Doğu'yu sırtladı!..

Türkiye'nin en donanımlı hastanelerinden biri olan Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne bu yılın ilk 10 ayında 897 bin 353 hasta müracaat etti.

Erzurum Ajans-Türkiye’nin en donanımlı hastanelerinden biri olan Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne bu yılın ilk 10 ayında 897 bin 353 hasta müracaat etti. Rakamın yıl sonunda bir milyonu aşması bekleniyor. Günde ortalama 15 bin hasta ve hasta yakınının giriş yaptığı BEAH istatistik rakamlarıyla şaşırtıyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapımına 2005 yılında başlanan ve 128 bin 802 metre karesi kapalı alan olmak üzere toplam 150 bin 46 metrekare alan üzerine kurulan Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi (BEAH) üçünçü yaşını kutluyor. Doğu'nun en büyük sağlık merkezi olma özelliği taşıyan BEAH, yapım aşamasında yaklaşık dört bin işçinin çalışmasıyla 2 yıl gibi kısa bir sürede tamamlanmıştı. Bina kolonlarına yerleştirilmiş 386 deprem izolatörü vasıtasıyla deprem bölgesi konumundaki Erzurum'da, olası bir depremde, depremin yıkıcı etkisinin minimum seviyeye indirilmesi planlandı. Bu bakımdan BEAH, Türkiye'de yapım sırasında kolon temeline izolatör konulan ilk hastane binası olmasının yanında, dünyada da deprem izolatörü büyüklüğü bakımından en büyük 3’üncü hastane binası olma özelliğini taşımakta. Bu izolatörler sayesinde olası bir deprem anında sürdürülen cerrahi müdahalelerin kesintiye uğraması engellenmekte. 167 metre boyunda ve 134 metre eninde tek parça bina olmasıyla da Türkiye'de, tek parça olarak yapılan en büyük bina özelliğini taşıyan hastanenin göze çarpan bir başka özelliği ise; bu büyük inşaatın herhangi bir can kaybı yaşanmadan bitirilmiş olmasıdır.

24 SAAT UZMAN BULUNUYOR

Doğu'nun en donanımlı hastanesi olduklarını belirten Başhekim Doç. Dr. Fazlı Erdoğan, 860 yatak ile bölge insanına çok kaliteli bir hizmet verdiklerini söyledi. Başhekim Erdoğan, “Kuruluşundan bu yana çağın sağlığa sunduğu bütün teknolojik imkanları bünyesine katıp, halkımıza en iyi sağlık hizmetini sunan bir hastane olma özelliğini taşıyoruz” dedi. Binlerce ameliyat ve poliklinik hizmetiyle 11 ile hizmet verdiklerini anlatan Başhekim Erdoğan, Doğu'nun bir çok ‘ilk’ gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

DOĞU’DA İLK KEZ YAPILDI

Kunduracı göğsü hastalığı olarak bilinen ‘Nuss’ operasyonunun Doğu’da ilk kez BEAH’ta yapıldığını anlatan Başhekim Erdoğan ilkleri şöyle sıraladı. “Burundan beyin ameliyatı, laparoskopik (kapalı) böbrek ameliyatı, suni greft (damar) uygulaması, kapalı reflü ameliyatı, kilo şikayetli birine bölgede ilk biz mide balonu takılması bu ilklerin hepsini hastanemizde gerçekleştirdik. Tüm bunlarla birlikte hastanemizde doğuda tek olan çocuk alerji uzmanımız var. Bunun yanında çocuk nefrolojisi, erişkin hematoloğu ve romatolog uzmanımızla insanlarımıza hizmet veriyoruz. Hastanede birçok branşta 24 saat uzman nöbetçi bulundurabiliyoruz. Bu da bölge halkı için çok önemli. Ayrıca Yanık Merkezi ünitemiz çok ciddi çalışmalar yapıyor. Etkin tedavi yöntemleri sayesinde birçok hasta büyükşehirlere gitmek zorunda kalmıyor. Tüm bunlarla birlikte üzerinde hassasiyetle durduğumuz yoğun bakım ünitelerimiz bölgede çok önemli bir hizmet veriyor.”

AYNI ZAMANDA FISU HASTANESİ

BEAH, 2011 Kış Oyunları’nda da ‘FISU hastanesi’ olma özelliğini de taşıyor. BEAH bünyesinde spor hekimliği kurduklarını anımsatn Başhekim Erdoğan şunları söyledi: “Olimpiyat hastanesi seçildik ve bir servisimizi tamamıyla olimpiyatlara hizmet vermek için ayırdık. Dünya Sağlık Örgütü ve FISU heyeti hastane denetimi sırasında hayran kaldılar. Bunlarla birlikte yine bölge insanına sunduğumuz birçok hizmet var. Bunlardan biri hastane içerisinde kendi tansiyonunuzu ölçebileceğiniz dijital makina var. Hastane okulunda ilköğretim öğrencilerine yönelik eğitimlerimiz devam ediyor. Bağlı birimlerimizden KETEM kanser tarama ve eğitim merkezimizden bölge halkına yönelik eğitici çalışmalarımız ve bünyesinde açılan sigarayı bırakma polikliniği hizmete devam ediyor. 35 dalda poliklinik hizmeti verdiğimiz BEAH’ta toplam 130 poliklinik odası bulunuyor. Bu polikliniklerimizden ALO 182’yi arayan hastalarımız randevu alarak sıra beklemeksizin faydalanabiliyorlar.

GÜNDE 4 BİN 500 POLİKLİNİK

Üçüncü yaşını kutlayan BEAH istatistikleriyle de şaşırtıyor. 2008 yılında hastaneye başvuran hasta sayısı 169 bin 878 iken, 2009 yılında 871 bin 155 2010 yılının ilk 10 ayında da 897 bin 353 oldu. Yıl sonuna kadar bu rakamın bir milyonu aşması bekleniyor. Öte yandan hastaneye yatırılan hasta sayısı 2008 yılında 4.591 2009 yılında 25.414, 2010 yılında da 27.937 oldu. Hastanede yine bu yılın ilk on ayında 39.035 ameliyat gerçekleştirildi. Diğer istatistiklerde şöyle;

Günlük ortalama poliklinik müracaat: 4.300-4.500

Hastaneye giren - hasta - hasta yakını ve ziyaretçi: 15.000

Acil servis müracaat günlük ortalama: 1.000 hasta gelmekte.

Erişkin acil hasta oranı: Yüzde 60.

Çocuk acil hasta oranı: Yüzde 40.

2010 yılı laboratuvar çalışılan tetkik sayısı: 4.5 milyon

2010 yılı görüntüleme merkezi çalışma sayısı (Röntgen, MR, ultrason...) 315.000


11.11.2010 13:30:00