Erzurumajans-Hrant Dink Oratoryosu, İstanbul'daki ilk prömiyerini bin bir güçlükle sahneye taşıyacak. Yaşanan suikast nedeniyle kitleleri peşinden sürükleyen Dink'in anısına İstanbul'daki Ermeni vakıfları sahip çıkmakta tereddüt ve korku yaşadı. E serin sahnelenmesine maddi destek sağlanmadı. İki yılı aşkın süredir üzerinde çalışılan Hrant Dink Oratoryosu, Türk Pop Müziği'nin unutulmaz eserlerine imzasını atan besteci Cenk Taşkan, bir diğer adıyla Majak Toşikyan'a ait. Taşkan'ın en büyük destekçisiyse İstanbul'daki Surp Lusavoriç Ermeni Korosu'nun genç kuşak başarılı Maestrosu Hagop Mamigonyan. Acı, hüzün ve sevgi temalarını işleyen Oratoryo'nun sözlerini ise Bercuhi Berberyan yazdı. Oratoryo, halkları geçmişteki acıları unutmadan geleceğe özgüven ve dostlukla bakmaya davet ediyor. 24 Ocak günü akşamı Lütfü Kırdar'da gerçekleştirilecek etkinlikte, sahnede Ermeni sanatçıların yanı sıra İstanbul Senfoni Orkestrası da sahne alacak.
Ankara'ya çağrı var
"Bu oratoryo söz konusu olduğunda görünmez bir engelle karşılaştık. Dink ailesiyle de görüştük ama pozitif bir cevap alamadık. Fakat Erivan'daki temsile bizzat Rakel Dink katıldı. Herkeste bir tedirginlik hali hakimdi" diyen Taşkan, yaşanan bu tedirginliği siz neye bağlıyorsunuz sorusuna şu yanıtı verdi: "Hatırlarsanız birkaç yıl evvel Fatih Akın, Hrant Dink'le ilgili bir film çekmek istemişti ve oyuncu bulamamıştı. Bizim eserimiz her ne kadar dostluğa davet etse de, siyasi yönü olmasa da belki de bir çekince oluştu. Masraf olacak bir şey de yoktu bir orkestra bir salon parası ödenecekti. Korktular, tedirgin oldular. Bu anlamda kimseyi suçlamak istemem." Ankara'daki yetkili makamlara çağrı yapan Taşkan, "Türkiye olarak gelin bu oratoryoyu sahiplenin. Biz de bu ülkenin bir parçasıyız. Bu oratoryonun sahiplenilmesi Türk-Ermeni halklarının yakınlaşması anlamında da büyük öneme sahip" dedi. Hagop Mamigonyan da Ankara'nın desteğinin önemine vurgu yaparak şunları söyledi: "Biz de bu ülkenin vatandaşlarıyız. Sahiplenilmek istiyoruz. Hrant Dink'i sahiplenerek işe başlayabiliriz."
'Malatya'da sahnelenmeli'
Hrant Dink Oratoryosu geçen yaz devasa kadrosuyla Ermeni kökenli işadamı Dikran Gülmezgil tarafından büyük bir çabayla Ermenistan'ın Başkenti Erivan'a götürüldü. "Biz artık bu oratoryonun hayata geçirileceğine dair umudumuzu kaybetmiştik" diyen Mamigonyan, Erivan konserinin ardından eseri İstanbul'da sahneleyecek olmaktan dolayı büyük bir onur yaşadıklarını söyledi. Taşkan ise eserin İstanbul'da sahneleniyor olmasının önemine atıfta bulunarak bu eserin Hrant Dink'in doğum yeri olan Malatya'da gerçekleştirilmesinin önemine vurgu yaptı ve ekledi: "Bir işadamı bu eseri Malatya'da sahnelemeyi teklif etti. Değerlendiriyoruz."
Neden ismini değiştirdi
Cenk Taşkan adıyla tanıdığımız Maşak Toşikyan, Türk Pop Müziği'nin unutulmayan şarkılarını besteledi. Majak Toşikyan adını Cenk Taşkan olarak değiştirmesini ve bu isimle ünlenmesinin nedenini şu sözlerle aktardı: "Nükhet Duru ve Mehmet Teoman'la bir grubumuz vardı. TRT o zaman çok tutucuydu ve bir denetim grubu vardı. Grubun zarar görmemesi için adımı değiştirdim. Aksi halde kurula takılacaktım."
Vercihan Ziflioğlu/Yeni Yüzyıl Gazetesi
23.01.2016 14:26:08