Erzurumajans-Yeni hükûmet sisteminde ortaya çıkan problemlerin çözümü için ilk adım atıldı. AK Partinin hukukçu kurmayları ortaya çıkan problemleri dört ana başlıkta topladı ve çözüm tekliflerini belirledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın talimatı ile bir yılı dolduran yeni hükûmet sisteminde ortaya çıkan problemlerin çözümü için ilk adım atıldı. AK Partinin hukukçu kurmayları ortaya çıkan problemleri dört ana başlıkta topladı ve çözüm önerilerini belirledi.
KARARNAME YETKİSİ
AK Partinin hukukçuları ile Cumhurbaşkanlığı bürokrasisinin geçen hafta yaptığı toplantılarda, Cumhurbaşkanının kararname yetkisini daha çok tayinler için kullandığı, kanuni düzenlemeler konusundaki kararname yetkisinin geri planda kaldığı belirlendi. AK Partinin hukukçuları, Cumhurbaşkanının kararname yayımlama yetkisini tam olarak kullanması gerektiği yönünde görüş bildirdi. AK Parti kurmayları Belli konularda Meclise kanun teklifi vermek yerine, kararname yayınlanarak çözüm bulunabilecekken, bu yol tam olarak kullanılmıyor. Yasama güçlendirilsin ama kararname konusu olabilecek her düzenleme Meclise gelmeden çıkarılabilir değerlendirmesi yaptı. Toplantılarda, kanun tekliflerinin sonundaki yürütme bölümünde yer alan Bu kanunu Cumhurbaşkanı yürütür ifadesi yerine ilgili bakanlıkların yazılmasının daha doğru olacağı da belirtildi.
YARDIMCI KOORDİNASYONU
Parlamenter sistemdeki Müsteşarlık kurumunun kaldırılıp, bu yetkilerin bakan yardımcılarına verilmesinden sonra imza süreçlerinde yaşanan sıkıntılar da gündeme geldi. AK Parti kurmayları Bakan yardımcıları Bu benim görev alanıma girmiyor diyerek kendisine iletilen bir problemi başka bir yardımcıya havale ediyor, çözümü de uzun zaman alıyor. Ya da bu konudaki imza süreçleri yine Yetkim yok denilerek uzatılıyor dedi. Bakanlıklardaki birden fazla bakan yardımcısının görev alanlarından kaynaklı sıkıntıların çözümü için, yardımcılar arasındaki koordinasyon sağlayacak başyardımcılık gibi bir mekanizma oluşturulması tavsiye edildi.
BÜROKRASİ AYAK UYDURAMIYOR
Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sisteminin üzerinden bir sene geçmesine rağmen bürokrasinin yeni sisteme ayak uyduramadığı, özellikle bürokratik işleyiş konusunda aksaklıklar yaşandığı belirlendi. AK Partinin hukukçuları, yeni hükûmet sisteminin ana hedefinin bürokratik süreçlerin azaltılması ve işleyişin hızlandırılması olmasına rağmen birçok bürokratın hâlen eski sistemdeki alışkanlıklarla hareket ettiğini dile getiriyor. Bu kapsamda bürokrasideki süreçler konusunda yeni bazı adımlar atılması istendi.
YASAMA VE YÜRÜTME İLİŞKİSİ
Meclis ile hükûmet arasındaki kopukluğun giderilmesi, milletvekillerinin kanun teklifi hazırlama süreçlerinde daha aktif olması ve muhalefetin de zaman zaman bu hazırlık süreçlerine dâhil edilmesi gerektiği gündeme gelen teklifler arasında yer alıyor. AK Parti kurmayları Sokağın gündemi ile Meclisin gündemi paralel gitmeli. Bakanlar veya bürokrasi vatandaşın gündemini bilmeyebilir. Ama milletvekilleri, beklentilerin ne olduğunu, hangi adımların atılması gerektiğini biliyor. Bu sebeple kanun teklifleri hazırlanırken veya bir düzenleme gündeme getirilecekse politikalar belirlenecekse buraya sokağın gündemini milletvekilleri taşıyabilir değerlendirmesini yaptı.
NÖBETÇİ BAKAN UYGULAMASI
Cumhurbaşkanının, milletvekilleri ile yaptığı istişare toplantılarında en çok gündeme gelen konulardan biri olan bakanlara ulaşılamaması probleminin de Mecliste nöbetçi bakan uygulaması ile aşılması planlanıyor. Bu kapsamda, 1 Ekimden itibaren her hafta bir bakanın TBMMde nöbetçi olarak görevlendirileceği belirtiliyor.
Yücel Kayaoğlu/ Türkiye
18.07.2019 12:15:00