon, bölge adliye mahkemesinde görevli başkan, daire başkanı ve üyeler arasından Bakanlıkça belirlenen başkan, bir asıl üye ile bölge adliye mahkemesi Cumhuriyet başsavcısından oluşur. Bakanlık ayrıca bir yedek üye belirler. Başkan yokluğunda en kıdemli üye, Cumhuriyet başsavcısının yokluğunda Cumhuriyet Başsavcı vekili ve asıl üyenin yokluğunda yedek üye komisyona katılır."

13.01.2014 21:30:19