Erzurumajans-Doğu ve Güneydoğu'daki 23 ilin sivil toplum kuruluşlarını İstanbul'da bir çatı altında toplayan Doğu Güneydoğu Sivil Toplum Kuruluşları Birlik Platformu (DOĞU-BİR), megakentte yaşayan Doğu ve Güneydoğu kökenli vatandaşların sorunları tespit ederek raporlaştıracak. DOĞU-BİR Başkanı Avukat Aydoğan Ahıakın, İstanbul'da 5 milyondan fazla demografik bir yapıya sahip olduklarını belirterek "Amacımız Sivil Toplum Kuruluşlarımız arasında birlik ve beraberliği sağlamaktır" dedi.
Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Erzincan, Hakkâri, Iğdır, Gaziantep, Kars, Kilis, Malatya, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Van, Tunceli illerinin ve ilçelerinin İstanbul'da bulunan sivil toplum kuruluşlarını kapsayan DOĞU-BİR, Ekim ayı istişare toplantısını Sirkeci'de bulunan Legacy Ottoman Hotel'de yaptı. Doğu-Bir Platformu Başkanı Avukat Aydoğan Ahıakın'ın açılış konuşmasını yaptığı toplantıda Bitlis Kalkınma Vakfı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Abdulbeşir Ceylan, Şanlıurfa İşadamları Derneği Başkanı Sami Çiriş, Engelliler Derneği Başkanı Mahmut Ataman ile Gazeteci Fırat Aydınay'a Platformun gündemi ve çalışmalarını sivil toplum kuruluşları ile paylaştı.
"Amacımız doğu ve batı arasında gönül köprüsü vazifesi görmek"
Doğu ve Güneydoğu Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Başkanı ve Diyarbakır Tanıtma ve Kültür Yardımlaşma Vakfı (DİTAV) İstanbul Şube Başkanı Avukat Aydoğan Ahıakın, İstanbul'da yaşayan Doğu ve Güneydoğu kökenli vatandaşların sorunlarının araştırılarak bir rapor haline getireceklerini söyledi. Amaçlarının doğu ve batı arasında gönül köprüsü vazifesi görmek olduğunu belirten Ahıakın "Bu platformu kurmamızdaki amacımız, sivil toplum kuruluşlarımız arasındaki birlik ve beraberliği pekişmesine yardımcı olmaktı. İstanbul gibi bir kentte Doğu ve Güneydoğu illerine ait sivil toplum kuruluşları arasında bu birlik ve beraberliğin güçlendirilmesi gerektiğini gördük. Bu noktada gerek hemşehrilerimizin talebi, gerek STK başkanlarımızdan gelen talepler doğrultusunda bu çatı altında bir araya gelmeyi hedefledik. İstanbul'da 5 milyonun üzerinde bir nüfusumuzun olduğu demografik bir yapıya sahibiz, ve sivil toplum kuruluşlarımızın çatı kuruluşuyuz. Doğu ve Güneydoğu kökenli hemşehrilerimizin İstanbul'da yaşadıkları, kültürel, sosyal ve ekonomik sorunlar, adaptasyon ve işsizlik sorunlarını tespit ederek raporlaştıracağız. Raporlaştırılan bu sorunlar hem yerel yönetimler hem de genel merkez ve hükümet nezdinde paylaşacağız. Bin yıllık kardeşliğimiz için toplumumuza hizmet etmeye devam edeceğiz, dayanışmamızı güçlendireceğiz" dedi.
"Gücünüzün farkına varın"
İstişare toplantıları ile birlik beraberliğin tesisi, çalışma yol haritasının ve takviminin belirlendiğini belirten Bitlis Kalkınma Vakfı Başkanı Dr. Abdülbeşir Ceylan "Değerli STK başkan ve temsilcilerimiz. Hepiniz bir birinden daha pırıl pırıl insanlarsınız. Amacımız bu aileyi daha büyütmektir. Biz bölgesel bir sivil toplum kuruluşuyuz ama, bölgecilik asla yapmayacağız. Sadece gücünüzün farkında olmanızı rica ediyorum. İstanbul'da 5.5 milyon kişiden oluşan bir gücüz. Eğer bu gücümüzü hissettirememişsek Ankara'da bu bizim eksikliğimizdir. Ama bunu dert yanarak değil, bu birlikteliğimizi daha da güçlendirerek yapacağız. Değerli STK'larımız ile istişare toplantıları düzenliyoruz. Yol haritamızı burada birlikte belirliyoruz. Toplumumuzun sosyo-ekonomik, siyasi ve her türlü sorunlarına çözüm bulmak için birlikte hareket edeceğiz" şeklinde konuştu.
İstişare toplantısında ayrıca, kültür-sanat ve eğitim alanında yeni projelerin hayata geçirilmesi, kurulacak komisyonlar marifeti ile faaliyetlerin düzenlenmesi ve bundan sonraki istişare toplantılarının her ay farklı bir ilçede yapılmasına karar verildi.
01.11.2017 19:15:14